Faturanız kabarmasın

Uzmanlar, akılcı tüketim politikasıyla doğalgazın daha az tüketilebileceğini, dolayısıyla kabarık faturaların önüne geçilebileceğini belirtti.

18.12.2012 00:07:00 0
Faturanız kabarmasın
EN UCUZ YAKIT, TASARRUFLU TÜKETİLEN YAKITTIR
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ifade eden uzmanlar, enerji tasarrufunun ve enerjiyi verimli şekilde kullanmanın ülke için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Özellikle dar gelirli aileler için ısınma sorununun büyük bir problem haline dönüştüğüne dikkat çeken uzmanlar, “En ucuz yakıt, tasarruf ilkelerine uyularak tüketilen yakıttır. Akılcı bir tüketim politikasıyla doğalgazı daha az tüketebiliriz” dedi.
 

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Doğalgazın tasarruflu kullanılması için bazı önlemler alınabileceğini söyleyen uzmanlar, “Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesi ile en az 10 santimetre kalınlığında yalıtın. Bu işlem için yapılacak masraf, sağlayacağınız yakıt tasarrufu ile en çok iki yıl içinde geri size dönecektir. Duvarlarınızı, mantolama yaptırın. Masrafınızı 2 ile 5 yıl arasında karşılayabilirsiniz. Pencerelerinizde de çift cam ya da çift pencere kullanın. Harcamanızı 5 yıl içinde geri alırsınız. Pencerelerin ve dışa açılan kapıların kenarlarını uygun bir plastik sünger malzeme ya da kağıt bantlarla kapatın” tavsiyelerinde bulundu.
 

RADYATÖRLERİNİZE EŞYA KOYMAYIN

Kombi alırken, konuta uygun, hermetik ya da bacalı kombi alınması gerektiğini ifade eden uzmanlar, cihazın çalışırken görülmeden alınmaması gerektiğini kaydetti. Vatandaşın tercihini yoğuşmalı kombiden yana kullanması gerektiğini belirten uzmanlar, “Satış sonrası servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri arayın ve mutlaka farklı markaları karşılaştırın” diye konuştu. Isı verimliliği yüksek radyatör seçilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Isıyı istenen derecede tutan termostatik vana takın. Radyatörlerinizin önüne ve üstüne eşya, mobilya, mermer koymayın. Perdelerinizin radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmadığına emin olun. Radyatörlerinizin arka yüzüne bakan duvarı, ısı yansıtma özelliği olan parlak, metal, katkılı malzemeyle kaplayın” ifadelerini kullandı.
 

YÜZDE 7 TASARRUF MÜMKÜN

Oturma odaları için 22 santigrat derece, yatak odaları için 20 santigrat derece sıcaklık önerildiğini ancak oda sıcaklığını 1 santigrat derece düşürmek gerektiğini belirten uzmanlar, “Oturma odaları için 21, yatak odaları için 19 santigrat dereceyi seçerseniz toplam yakıt tüketiminiz yüzde 7 azalacaktır” dedi. Son zamlarla doğalgaz faturalarının dar gelirliler için ağır yük haline geldiğini kaydeden uzmanlar, doğalgazda devletin aldığı pay ve yapılan zamların yüksek olduğunu savundu. Vatandaşın ödediği doğalgaz faturasında birçok kalem bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, barınma, eğitim ve sağlık gibi ısınma konusunda da sosyal devlet olmanın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10