Milyonlarca insan, açlık sınırının altında yaşıyor

CHP Çerkezköy İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Çerkezköy 16.10.2012 19:28:00 0
Milyonlarca insan, açlık sınırının altında yaşıyor

 1993 YILINDA KABUL EDİLDİ

Dünya Yoksullukla Mücadele gününün Birleşmiş Milletler tarafından “Fakirliğin yok edilmesi için uluslararası gün” olarak 1993 yılından itibaren kabul edildiğini belirten Ertürk, “Böyle bir günü kabul etmenin altında yatan hedef, yoksulluğu ortadan kaldırmak için uluslar arası kamuoyunda gereken ilgiyi uyandırmaktır. Bu gün; dünyada artan şiddet ve gerilim politikaları yüzünden unutulan yoksul ve aç insanların yeniden hatırlanması için bir fırsat olarak görülmelidir. 1997-2006 yılları arasında ki on yıllık döneme baktığımızda askeri harcamalara ayrılan paraların yoksullukla mücadele için ayrılan paralarla karşılaştırılamayacak derecede uçuk olduğunu göstermektedir” dedi.

 

DEMOKRATİK DEĞİLDİR

Ana hedeflerden birinin 2015 yılına kadar açlık ve fakirliğin yarı yarıya azaltılması olduğunu söyleyen Ertürk “Oysa bu hedefe ne kadar ulaşıldığına bakıldığında, uluslar arası toplumun tam anlamıyla sınıfta kaldığı söylenebilir. İnsanları öldürmek üzerine kurulu politikalarla savaş bütçelerini her geçen gün artıran emperyalist ülkeler, sıra açlık ve yoksullukla mücadele edip insanları yaşatmaya gelince aynı duyarlılığı gösterme konusunda aciz duruma düşmüşlerdir. Yoksulluğun hüküm sürdüğü hiçbir rejim demokratik değildir” diye konuştu.

 

AÇLIK SINIRI 949 TL

Türk-iş tarafından açıklanan verilere göre Eylül 2012’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamasının (açlık sınırı) 949,14 TL olduğunu, gıda harcamasıyla birlikte konut, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim ve benzeri giderler için yapılaması zorunlu diğer harcamaların tutarı ise (yoksulluk sınırı) 3 bin 91,65 TL olarak hesaplandığını belirten Ertürk, “Türkiye’de asgari ücretin yaklaşık 750 TL civarında olduğu düşünülürse açlık ve yoksulluk sınırının altında milyonlarca insanımızın zor yaşam koşuları altında ezildikleri yalın bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

 

HÜKÜMETİN NE KADAR SAMİMİ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ

“Hükümetin bütçe açığını kapatmak gerekçesiyle; benzin, doğalgaz, elektrik gibi temel ihtiyaçlara yaptığı zamlarla, dolaylı vergilerdeki harç oranlarını artırması da yoksullukla mücadelede ne kadar samimi olduğunun göstergesidir” diyen Ertürk, Birleşmiş Milletlerin yoksullukla ilgili almış olduğu kararlara gerekli duyarlılığın gösterilerek uygulanmasına katkıda bulunulmasını ve tüm dünyada yoksullukla mücadelenin başarılı olmasını temenni etti.

 

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10