12 ayda 151.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Serbest Bölgesi'nde kurulacak fabrikanın temel atma törenine katılmak için Çorlu’ya geldi.

Çorlu 5.12.2012 20:29:00 0
12 ayda 151.5 milyar dolarlık ihracat yapıldı
TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
Uluslararası 3M Firması Super Hub yatırımı temel atma törenine katılmak için Çorlu ilçemizdeki Avrupa Serbest Bölgesi’ne gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı Vali Ali Yerlikaya ile il protokolü ve ASB yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Kişisel bakımdan ev, hobi ve kırtasiye ürünlerine, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemlerinden, sağlık ürünlerine, trafik güvenliğinden, otomotiv, inşaat, kimyasal üretim gibi onlarca sektörde sunduğu endüstriyel ve kişisel ürünleriyle müşterilerine bu kapsamda hizmet ve çözümler sunan 3M firması dünyada sayılı ülkede hayata geçirdiği bölgesel üretim üslerinden birini Çorlu ilçemiz Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuruyor. Bu kapsamda Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde gerçekleştirilecek olan yatırımın temel atma töreni, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
 

CİROSUNU 132 KEZ ARTIRDI

Temel atma töreni öncesinde, 3M firması ve Super Hub Yatırımları ile ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Törende 3M’in Türkiye Genel Direktörü Andrei Holban ve Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin yapılan yatırım hakkında konuşmalar yaptı. Törende konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan; ekonomiden sanayi ve ticarete kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. 3M'in Çorlu'daki yatırımının 3 yıl içinde 500 milyon doları bulacağını belirten Çağlayan, "5 yıl sonra 1 milyar doları bulacak bir ciro, 3-5 yıl içinde de 500 milyon doları aşacak bir ihracat projesinin ve binden fazla istihdam sağlayacak bir yapının temelini atıyoruz” diyerek 19 serbest bölge içinde, elde ettiği başarıyla, yatırımla ve ciroyla dördüncü konuma gelen, kurulduğu 1996 yılından bu yana hacmini ve cirosunu 132 kez artıran Avrupa Serbest Bölgesi'ni kuran Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin'e ve emeği geçenlere teşekkür etti.
 
 

İSTİKRARI GÖREREK YATIRIM YAPIYORLAR

3M'in 85 ülkede faaliyeti bulunan dünyanın önemli büyük şirketlerinden biri olduğunu ifade eden Çağlayan, “3M, en doğru ve akıllı olanı, en doğru insanlarla en doğru yerde yapmak zorunda olduğunu biliyor. Türkiye'ye yatırım yapanlar Türkiye'ye güvenerek, istikrarı, ekonomik gelişmeyi ve lojistik, coğrafi ve işgücü avantajlarını görerek Türkiye'ye yatırım yapıyorlar” dedi.
 

120 MİLYAR DOLARLIK YABANCI YATIRIM

Son 8 yılda ülkemizde 31 bin şirket ile 120 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapan uluslararası yatırımcı olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu şirketler bizim kara kaşımıza, gözümüze, boyumuza, posumuza gelmiyor. Türkiye'ye gelenler, ülkenin kendi değerlerini, lokasyonunu ve coğrafi avantajlarını görerek geliyorlar” diye konuştu.
 

KARA KAŞIMIZA GELMİYORLAR

9 yıl önce İhracatçılar toplam 36 milyar dolar ihracat yapardı. Ama Kasım ayının 1'inde açıklanan rakamlarla Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde adeta bir devrim gerçekleştirdi Türkiye ihracatının yüzde 75'ini yaptığı pazarlardaki problemlere, talep daralmasına rağmen, ihracat son 12 ayda 151,5 milyar doları bulmuştur. Bu, Türkiye tarihinde bir ilktir, Cumhuriyetimizin 100.yılı hedeflerini rahat bir şekilde yakalayabileceğimizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.
 

HEDEFİMİZE RAHATÇA ULAŞACAĞIZ

Ülkemizin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, ihracatın her yıl yüzde 12 artması halinde 500 milyar dolarlık hedefin yakalanabileceğini ifade ederek “Kasım ayında yüzde 20'lik bir ihracat artışı, yılın 9 ayında da yüzde 13,5'lik bir ihracat artışı yakalamış bir ülke olarak bu hedefimize rahat bir şekilde ulaşacağız. 500 milyar dolarlık ihracatı yakalamamız ve dünyanın ilk 10 ekonomisine girmemizin olmazsa olmaz şartı teknik yaklaşımdır bu doğrultuda da inovasyona, Ar-Ge'ye önem veren, yüksek katma değerli, yüksek teknolojik üretim ve ihracatına yönelen bir yapıya girmemiz gerekiyor. Bu nedenle Ar-Ge teşvikleri başta olmak üzere yeni yatırım teşvik sistemimizi tamamiyle bunun üzerine kurguladık” dedi.
 
 

TEMEL ATMA TÖRENİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Vali Ali Yerlikaya, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin ve 3M firması yetkilileri ile birlikte, butona basarak temel atma törenini gerçekleştirdi. Temel atma töreninden sonra, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Çorlu’dan ayrıldı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10