İş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi tarafından, metal iş kolunda çalışan işçilerin sağlık ve güvenlik bilincinin artırılmasına yönelik, eğitim ve araştırma projesi kapsamında bir gÃ?

Çerkezköy 27.11.2012 19:22:00 0
İş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir
İŞ HAYATIMIZ SAĞLIĞIMIZA ZARAR VERMESİN
Pazartesi günü Güneşler Otel’de düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, sendika üyelerini, iş sağlığı ve iş güvenliği konularında bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Çalışanların sağlıklı ve kazasız bir şekilde, ekonomiye katkılarının, uzun süre devam etmesine katkı sağlamayı amaçladıkları bu eğitim çalışmasına katılan herkese teşekkür eden Koçak, bu eğitimin faydalı olacağına inandığını ifade ederek “Bu çalışmamızı iş hayatımızın sağlığımıza zarar vermeden devam etmesini sağlamak amacıyla gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
 

AMAÇ İŞ GÜVENLİĞİNİ MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARMAK

Açılış konuşmasının ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma(ÇASGEM) Uzmanı Funda Çınar Altay da, metal bölümünde çalışan işçiler için, muhtemel iş kazalarına karşı, alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi. Çalışan insanların iş güvenliğine dair sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirten Altay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir üyesi olarak metal bölümü çalışanlarının sorunlarını hep birlikte teşhis ederek, çözüm aşamasında uzun bir süreyi kapsayan çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti. Amaçlarının iş güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmak ve ülkemizde yaşanmakta olan iş kazalarının hiç yaşanmamasını sağlamak olduğunu söyleyen “Bu nedenle, geçen yıllarda yaşanmış olan kazalar sonucunda ortaya çıkan eksiklikler ve yapılmış olan istatistik sonuçlarını da değerlendirerek sağlıklı tespitlerde bulunacağız” dedi.      
 
 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İş yerlerinde çalışan işçiler ve işverenlerin uyması gereken konulara da dikkat çeken Altay, iş sağlığının sağlanabilmesi için iş yerlerinde önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bu önlemleri iş ekipmanlarında güvenlik, makine ve tezgâh ve tesislerde güvenlik, iş ekipmanlarında bulunacak asgari nitelikler, imalatçıların sorumlulukları, makinelerin güvenli kullanımına yönelik işaret ve talimatlar şeklinde sıralayabiliriz. Bunun yanında iş ekipmanı imal edilmeden önce, planlama, projelendirme yetkili kurumlardan izin alma süreci, iş ekipmanın imal edilmesi, imalat esnasında kalite ve kontrol, piyasaya sunulmasında iyi değerlendirilmelidir” ifadesini kullandı.
 

OLUŞABİLECEK FİZİKSEL RİSKLER

Çalışma esnasında oluşabilecek fiziksel risk etmenleri hakkında da bilgiler veren Altay “Fiziksel etmenler üç ana temada toplanabilir. Sözlük karşılığı olarak gürültü, istenmeyen ve hoşa gitmeyen ses, şeklinde ifade edilir. Çalışma yaşamında gürültü ise hoşa gitsin ya da gitmesin, belirli düzeyin üzerinde basınç yaratan ve zaman içinde işitme sistemini olumsuz etkileyen sesler olarak tanımlanmaktadır. Kalıcı, işitme kaybının tedavisi hiçbir şekilde mümkün değildir. Gürültünün insan üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Bu etkileri şu şekilde sıralayabiliriz. Performans ve düzensizlik, yorgunluk, uyku üzerine etkisi, tinnutus, iletişimin engellenmesi ve güvenlik, can sıkıntısı, baş ağrısıdır. Gürültülü ortamlarda kalan veya yaşayan insanlarda Konsantrasyon, dikkat ve reaksiyon kapasitesi zayıflayabilir. Yorgunluk, uyku bozuklukları ve geç uyuma halleri, Kan basıncı (tansiyon) yükselmesi, kan dolaşımı bozukluğu görülebilir” diye konuştu.
 

ISI, SICAKLIK VE NEMİN DEĞİŞİKLİĞİ

İş Yerlerinde ısı nem sıcaklık hususlarının değişkenliğine dikkat çeken Funda Çınar Altay “Biz işyerinde ısı, nem gibi işçileri ilgilendiren havanın değişkenliğini termal konfor deyimi ile izah ediyoruz” dedi. Termal konfor deyiminin, genel olarak bir işyerinde çalışanların büyük çoğunluğunun, sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından gerek bedensel, gerekse zihinsel faaliyetlerini sürdürürken belli bir rahatlık içinde bulunmalarını ifade ettiğini söyleyen Altay, “İnsan vücudunun sıcaklığı 36,5–37 santigrat derece arasında değişmezlik gösterir. Bu durum vücut ile çevre arasındaki ısı alışverişi ile sağlanır. Çalışan bir insan, bulunduğu çevre ile sürekli olarak ısı alışverişi içindedir. Hem ısı kazancı, hem de ısı kaybı, çalışanı olumsuz etkiler” diye konuştu.
 

