Bomba her an patlayabilir

Maliye Bakanlığı’nın özellikle son yıllarda arsa karşılığı alınan daireleri dedektif gibi izlediğini belirten Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, vatandaşların bÃ?

Çerkezköy 3.12.2012 02:04:00 0
Bomba her an patlayabilir

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, arsa karşılığı daire alıp satan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

İKİ İNCE NOKTA VAR

Bazı vatandaşların da ‘Arsayı aldım. 5 yıl sonra müteahhide verdim. Ne zaman satarsam satayım vergi yok’ düşüncesinde olduğunu söyleyen Serkan Karagöz, “Burada iki ince nokta var. Birincisi, ticari kazanç. Maliye Bakanlığı, birbirini izleyen yıllarda en az birer dairenin satılmasını devamlılık olarak nitelendiriyor ve gelir vergisi kanunun 37/4 maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendiriyor. Ticari kazanç söz konusu olunca ayrıca KDV de uygulanıyor. Defter tutma, beyannameler gibi zorunluluklar da cabası. İkincisi ise değer artışı kazancı. Değer artışı kazancında beş yıllık süreye maliye farklı bakıyor. Maliye arsanın müteahhide verilmesini, arsa ve daire iktisabı olarak değerlendiriyor. Kat karşılığı alınan gayrimenkuller yeni bir iktisat olarak kabul ediliyor ve değer artışı kazancının tespitinde gayrimenkullerin tabuya tescil edildiği 25 Nisan 2007 tarihi esas alınıyor” ifadelerini kullandı.
 

MALİYE OLAYA BÖYLE BAKMIYOR

Maliye Bakanlığı’nın, arsanın edinilmesinden itibaren 5 yıl geçmesini değil, müteahhitten alınan dairelerin tapuya tescil edildiği tarihi esas aldığını anımsatan Karagöz, “Çok kişi olayın bu yönünün farkında olmadığı için arsasını 5 yıl geçtikten sonra müteahhide verdiğinde gelir vergisinden kurtulduğunu zannediyor. Oysa maliye olaya böyle bakmıyor” dedi.
 

MİRAS VE BAĞIŞ AVANTAJI

Gayrimenkullerin miras ya da bağış yolu ile edinilmesinin değer artışı kazancı konusuna girmediğini kaydeden Serkan Karagöz, Bu çerçevede söz konusu gayrimenkulün üzerine sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkul, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir. Arsasını kat karşılığı verecek olanlarında sözleşme öncesinde uzmanlardan yardım almaları yararlı olacaktır” diye konuştu.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10