OSB dışında sanayiye izin yok

İl AFAD Müdürlüğü’nde önceki gün saat 14.00’da düzenlenen basın toplantısında bölgede yaşanan sel felaketine dair açıklamalarda bulunan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, ‘Islah OSB’ler’ k

Tekirdağ 2.11.2012 19:36:00 0
OSB dışında sanayiye izin yok

 DOLULUK ORANI YÜZDE 50

Tekirdağ’da toplam 8 bin 100 hektar uygulama imar sanayi alanının olduğunu söyleyen Vali Ali Yerlikaya, “Bunun içerisinde 1 Avrupa Serbest Bölgesi, 4 Organize Sanayi Bölgesi, 6 Islah Organize Sanayi Bölgesi ve 3 de aday Islah Organize Sanayi Bölgesi alnı bulunuyor. Bu alanların dışında kalan imardaki sanayi alanlarında, sanayi ruhsatı verilmesini 1 / 25000 Çevre Düzeni planında durdurduk. Çünkü OSB’lerimizin doluluk oranı yüzde 50 civarında. Orada yaklaşık 2 bin hektarlık alan boş” dedi.

 

PROSESLER HAZIRLIYORUZ

OSB’lerin içinde Atık Su Arıtma Tesisi yapımı için çaba sarf edildiğini söyleyen Yerlikaya, “Bu tesislerin Ergene ya da Marmara’ya deşarjları ile ilgili prosesler yapmaya çalışıyoruz. Böylelikle Ergene Havzası’nı gelecek kuşaklara en güzel şekilde bırakma gayesindeyiz” diye konuştu.

 

O DEVİR KAPANDI

OSB içindeki Arıtma Tesisi çalışmalarını birlik ve beraberlik içinde sanayici için çok daha düşük maliyetlerle yapma gayretinde olduklarını ifade eden Vali Ali Yerlikaya, “Biz bunları yaparken, kapımızın karşısına bir belde belediyemizden ruhsat alarak fabrika kurmaya çalışıyor. Bizim OSB’de yerimiz var. Bu kadar yer varken ve devletin de takip ettiği bir arıtma sistemi varken, ‘Ben tek başıma dışarıda bir yer yapacağım’ devri kapandı. Akıllı insan aynı yılan deliğinde kendini iki kere ısırttırmaz” diye konuştu. 

 

BUYURUN GELİN

“Birbirimizin ne yaptığını, kalp atışlarımızı an be an takip edebildiğimiz bir çağdayız” diyen Yerlikaya, “Diyoruz ki buyurun gelin OSB’lerimizin içerisine girin. Eğer yabancı bir sermaye OSB içinde yatırım yapacağı büyüklükte bir alan bulamazsa, böyle büyük bir yatırımcıyı Tekirdağlılar olarak kaçırmamak için, Derin Deşarj Boru hattının yanında valiliğimizin ve Bakanlığımızın uygun göreceği bir yeri, yatırımcıya verebileceğiz. Bu konuda Edirne ve Kırklareli’ne de önderlik ediyoruz” dedi.

 

1 KASIM İTİBARİ İLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

OSB’lerde doluluk oranlarının yükselmesinden sonra yeni OSB’lerin açılmasına başlanılacağını ve bundan sonraki süreçte de bu düzenin korunacağını belirten Vali Yerlikaya, “Bu bizim Ergene’ye olan borcumuzdur. OSB’lerin dışında imarda sanayi alanı yok. Dünyada yok. Önüne gelen yerde fabrika kurulmaz. Bu kararlar 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi” şeklinde konuştu.

 

KEŞKE İÇERDE KALSAYDIM DİYECEKLER

OSB’lere dahil olmayan toplam 232 firma bulunduğunu kaydeden Yerlikaya, “Bunlardan 30’u çevreye sıfır zararı olan sanayi kuruluşları. Diğer 202’si için önümüzdeki süreçte ‘Keşke ben içerde kalsaydım’ maddeleri getireceğiz. 6 Islah OSB’nin üyeleşme sorunlarını bitirdik. Üye olmayan firma sayısı 320’den 39’a düştü” dedi.  

 

15 GÜNDE YÜZDE 33’Ü BİTTİ

6 Islah OSB’nin hali hazır zemin etütleri, sismikleri ve bunların onaylanması, 1/ 5000 ve  1 / 1000’lik nazım imar planlarının yapılması ve onaylanması, tasdik edilip askıya çıkarılmasına ilişkin ihalenin geçtiğimiz günlerde yapıldığını söyleyen Yerlikaya, “Tekirdağ’da 13 firmayı karşımıza aldık. Açık ihale yaptık. Toplamda 4 milyonluk işi, açık eksiltme ile 1 milyon 394 bin TL’ye aldık. Yaklaşık yüzde 65 oranında kırım gerçekleşti. Paramız bölgemizde kaldı. İhaleye katılan tüm firmalar öz be öz Tekirdağ’ımızın çocuklarıdır. Yer teslimini yaptık. 90 gün süreleri var. İlk 15 günde işin yüzde 33’ü bitirildi” ifadelerini kullandı.  

 

İYİ Kİ GİRDİK DİYORLAR

Bölgenin, tıpkı Cumhuriyet gibi en düzgün şekilde gelecek nesillere bırakılması gerektiğini söyleyen Yerlikaya, “Islah OSB’ye girme tereddüdünde bulunanlar, şimdi ‘İyi ki girdik’ diyorlar. Sanayicimize ‘Dışarıda kalırsanız ayazda kalırsınız’ dedik. Biz sanayicimiz üretim yaparken kapısında siyah plakalı araç durmasını istemiyoruz. Dünya sıralamalarında 1. sıraya oynamalarını istiyoruz. Sanayici üretimi ile uğraşsın. Diğer işler için dublör kullanmalılar. Bu dublör de Islah OSB’lerdir. Boş yere strese girmelerine gerek yok” açıklamalarında bulundu.

 

1 İHALE DAHA YAPILACAK

20 Kasım-30 Kasım tarihleri arasında 6 Islah OSB’nin Atık Su Arıtma Tesisleri’nin ihale öncesi tüm plan proje işlerinin ihalesinin yapılacağını kaydeden Yerlikaya, “İhale Ticaret Borsamızın seans salonunda yapılacak. Artık şov yapma zamanı. 600 sanayicimizin kendilerinin ne derece hakkaniyetli çalıştıklarını herkese göstermemiz gerekiyor” dedi. Yapılan çalışmaların Ergene’nin doğal dokusunun hakkı olduğunu belirten Yerlikaya, “Bunlar bölge için yapılabilecek en büyük hizmetlerdir” dedi.   

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10