OLUMSUZLUKLAR ORTADAN KALDIRILMALI

Sağlıklı üretimin gerçekleştirilebilmesi için bütün olumsuzlukların ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Funda Çınar Altay, biyolojik risk etmenlerinin de çok önemli kayıplara neden olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çalışma yaşamında, biyolojik risk etmenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, (genetik olarak değiştirilmiş olanlar da dâhil) mikro organizmalar, hücre kültürleri ve insan parazitleri gelir. Enfeksiyona neden olabilecek etkenler; virüsler, bakteriler, mantarlar, parazitlerdir. Biyolojik riske maruz kalabilecek başlıca risk grupları içerisinde, tarım ve hayvancılık işçileri, laboratuarlar çalışanları, sağlık bakımı çalışanları, kişisel bakım çalışanları, biyoteknoloji işçileri, bina onarım işçileri, katı, sıvı ve endüstriyel atıkların yok edilmesinde çalışan işçiler yer almaktadır.”
 

15 SANİYEDE BİR KİŞİ İŞ KAZASINDAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım da Türkiye’de meydana gelen iş kazalarına dikkat çekerek “Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazası ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bizim ülkemizde yapılan tartışmaların sonucunda söylenen bir söz vardır. Hemen her kişi ya da kuruluş, sorunları eğitim eksikliğine bağlar ve eğitim şart diye noktayı koyar. Bu çok doğru bir tespittir, ama tek başına yeterli olmadığını söylememiz gerekir. Metal iş kolu, gerek Türkiye’de gerekse dünyada, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en yoğun olduğu iş koludur. 22 Kasım Perşembe günü Samsun’da sendikamızın yeni yetki aldığı, Eti Bakır İşletmelerinde meydana gelen iş kazası sonucunda, 5 arkadaşımız hayatını kaybetti, biri ağır olmak üzere 15 arkadaşımız da yaralandı” diye konuştu.
 
 

YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR

Gerek iş kazalarının, gerekse meslek hastalıklarının oluşmasında bilgi eksikliğinin etkisinin büyük olduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım “Ancak maliyet gerekçesiyle tedbir almamak gibi bir durum söz konusu olduğunda bu düpedüz cinayet oluyor. İş sağlığı ve güvenliği kanununun yönetmelik hazırlığı nedeniyle henüz yürürlüğe girmemiş olması ülkemizde başta çalışanlar olmak üzere insan hayatına verilen değerin çağdaş ölçülerden ne kadar uzak olduğunu göstermektedir. Yapılan istatistiklerin sonuçlarına bakıldığında iş güvenliğine dair eğitimler sonucunda iş kazalarının yüzde 98 civarında engellendiği gerçeği üzerinde durmamız gerekiyor” dedi.
 

SONUÇLAR DEHŞET VERİCİ

Eğitim toplantısını konfederasyonlarının, Türk-İş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlendiğini söyleyen Yıldırım “Dünyada her gün milyonlarca insan engellenebilecek ve hukuken de engellenmesi zorunlu olan iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün (İLO) verilerine göre dünyada her yıl 270 milyon iş kazası meydana geliyor. Her 15 saniyede bir işçi ve her gün yaklaşık 6 bin 300 işçi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor” diye konuştu.
 

EĞİTİMLER YETERSİZ

Çalışma hayatının temel ve hayati konularından biri olan iş sağlığı ve güvenliği alanında işçi, işveren, devlet, sendikalar ve konu üzerinde çalışmalar yapan üniversitelerin ortak paydada buluşması ve en üst düzeyde diyalog kurulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım “Mesleki eğitim sistemimiz ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri yetersiz olduğundan işçiler iş güvenliği hizmetlerinden gereğince faydalanamıyor. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki eğitim ve denetim hizmetleri tam olarak yerine getirilmediği için de iş kazaları ve meslek hastalıkları devam ediyor” dedi.
 

ÇEŞİTLİ PROGRAMLAR YÜRÜTÜYORUZ

2009 yılından bu yana İSG konusunda çeşitli programlar yürüttüklerini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım “Bu bağlamda MESS ile birlikte 2 yıl önce Avrupa Komisyonunun çağrısı kapsamında İş sağlığı ve güvenliği için Avrupa işbirliği Köprüleri projesini birlikte hazırlayarak uygulamaya koyduk. İşçilerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz çalış taylarımızın yanı sıra İş Sağlığı ve güvenliği haftası kapsamında 2011 yılında yine Ankara’da düzenlediğimiz İş sağlığı güvenliği Formu’nda işçi, işveren, devlet ve üniversiteler düzeyinde oldukça üst düzey ve geniş ölçekli bir katılım sağlandı” diyerek sözlerini tamamladı.
 

GÜN BOYU DEVAM ETTİ

09.30-16.30 saatleri arasında düzenlenen eğitime Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma (ÇASGEM) Uzmanı Funda Çınar Altay, Türk İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkan Murat Koçak ve sendika üyeleri katıldı. 
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10