Taşkın Koordinasyon Kurulu’nun kararları değerlendirildi

Çerkezköy 2012 yılı Taşkın Toplantısı dün saat 14.00’da Çerkezköy Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Tekirdağ valisi Ali Yerlikaya başkanlığında 6 AralÄ

Çerkezköy 21.12.2012 20:55:00 0
Taşkın Koordinasyon Kurulu’nun kararları değerlendirildi
TAŞKIN KOORDİNASYON KURULU KARARLARI
DSİ Tekirdağ Şube Müdürü Adem Coşkun, 6 Aralık 2012’de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında yapılan Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda “Derelerin hali hazır haritaları tamamlanacak. Tarihi köprülerin rölevesi çıkartılacak. Dereler Q 500’e göre boyutlandırılarak ilgili belediye ile protokol imzalanacak ve DSİ’ye teslim edilecek. Dere kenarlarında inşa edilecek yapılarda kot olarak Q 500 kotundan 1 metre yükseklik belirlenecek. İmar ruhsatı vermeye yetkili kurumlar bu kota uyacak. Dere kenarlarına yapılacak projeler DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’ne onaylatılacak. Dere kenarlarına yapılmış yapıların kaldırılması için gerekli çalışmalar yapılacak” kararlarının alındığını belirtti.
 

DSİ’YE DÜŞEN GÖREVLER

Toplantıda daha sonra kurumlara düşen görevlerden bahseden Adem Coşkun, “DSİ taşkın sebebi ile derelerde biriken pislikleri temizleyecek. Bozulan setleri onaracak. Ergene nehri ve kollarının dere ıslahı projelerini tamamlayarak inşaata başlayacak. Çorlu suyu Çerkezköy’den İstanbul-Edirne otoban yoluna kadar Q 500 debiye göre açılacak. Pınarça deresinde3 bin 180 metre ıslah çalışması yapılacak. Yetersiz kesitteki 5 taşıt köprüsü ile 5 yaya köprüsü kaldırılacak ve uygun kesitte yeniden yapılacak. Kızılpınar Hınzır Dere ve Demirhan Dere ile Karaağaç Karagöz Deresi’nin ıslah projeleri 2013 yatırım programına alınacak” dedi. 
 

32 YAPI SU AKIŞINI ENGELLİYOR

İl Özel İdaresi’nin su akışını engelleyen 32 adet büz, köprü ve menfezin uygun hale getirilmesinden sorumlu olduğunu söyleyen DSİ Tekirdağ Şube Müdürü Adem Coşkun, dere üzerlerine yapılacak köprü ve menfezlerin projelerini DSİ’ye onaylatmaları gerektiğini ifade etti. 
 

ÇERKEZKÖY BELEDİYESİNİN SORUMLULUKLARI

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nün karayolu üzerinde bulunan, su akışını engelleyen büz, köprü ve menfezlerin en kısa zamanda uygun hale getirilmesi, Çerkezköy-Çorlu yol kotunun DSİ’den alınacak taşkın kotunun üzerine çıkarılmasından sorumlu olduğunu ifade eden Adem Coşkun, “Çerkezköy Belediyesi de, Çorlu Deresi ve Pınarça Deresi üzerinden geçen içme suyu isale hattının deplase edilmesi, Çorlu Deresi üzerinde bulunan su akışını engelleyen 1 taşıt ve 2 yaya köprüsünün en kısa zamanda uygun hale getirilmesi,, 3.şahıslar tarafından inşa edilen yetersiz köprülerin kaldırılması, derelere hafriyat dökümlerine izin verilmemesi, dereye dökülen hafriyatların kaldırılması/kaldırtılması, imarların taşkın sınırına göre düzenlenmesinden sorumlu” dedi.
 

DERELERE HAFRİYAT ATANLARA CEZA

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de dere yataklarının yakınlarına verilecek imarlarda su basman kotuna uyulmasının kontrol edilmesi ve dere yataklarına hafriyat ve diğer atıkları dökenlere gerekli cezaların uygulanması ile sorumlu olduğunu ifade eden Coşkun, “Kadastro çalışmaları sırasında, dere yataklarında tabi akışa imkan verecek dere yatağı kesiti tescil dışı bırakılarak derenin tabii akışına tahsis edilecek. Tredaş da dere kenarında bulunan enerji nakil hattı direklerinin ve trafoların dere ıslah çalışmalarına engel olmayacak şekilde, çalışma sırasında enerjinin kesilmesi ve deplase edilmesinden sorumlu olacak” bilgisini verdi.
 

TÜM BELEDİYELER SORUMLU

Adem Coşkun, “Dereler üzerinde yetersiz boyuttaki menfez ve köprülerin kaldırılması, dereler üzerine yapılacak köprü ve menfezlerin projelerinin 2006/27 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre DSİ 11.Bölge Müdürlüğü’ne onaylatılması, taşkın koruma tesisleri proje alanlarının DSİ 11.Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilmesi, derelere hafriyat dökülmemesine izin verilmemesi, dereye dökülen hafriyatların kaldırılması/kaldırtılması, imarların taşkın sınırına göre düzenlenmesi ve dere yatakları yakınlarına verilecek imarlarda su basman kotuna uyulması”nın ise Tekirdağ Belediyesi, Çorlu Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Malkara Belediyesi, Şarköy Belediyesi, Marmara Ereğlisi Belediyesi ve Hayrabolu Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi.
 

KALDIRILMASI GEREKİYOR

Toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de Kızılpınar Işıklardaki karayolu köprüsü ile Mezbahanenin yanındaki BSH’a ait özel demiryolu köprüsünün kaldırılması gerektiğini ifade ederek “DSİ bu konuda gerekli talimatları vermelidir. Bu iki köprü yıkılmazsa mesulü sizsiniz. Olası bir sel felaketinde yaşanacak olumsuzluklardan siz sorumlu olursunuz” dedi. Bahçıvan Köprüsü’nün yanındaki isale hattının yukarıya kaldırılması gerektiği belirtilirken, Başkan Ali Ertem, bu konuda projelerinin hazır olduğunu ve çalışmalara baharın ilk aylarında başlayacaklarını söyledi.
 

PAZARTESİ KARAR AÇIKLANACAK

Geçen hafta Pınarça Deresi Taşkın Koruma Tesisi’nin ihalesinin yapıldığını ifade eden Adem Coşkun, “Pazartesi günü karar açıklanacak. Ocak ayında inşaat çalışmalarının başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.   Toplantıya Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediyesi fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, Çerkezköy Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen, Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esra Hasanoğlu, Kapaklı Belediyesi Elektrik Teknikeri Özer Celayer, Çerkezköy Belediyesi İnşaat Teknikeri Sadık Erdil, Çerkezköy Belediyesi Harita Mühendisi Selçuk Azcan, Veliköy Belediyesi İnşaat Mühendisi Sinan Türkoğlu, Çerkezköy PTT Müdürü Ali Arslan, Tredaş elektrik mühendisi Yasin Ataş, Tredaş Proje Tesisi Mühendisi Taylan Görücü, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Gökhan İnce ve Habip Bilgin katıldı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10