Tever eleştirilere cevap verdi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, odada meslek grubu sayısının azalması ile ilgili eleştirilerek cevap verdi.

Çerkezköy 24.01.2013 20:57:00 0
Tever eleştirilere cevap verdi

 111 ODADA MESLEK KOMİTESİ SAYISI DÜŞTÜ

Sadece ÇTSO’da değil, Türkiye genelinde 252 ticaret ve sanayi odasının 111’inde meslek grubu sayısının azaldığını, 102 tanesinde ise aynı kaldığını belirten Tever, “Bu uygulama Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOBB, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ve SGK’nın e ortaklaşa yürüttüğü uzun ve meşakkatli çalışmanın sonucu olan; tüzük ve yönetmelikleri bulunan bir uygulamadır” dedi. Ülke genelinde sadece 39 odada meslek grubu sayısının arttığını ifade eden Tever, “En büyük 15 Odanın 12 tanesinde meslek grubu sayısı azaldı” dedi. 
 

EN YÜKSEK CİRO YAPILAN FAALİYETE GÖRE BELİRLENDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından NACE kodları uygulamasının “Türkiye olarak bir kazanım” olarak nitelendirildiğini belirten Dursun Ali Tever “NACE kodlarının belirlenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu sürecin gerçekleştirilmesi görevini TOBB’a verdi. Süreci TOBB, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, TÜİK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ve SGK ile birlikte yürüttü.  Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şirket bazında tespit edilen en yüksek cironun sağlandığı sektör, o şirketin esas faaliyet kodu olarak belirlendi. TOBB kimseye NACE kodu atamamıştır. Firmalar en yüksek ciro yaptıkları faaliyet alanlarına göre Maliye Bakanlığına bildirimde bulunmuşlardır. TOBB Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından bize bildirilen kodları firmalara tekrar tebliğ etmiştir. Akabinde itiraz süresi verilmiştir. Yapılan haklı itirazlar da Maliye Bakanlığı ile birlikte düzeltildi” dedi.
 

BAZI MESLEK GRUPLARI YETER SAYININ ALTINDA KALDI

Meslek Grubu kurmak için gereken minimum üye sayısının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yükseltildiğini belirten Tever “Eskiden 100 üye ile grup kuran Odalarımızın, grup kurması için gereken üye sayısı 150’ye çıktı. 25 üye ile grup kuran Odalarımız da 50’ye çıktı. Bu nedenle bazı meslek grupları doğal olarak yeter sayının altında kaldı. O gruplar da en yakın gruplar ile birleştirildi” dedi.
 

NASIL BİR YOL İZLENECEĞİ MERAK EDİLİYOR

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Süleyman Kozuva’nın NACE gerekçe gösterilerek meslek grubu sayısının 11’den 9’a düşürülmesine gösterdiği tepki ulusal basında da yer almıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada NACE isyanın incelemeye aldıklarını ve gerekirse odalara müfettiş gönderip inceleme yaptıracaklarını belirtmişti. Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine sayılı günler kalan Çerkezköy’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10