Çerkezköy değerleriyle tanıştı

Çerkezköy Belediyesi tarafından 6 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan “Değerleriyle Dünden Bugüne Çerkezköy” isimli belgesel projesinin tanıtımı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda

Çerkezköy 20.11.2012 20:22:00 0
Çerkezköy değerleriyle tanıştı

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Değerleriyle Dünden Bugüne Çerkezköy’ isimli belgesel projesinin tanıtımı dün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

PROJE HEMŞERİLİK RUHUMUZU GÜÇLENDİRECEK

Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Değerleriyle Dünden Bugüne Çerkezköy’ projesinin 6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, “Başkanımız Ali Ertem’in destekleri ile proje çalışmalarına başladık. Kültürümüzü ve değerlerimizi hatırlatacak, hemşerilik ve birlikte hareket etme duygularımızı daha da güçlendirecek olan bu çalışma, Çerkezköylülerin birbirini daha çok sevmesine ve birbirlerine daha çok saygı duymasına katkı sağlayacaktır” dedi. 
 

İLK KEZ BÖYLE BİR PROJE YAPILDI

Bu tarz bir projenin bölgede ilk kez yapıldığına dikkat çeken Gökhan İnce, “Ülkemizin dört bir tarafından iş için ilçemize gelen hemşerilerimize Çerkezköy’ün tarihini, Çanakkale’de bu vatan topraklarını canları pahasına koruyan Mehmetçikleri hatırlatmak; Trakya Manevraları dolayısıyla 1937’de bölgemizde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak; 1950 Kore Savaşı ve 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev yapan gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi bu proje ile yad etmek istedik” ifadelerini kullandı.
 
 

ATATÜRK AŞIĞIYIM

Yaklaşık 1 saat süren video gösterisinde ilk olarak projenin hazırlanış aşaması hakkında katılımcılara bilgi verildi. Bölgenin, Kurtuluş Savaşı’nda şehit verdiği isimlerin yad edildiği ‘Çerkezköy’ün tarihçesi ve Çanakkale Savaşı’na katılanlar’ isimli bölümün ardından, ‘Trakya Manevraları ve Atatürk’ isimli bölüm katılımcılara izletildi. Bu bölümde, “Ben bir Atatürk aşığıyım. Atatürk, konuşmasında ‘Türk’üm’ dediğinde sanki içimden bir şeyler koparcasına heyecan duyardım” diyen Mehmet Er’in röportajına yer verildi. 
 

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Programın devamında ‘Kore Savaşı ve Değerlerimiz’ isimli bölüm katılımcılarla paylaşıldı. Bu bölümde röportajına yer verilen ve bir süre önce hayatını kaybeden Kore Gazisi Kasım Sasa, anlattıkları ile adeta o günleri yeniden yaşadı ve salondakilere de yaşattı. Kasım Sasa’nın röportaj esnasında gözyaşlarına hakim olamadığı dikkatlerden kaçmadı. Programda daha sonra ‘Kıbrıs Barış Harekatı ve Değerlerimiz’ isimli bölüme geçildi. Bu bölümde Kıbrıs Gazileri Yaşar Nergiz, Mustafa Cebecioğlu, Fevzi Coşkunöz ve Hüseyin Tıran’ın röportajlarına yer verilerek o günlere dair anıları paylaşıldı. Kapaklı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Halil İbrahim Erkan’ın babası Hasan Erkan’ın görüntüsü perdeye yansıyınca oğlu Halil İbrahim Erkan ile torunu Erencan Erkan’ın duygusal anlar yaşadığı gözlemlenirken, nisan ayında hayatını kaybeden Kore Gazisi Kasım Sasa’nın röportajı sırasında da Sasa ailesi de duygulu anlar yaşadı.
 

GENÇ NÜFUS YOK DENECEK KADAR AZDI

‘Değerleriyle Dünden Bugüne Çerkezköy’ isimli projenin son bölümünde ise Çerkezköy’ün duayen sanayicilerinden Ömer Kılınç’ın Çerkezköy’ün gelişimini anlattığı röportajına yer verildi. Röportajında, ilçeye ilk olarak Devlet Planlama görevlisi olarak geldiğini belirten Kılınç, Çerkezköy“Buranın geçim kaynağı tarımdı. Genç nüfus yok denecek kadar azdı, çünkü tüm gençler iş için İstanbul’a gitmiş, oraya yerleşmişti. Demiryolu bölge için büyük öneme sahipti fakat karayolları çok basit kalıyordu. O günün hükümetinin en önemli meselesi İstanbul’daki karmaşayı ortadan kaldırmaktı. Bu kapsamda bölgedeki sanayi kuruluşlarının il sınırlarından dışarı çıkarılmasına karar verildi ve bunun için üç bölge seçildi. Bu bölgelerden biri de Çerkezköy’dü” dedi.
 

ÇERKEZKÖY ÇOK BÜYÜDÜ

Röportajında, Çerkezköy’de o yıllarda sanayi alanlarının oldukça ucuz olduğuna dikkat çeken Ömer Kılınç, “Fakat yol yoktu, işçi yoktu. Bölgemizde sanayinin gelişmesi ile Sanayiciler Derneği, Çerkezköy Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliği ile Organize Sanayi kuruldu. Daha sonra ilçeye Ticaret Odası getirildi. Bölge, 66 bin işçinin çalıştığı bir sanayi bölgesi haline geldi. Ben ilk geldiğim yıllarda 2 bin olan nüfus bugün 200 bine ulaştı. Fabrika sayısı 300’ü aştı. Kısacası Çerkezköy çok büyüdü” dedi.
 

TEŞEKKÜR ETTİ

“Dünden Bugüne Değerleriyle Çerkezköy” isimli belgesel gösteriminin ardından konuşmasını sürdüren Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, çalışmalarda belediye arşivinden ve gazeteci Yazar Selman Akı’nın kayıtlarından faydalandıklarını ifade ederek, desteklerinden dolayı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler’e, Belediye Başkanı Ali Ertem’e, İşadamı Ömer Kılınç’a; montaj çalışmalarını yürüten Alp Ajans’a ve Çerkezköy Haber Gazetesi Muhabiri Türker Özkan’a, röportaj çalışmalarında katkı sağlayan Kübra Aşık’a; röportajlarda desteklerini esirgemeyen Mehmet Er’, Kasım Sasa’ya, Hasan Hüseyin Yarlıgan’a teşekkür etti.
 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Programın sonunda Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı tarafından Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Müdürü Mustafa Türk, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Nevzat Böğüş ve Ümit Akagündüz ile Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza’ya plaketleri takdim edildi.  
 
 

KATILIM YOĞUN OLDU

‘Değerleriyle Dünden Bugüne Çerkezköy’ isimli belgesel projesinin tanıtım programına Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, ÇTSO Meclis Başkanı Gürkan Kesim, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, AK Partili Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Behçet Güven, CHP’li Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nedim Yılancı, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, ÇTSO Yönetim Kurulu üyeleri Rahmi Yılmaz, Salih Yılmaz, Çerkezköy’ün duayen sanayicilerinden Ömer Kılınç, ÇTSO Meclis eski Başkanı İsmail Akın, okul müdürleri, gaziler, öğretmenler, şehit ve gazi aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.  
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10