Kaynaklar iyi kullanılmalı

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak müdürlük yetkilileri ile birlikte Kaşıkçı Köyü’nü ziyaret etti.

Tekirdağ 15.10.2012 19:02:00 0
Kaynaklar iyi kullanılmalı

 KÖYÜ ZİYARET ETTİ

Köyde önceki gün düzenlenen toplantıda, Kaşıkçı Köy’ü Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Zeynep Özel köyü tanıttı. Köyün mevcut durumu içerisinde, Kaşıkçı Köyü’nün 225 hane 690 nüfuslu olduğunu ve merkeze uzaklığının 31 kilometre olduğunu ifade eden Özel, “Köyde 1974 yılında kurulan 92 üyeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2239 sayılı Kaşıkçı Köyü Tarım Kredi Kooperatifi, Kaşıkçı Köyü İlköğretim Okulu, Kaşıkçı Köyü Sağlık Evi ve Kaşıkçı Köyü Tarım Merkezi bulunuyor. Kaşıkçı Köyü  ÇKS verilerine göre tarımsal  arazi varlığı 8334 dekar, bunun 2920 dekar  hububat, 5264 dekar  ayçiçeği, 150 dekar yem bitkisi  ekilişinden oluşuyor. ÇKS’ye kayıtlı olmayan yaklaşık 6 bin 600 dekar arazide 3 bin dekar ayçiçeği ve 3 bin 600 dekar buğday tarımı yapılıyor” dedi.

 

ALTIN BAYRAK ÖDÜLLÜ MERA

Kaşıkçı Köyü’nde 3bin 834 dekar “Altın Bayrak” ödüllü mera bulunduğunu ifade eden Özel,  “Hayvancılık açısından mera köyde büyük önem taşıyor. Hayvansal varlık olarak; yaklaşık 650 büyükbaş, 850 küçükbaş, 60 adet ahır ve 15 adet ağıl, yaklaşık 2 bin adet kanatlı hayvan, 250 adet arı kovanı ve 1 tane süt soğutma makinesi bulunuyor. Günlük süt verimi yaklaşık 3,5-4 ton” bilgisini verdi.

 

KÖYÜN KAYNAKLARI İYİ KULLANILMALI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak da “Tüm ekibimle köyünüze geldim. Köyün kaynakları iyi kullanılmalıdır. Çiftçilerimiz sorunlarının çözümü için ziraat mühendisinden faydalanmalısınız. İl Müdürlüğü olarak da eleştirilere açığız ve her türlü desteği verebiliriz, sorunlarınızı en kısa zamanda çözüme ulaştırmaya çalışacağız” dedi.

 

SORUN VE TALEPLER GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıda toprak analizine göre gübreleme yapılması gerektiği, üreticiler tarafından ÇKS işlemlerinin köydeki mühendis tarafından yapılması isteği, kuraklıktan zarar görenlere daha çok destek olunması, buğday çeşitlerinin artırılması, sertifikalı tohum ekilmesi, buğday ve ayçiçeğinde ithalatın azaltılması, hayvancılığın geliştirilmesi, yem bitkilerinin ekilişinin artırılması, arazi toplulaştırılması sırasında özen gösterilmesi konuları görüşüldü. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Kantar, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ahmet Tekgöz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Günay Uçar, Gıda ve Yem Şube Müdürü Metin Çini, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü İsmail Şehmuz Baydar, Ziraat mühendisleri Nesrin Erdoğan, Elif Kafkas, Ebru Zeynep Özel, Ömer Eren, Sosyolog Deniz Sarı, Kaşıkçı, Kazandere, Ferhadanlı, Ahmedikli, Selçuk Köy Muhtarları ve köy halkı katıldı.

 

Haber / Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10