Çiçek tozundan tam mısır bitkisi elde edildi

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut’un yürüttüğü 1 Ocak 2011 tarihinde başlayan ‘Melez Mısır Islahında Dihaploid Hatla

Tekirdağ 24.01.2013 20:54:00 0
Çiçek tozundan tam mısır bitkisi elde edildi

 Çerkezköy Haber - Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, gerçekleştirilen projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

 

PROJENİN TOPLAM BÜTÇESİ 1,4 MİLYON TL

NKÜ’nün yürüttüğü projenin toplam bütçesinin 1 milyon 461 bin 710 TL olduğu belirtildi. Bu bütçeden toplam 605 bin 925 TL’sinin, projenin Tekirdağ’da yapılacak çalışmaları için kullanılmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, “Proje kapsamında, tam otomatik iklim odası yapıldı. Mevcut biyoteknoloji laboratuarı, inkübatörler, steril çalışma kabinleri, özel soğutucular, gelişmiş laboratuar aygıtlarıyla desteklenerek fotoselli kapıdan girilen, araştırmacıların özel giysilerle çalıştığı steril-modern bir laboratuar haline getirildi” dedi.
 

ETKİNLİĞİ ARTTIRIP, SÜREYİ KISALTMAYI AMAÇLIYORUZ

Klasik melez mısır ıslahı çalışmalarını modifiye ederek, ıslah programının etkinliğini artırmayı ve süresini kısaltmayı amaçladıklarını söyleyen Korkut, “Projeyi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu ile ortak yürütüyoruz. Üniversitemizden Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Metin Tuna, Doç. Dr. Oğuz Bilgin ve Yrd. Doç. Dr. Ertan Ateş ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu’ndan bir yürütücü ve 6 araştırmacı birlikte çalışıyor. Aynı zamanda proje bütçesi çerçevesinde 2 doktora öğrencisi de kursiyer olarak çalıştırılıyor” diye konuştu.
 

ALMANYA’DAN ÖZEL CİHAZ GETİRTİLDİ

Proje ile çiçek tozu keselerinin kültüre alınarak önce haploid bitkiler daha sonra da dihaploid bitkiler elde edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, “Hedefe ulaşılıp ulaşılmadığını anlamak için bu proje kaynakları kullanılarak, bitki ploidi düzeyini belirleyen özel bir cihaz Almanya’dan getirildi. Türkiye’de tek olan bu cihazın kullanımı, konusunda Amerika’da doktora yapmış, projenin araştırmacısı olan ve bu alanda özelleşmiş tek bilim insanı Prof. Dr. Metin Tuna tarafından yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
 

800 BİN ÇİÇEK TOZU KESESİ KÜLTÜRE ALINDI

7 Mart 2012 tarihinden itibaren Sakarya-Tekirdağ arasında soğuk zincir kurulduğunu ve Sakarya’da sera koşullarında yetiştirilen mısırlardan alınan tepe püsküllerinin özel üretilmiş taşıma kapları içinde her hafta Tekirdağ’a getirildiğini söyleyen Korkut, “Bu süreçte yaklaşık 16 bin petri kabında yaklaşık 800 bin çiçek tozu kesesi kültüre alındı. Türkiye’de ilk kez çiçek tozundan mısır bitkileri elde edildi. Bu bitkilerden birinin doğal olarak kromozom sayısı katlanmış olduğundan colchisine ile kromozom katlamasına da gerek kalmadı. Bu bitki, kontrollü koşullarda 35 santimetreye kadar geliştirildi. 4 Ocak 2013 tarihinde Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu araştırmacılarına teslim edildi. Bitki, sağlıklı bir biçimde özel sera koşullarında gelişmeye ve yeni yapraklar çıkarmaya devam ediyor. Proje kapsamında, iki çalıştayın yapılması planlandı. Böylece geliştirilen teknolojiler ülkemiz bilim insanlarının da hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10