Engelliler Günü’nü yürüyüşle kutladılar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Çerkezköy’de törenle kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri Atatürk Caddesi’nden Belediye Meydanına kadar yürÃ?

Çerkezköy 3.12.2012 22:35:00 0
Engelliler Günü’nü yürüyüşle kutladılar

 Çerkezköy Haber - 3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİLER

Dün saat 13.30’da Pera Pastanesi önünden başlayan kutlamalar kapsamında Atatürk Caddesi’nden Belediye Meydanına kadar yürüyen Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk koydular. İstiklal Marşının ardından açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “Çalışmayan ve bu nedenle engelli aylığı almak zorunda olan binlerce engelli yine zor durumda bırakılmıştır. Engelli aylığı almak artık sırat köprüsünü geçmekten zor olmuştur. Yüzlerce engelli iki yılı aşkın süredir yaptığı başvuruya yanıt beklemektedir. Aylık bağlananların bir kısmının ise çeşitli bahanelerle aylıkları kesilmiş ve yapılan ödemeler yüksek faizle geri istenmiştir. Sürekli raporu olanlardan bile yeni rapor istenerek, mevzuata aykırı bir işlem yapılmaya başlanmıştır” dedi.
 

“BİR ARKADAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamu alanlarının, binaların ve toplu ulaşım araçlarının 7 yıl içinde engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi hüküm altına alındığını söyleyen Çetinkaya “Ancak hükümet, belediyeler bu görevini yerine getiremediği gibi geçtiğimiz yaz bir yasa değişikliğiyle 7 yıllık süreyi sonsuza kadar uzatmıştır. Engelli yollar, kaldırımlar, binalar, araçlar, nedeniyle geçtiğimiz günlerde bir engelli arkadaşımız daha kaza kurbanı olmuş ve yaşamını yitirmiştir. Daha kaç arkadaşımız kaza kurbanı olmalı, kaç arkadaşımız yaşamını yitirmelidir” diye konuştu.
 
 

“MEMUR OLMA KONUSUNDA HÜSRAN YAŞAMIŞLARDIR”

Engellilerin istihdamının hala çözülemediğini ifade eden Çetinkaya “Yılladır boş bekletilen memur kadrolarının doldurulması sözü verilmiştir. Bu sözün de gereği yapılmamıştır. Son olarak açılan sınavlarda yedi bin üzerinde engellinin boş kadrolara alınacağı ilan edilmiştir. Tartışmalara neden olan sınavın ardından sadece iki bin engelli memur kadrosuna alınmış ve yine hüsran yaşanmıştır. Emeklilerin sağlık sigortasından yararlanma koşulları gün geçtikçe azalmaktadır. Sağlık uyguluma tebliğinde yapılan değişiklikleri ile tedaviden ilaca, bizlerin yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu tıbbi araç ve gereçlere varıncaya kadar her şeyin katkı payları artırılmıştır” dedi.
 
 

“EŞİT KOŞULLARDA YAŞAMAYA HAKLARI YOK MU ?”

Süreğen hastalar olmak üzere engellilerin tedavilerini sürdürebilmeleri için gerekli tıbbı tahlillere dahil sınırlama getirildiğini söyleyen Çetinkaya “Yeterli geliri olmadığı için sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenen bir engelliden hangi akla hizmetle katkı payı alınmaktadır. Engellilerin herkes kadar eşit koşullarda yaşamaya hakları yokmudur. Anayasamız, yasalarımız, uluslar arası sözleşmeler var diyorlar. Peki o zaman hükümet, belediye, kurum ve kuruluşlar neden görevini yapmıyor. Çok şey değil, sizden sadece sorumluluk duymanızı ve görevinizi yapmanızı istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir hayatı herkes kadar bizlerde hak ediyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.
 

750 ÜYEMİZ BULUNUYOR

Çerkezköy Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Eğitim Öğretim ve Yaşam Evinin çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Çetinkaya “Dernek olarak 750’ye yakın üyemiz bulunuyor. Yapılacak yeni binamızda bodrum katta fizik tedavi havuzu, spor merkezi, hamam sauna, zemin katta çok amaçlı salon, birinci katta derneğe gelir sağlama ve üretilen el emeği göz nuru eşyaların tanıtımı ve satışı yapılacak. İkinci katta ise dernek merkezi ve sosyal aktivite alanı, üçüncü katta ise proje uygulama ve kurs eğitim alanı bulunacak. Bizim için bu merkezin yapılmasında amaç olan kimsesiz engellilerin kalabileceği yaşam evi ise dördüncü katta bulunuyor. Bu yaşam evinde şuan kimsesiz olan üç üyemizi yapılacak binamızda misafir edeceğiz” diye konuştu.
 
 

PROTOKOL İLGİ GÖSTERMEDİ

Düzenlenen yürüyüşe Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy ve Beldeleri Esnaf ve Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Çerkezköy ve Beldeleri Bakkallar ve Kahveciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Tatlı, İl Genel Eski Başkanı Halil Çelik, Engelsiz Gülüşler Toplum Ağız, Diş Sağlığı ve Eğitim Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Ayşe Doğan ile dernek üyeleri katılırken, protokol üyeleri yürüyüşe ilgisiz kaldı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10