Milli mücadelede Tekirdağ

Tekirdağ’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90’ıncı yılı anma etkinlikleri kapsamında Namık kemal Üniversitesi Piramit Salonu’nda panel düzenlendi.

Tekirdağ 14.11.2012 21:04:00 0
Milli mücadelede Tekirdağ
HARF İNKILABININ İLK ADIMI TEKİRDAĞ’DA ATILDI
Panelde NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, “Türk Kültür Tarihinde Tekirdağ’ın Yeri” konulu sunum yaparak, Tekirdağ’ın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Tekirdağ’ın 13 Kasım 1922 tarihinde kurtulmasının ardından 15 Ekim 1923 yılında vilayet olarak kabul edildiğini söyleyen Sütçü, “Bağımsızlık, eşitlik, hürriyet gibi kavramlarıkullanarak bu günkü devletimizin şekillenmesini sağlayan görüşlerin sahibi olan Namık Kemal, Tekirdağ’da doğmuştur. Atatürk Harf İnkılâbı’nın ilk adımını Tekirdağ’da gerçekleştirmiştir. Namık Kemal daha öncesinde eski harflerin zorluğundan kaynaklı bir takım sıkıntıları sık sık yazılarında dile getirmiştir” dedi.
 

ATATÜRK VE TEKİRDAĞ

Panel, NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Veli Aydın’ın “Atatürk ve Tekirdağ” konulu sunumu ile devam etti. Atatürk’ün hayatında Tekirdağ’ın önemine dikkat çeken Aydın “Mustafa Kemal ilk ziyaretini 19’uncu filonun örgütlenmesi sırasında yaptı. 57. Alay için askerler topladı, Tekirdağ’ın sokaklarında şadırvan kahvelerinde halk ile görüştü. Halkın çabası kendisini çok etkilemiştir. Atatürk’ün ikinci ziyareti ise 1928 yılında gerçekleşmiştir. Atatürk ve heyeti bir gece Dolmabahçe’de gerçekleşen bir toplantının ardından Ertuğrul Yatı’yla birlikte Tekirdağ’a gelirler orada Tekirdağ Valisi tarafından demir iskelede karşılanır. Derhal vilayete giderler kısa bir konuşmanın ardından kara tahta getirilir ve Harf İnkılâbı’nın temeli atılır” dedi.

 

MİLLİ MÜCADELEDE TEKİRDAĞ

NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk de “Milli Mücadelede Tekirdağ” konulu sunum yaptı. Tarihin ilk dönemlerinden itibaren konum olarak oldukça avantajlı bir bölgede bulunan Tekirdağ’ın Milli Mücadele Dönemi’ne de önemli katkısının olduğunu belirten Ertürk, “Osmanlı Dönemi’nde de daha sonraki Çanakkale Savaşları’nda da Milli Mücadele Dönemi’nde de Tekirdağ çok önemli bir lojistik merkez olmuştur. Osmanlı Merkezi’nin muhafazası, Çanakkale Savaşı’nda yaralananların Tekirdağ’daki hastanelere ulaştırılması konusunda önemi oldukça büyüktür. 57. Alay Tekirdağ’dan hareket etmiş ve savaşın dönüm noktasını oluşturmuştur” dedi.
 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Panelin ardından konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi. Panele Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Levent Gündoğdu, NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Veli Aydın, Fen Edebiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10