Geleceğimizi kendi ellerimizle öldürüyoruz

Çerkezköy topraklarına ulaşmadan önce pırıl pırıl bir kaynak suyu olan Ergene’nin sanayi atıklarıyla kirlenerek doğayı ve insan sağlığını tehdit eden ekolojik bir felakete dönüşümün

Çerkezköy 11.03.2013 19:38:00 0
Geleceğimizi kendi ellerimizle öldürüyoruz

 KENDİ İMKÂNLARIMLA ÇEKTİM

Gündöndü Belgeseli’nin gösteriminden önce izleyicilere kısa bir konuşma yapan Yönetmen Nejla Demirci, Ergene inisiyatifi çatısı altında Ergene’nin kirlenmemesi için savaş verdiğini belirterek, “Ancak eksik olan bir şey vardı. Halk Ergene’yi görmüyordu. Ne halde olduğunu bilmiyordu. Bunun için bu belgeseli çekmeye karar verdim” dedi.  Belgesel çekimlerinin yaklaşık 3 yıl sürdüğünü belirten Demirci, belgesel filmini tamamen kendi imkânlarıyla çektiğini ifade etti.
 

HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR

Amacının filmi yerel gündemden evrensel gündeme taşımak olduğunu söyleyen Nejla Demirci, “Uluslar arası zeminde çok olumlu tepkiler aldık. Ergene sadece Trakya’nın değil Türkiye’nin ve dünyanın da sorunudur. Fabrikalar ve hükümet burayı katlederek suç işliyor. Şu an Gündöndü 20 ülkede izlenilmektedir. Yerelde gösterilmenin önemi de tartışma yaratması açısından önem taşıyor. Trakya’nın her noktasında gösterilmelidir. Çerkezköy’e kadar içilebilir bir su olarak gelen Ergene, Çerkezköy’de içilemeyen bir suya dönüşüyor. Filmde de bundan bahsediyoruz. Herkesin birleşerek kendi siyasi dünyasından çıkmasını ve ortak bir programda bu mücadeleyi vermesini istiyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Gündöndü Belgeseli izlendi. 
 

İZLEYİCİLER BELGESELDEN OLDUKÇA ETKİLENDİ

Belgesel filminin izlenmesinin ardından, Yönetmen Nejla Demirci, filmin ikinci seansı öncesi izleyicilerle kısa bir söyleşi yaptı. Belgeselden oldukça etkilendiği gözlenen izleyiciler, “Çocuklarımızın önüne bile bile zehir getiriyoruz. Çocuklarımızı, geleceğimizi kendi ellerimizle öldürüyoruz. Bunun engellenmesi için Ergene’ye zehir akıtılmamalı. Ergene’nin temiz kalması için hakkımızı aramalıyız. Biz koyun olduğumuz sürece böyle zehirlenmeye mahkumuz” dedi.
 

FABRİKALAR KAPATILSIN

Ergene kirliliği ile ilgili kirliliğe sebep olan fabrikalara ceza yazılmaktan öteye gidilmediğini söyleyen Nejla Demirci, “Dönemin Çevre Bakanı Fevzi Aytekin tarafından 80 fabrikanın kapatılması yönünde karar alınmış fakat kapatılamamıştı. Ergene için yapılabilecek en ufak bir şey varsa o da bu fabrikaların kapatılmasıdır” dedi. 
 

Haber / Ahmet Mutlu YILDIZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10