Depremsellik masaya yatırıldı

Tekirdağ Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile önceki gün ‘Trakya ve Tekirdağ’ın depremselliği’ konulu panel düzenlendi. Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salon’da gerçekleştirilen

Tekirdağ 6.11.2012 18:21:00 0
Depremsellik masaya yatırıldı

 DEPREM ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR

Moderatörlüğünü, Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz’in yaptığı panelde Prof. Dr. Uğur Kaynak, Marmara’nın depremselliği, önümüzdeki süreçte beklenen depremler, Marmara Denizi’nde olası bir depremde tsunami oluşması tehlikesi ve geçmişte bugüne depremlerin döngüselliği konularında detaylı açıklamalarda bulundu. Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da, Marmara Bölgesi’ndeki fay hatlarının özellikleri, daha önce meydana gelen depremler ve bunların fay hatlarına etkisi, kırılan ve kırılması beklenen fay hatları ve olası depremlerin çevreye etkileri konusunda bir sunum yaptı. Gündoğdu, bu çalışmalarla amaçlarının depremi önceden belirleyip can kaybını en aza indirgeme çabası olduğunu ancak şu anki durumun sadece tahminden ibaret olduğunu ifade ederken, Dohad Başkanı Fuat Agalday da; depremlerin önceden tespit edilebilir olduğu konusunda araştırmaların yapıldığını dile getirerek, deprem habercisi olabilecek doğa olayları, doğadaki olağan dışı değişiklikler gibi depremin habercisi olabilecek bir çok parametrenin sürekli olarak ölçülmesi sonucunda depremin önceden tahmin edilebileceğini söyledi.

 

İSTASYONLARIN SAYISINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Agalday, Marmara Denizi kıyısında deprem istasyonlarının sayısını artırmaya çalıştıklarını da belirtti. İstanbul Valiliği Afet Eğitim Koordinatörü Özden Işık da, afet yönetim odaklı önlemler, olası bir afet sonrası alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda izlenecek yol haritası ile ilgili bilgiler verdi. Namık Kemal Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Zekeriye Aydın ise, yapıların depreme uygunluğunun önemi, depreme uygun olarak yapılan yapıların özellikleri ve kentsel dönüşüm konularında katılımcıları bilgilendirdi. Panel sonunda Vali Yardımcısı Mustafa Işık, Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Belediye Meclis Üyesi Erdinç Tokatlı ve İtfaiye Müdürü Erkan Durgut tarafından katkılarından dolayı panelistlere teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10