Silah arkadaşları ile yeniden kucaklaştılar

Çerkezköy Belediyesi’nin 4 günlük gezi organizasyonu kapsamında yavru vatan Kıbrıs’a giden Çerkezköylü gaziler ve ailelerinin, sabah konakladıkları otelden iki araç ve iki rehber eşliğinde başlayan

Çerkezköy 1.11.2012 21:48:00 0
Silah arkadaşları ile yeniden kucaklaştılar

 GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADILAR

Gaziler ardından Kıbrıs Barış Harekatı sırasında alay komutanları olan Hava Pilot Albay İbrahim Karaoğlu’nun eşyalarının sergilendiği Karaoğlan Müzesi’ni ziyaret etti. Çerkezköy Kapaklı’dan Enver Özel ile birlikte çıkartmaya katılan amca oğlu Vahit İnce’nin fotoğrafını gören gaziler burada da duygusal anlar yaşadı. Gaziler, ismi Kapaklı’da üst geçitte yaşatılan Şehit Vahit İnce’nin müzede sergilenen fotoğrafı önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

SİLAH ARKADAŞLARINI KARŞILARINDA GÖRDÜLER

Çerkezköylü gazilerin bir sonraki durağı Lefkoşa’da bulunan Şehit Aileleri ve Mamül Gaziler Derneği oldu. Burada gazileri dernek başkanı Ertan Özhan ve dernek üyeleri kapıda karşıladı. Dernek merkezindeki katliam karelerinin yer aldığı binlerce fotoğraf,  1974’de yaşanan olayların izlerini taşırken, gaziler fotoğrafları incelerken duygulu anlar yaşadı. Dernek başkanı Özhan şehit silah arkadaşları anısına gazilerle saygı duruşunda bulunurken,  38 yıl sonra silah arkadaşlarını karşılarında görmenin mutluluğunu yaşayan gaziler, buna vesile olan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e teşekkür etti.

 

BAYRAĞI ÖPEREK TESLİM ETTİ

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Şehit Aileleri ve Mamül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Özhan’a Atatürk portresi, dernek flaması ve Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan “Değerleriyle dünden bugüne Çerkezköy” isimli belgeseli hediye ederken, Özhan da Kıbrıs Bayrağını Yarlıgan’a öperek teslim etti.

 

BARBARLIĞA BİR KEZ DAHA TANIK OLDULAR

Çerkezköylü gazilerin bir sonraki durağı 24 Aralık 1963’de Rumların Türklere karşı adanın her tarafında başlattıkları saldırılar sonucunda Kıbrıs Türk Mukavemet alayı doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarının şehit edildikleri ev oldu. İlhan’ın eşi ve çocuklarının, kendilerini korumaya gelen komşuları ile birlikte katledildikleri ve bugüne kadar barbarlık müzesi olarak korunan evde Çerkezköylü gaziler bir kez daha tarihteki büyük barbarlığa tanık oldu.

 

GAZİLER DERNEĞİ’Nİ ZİYARET ETTİLER

Burada korumasız insanların, o an için birliğinin başında nöbette olan Dr. İlhan’ın çocuklarının katledilişi, o tarihteki katliamın yaşandığı banyo ve odalardaki kurşun izleri ve Rum çetelerinin sergilediği vahşetin izleri, bugün dahi insanı ürpertti. Kafilenin bir sonraki durağı ise Çerkezköy gazilerinden Yaşar Neğiz’in bölük arkadaşı Tarım İşleri eski bakanı Kenan Akın’ın da aralarında yer aldığı Magosa Gaziler Derneği oldu. Burada Çerkezköylü gaziler,  Eski bakan Kenan Akın, genel başkan Kadir Dedeoğlu ve kalabalık bir gazi topluluğu tarafından karşılandı.

 

HİÇBİR ŞEY BENİ BU KADAR MUTLU ETMEDİ

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde 4 dönem milletvekilliği 1 dönem de bakanlık yaptığını ifade eden eski bakan Kenan Akın “Hiçbir şey beni bugünkü kadar mutlu etmedi. Bugün 38 yıl sonra silah arkadaşım koğuş arkadaşım Yaşar Neğiz’i karşımda görmek ve onunla birlikte Kıbrıs’ın varoluş destanını yazan siz kahraman gazilerimizi burada görmekten son derece mutluyuz. 38 yıl sonra bize bu tarihi anı yaşatıp hiç sönmeyen anılarımızı tazelememize vesile olan Anavatanımızın değerli belediye başkanlarından Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve meclis üyelerine yavru vatandan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizlere bu anı ölmeden yaşattırdıkları için Allah onlardan razı olsun” dedi.

 

KEFENSİZ YATANLARI ÇİĞNETMEYECEĞİZ

Duygusal konuşmaların yaşandığı ziyarette eski bakan Akın, gözyaşlarına hakim olamadı. Ziyarette, Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece Kıbrıs ve Kıbrıs Türklerinin her zaman var olacağı vurgulandı. Barış Harekatı sırasında Erzincan Kemaliye’den er olarak Kıbrıs’a gelen ve çıkarma sonrası Kıbrıs’a yerleşen ve 38 yıldır Kıbrıs’ta yaşayan Erzincanlı Gazi Hüseyin Aygez de “Biz 1974’de adaya barış için geldik. Ben Erzincan Refahiyeliyim ama 1974’de burada gördüklerim ve yaşadıklarımdan sonra burada kalmaya karar verdim. 38 senedir burada sivil mücadele veriyoruz. Burada kalmamın en büyük nedeni, burada yatan kefensiz şehitlerimizin kirli ayaklar ile çiğnenmesine mani olmak istememdir” dedi.

 

BAYRAK HEDİYE ETTİ

Burada da Dernek başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan tarafından Başkan Kadir Dedeoğlu’na Atatürk portresi, dernek flaması ve Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan “Değerleriyle dünden bugüne Çerkezköy” belgeseli hediye edildi. Dedeoğlu da Çerkezköylü gazilere dernek flaması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı hediye etti.

 

GAZİLER KIBRIS BASINININ GÜNDEMİNDE

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından 38 yıl sonra yeniden Kıbrıs’a giden Çerkezköylü gaziler, Kıbrıs basınının da ilgi odağı oldu. Lefkoşe ve Magosa’daki  dernek ziyaretleri Bayrak Radyo Televizyonu’nun (BRT) ana haber bültenlerinde yer bularak Kıbrıs halkına duyuruldu. Kıbrıs gezisinde kafile başkanlığını Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş ve Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Gümüş yaparken, kafile doktorluğunu ise Dr. Ali Çolak üstlendi. Gazi kafilesine Yusuf Çiner ve Vahit Kuran rehberlik etti.

 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANI ZİYARET EDECEKLER

Çerkezköylü gaziler bugün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı’nı ziyaret edecekler.

 

HABER / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10