İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Tome Bilgi Holding işbirliği ile önceki gün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Yeni 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu??

Çerkezköy 17.03.2013 16:44:00 0
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu anlatıldı

 HER İŞYERİ İÇİN GEÇERLİ

Seminere konuşmacı olarak Fizikçi – C sınıfı iş güvenliği uzmanı Bora Üreden katıldı. Kanunun Haziran ayında yürürlüğe girdiğini belirten Üreden, kanunun kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde hak, yükümlülük ve sorumlulukları düzenlemek amacıyla yürürlüğe girdiğini ifade etti. Bu kanunun kamu kurumları dahil her işyeri için geçerli olduğunu vurgulayan Üreden, “Askeri kuvvetlerde, afet ve acil durum birimlerinde, ev hizmetlerinde ve kendi adına çalışanların işyerlerinde bu kanun uygulanmaz” dedi. İş güvenliği uzmanının tanımını da yapan Üreden, iş güvenliği uzmanlarının çalışması için bakanlıkça yetkilendirilmiş belgelerinin olması gerektiğini ifade etti.
 

KENDİSİ DE ÜSTLENEBİLİR

20 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre, mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerin korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverenin, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendireceğini ifade eden Üreden “Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi de üstlenebilir” dedi.
 

YÜRÜRLÜK TARİHLERİ FARKLI

Kanunun bu maddesinin kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren geçerli olacağını ifade eden Üreden “50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için kanunun bu maddesi 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak. Diğer işyerleri için ise madde 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girdi” bilgisini verdi.
 

ÇALIŞANLARA EĞİTİM

Kanunda “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar” hükmünün yer aldığını söyleyen Bora Üreden “Bu eğitim, özellikle işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi halinde veya yeni teknoloji uygulanması halinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir. Gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir” dedi.
 

CEZALARLA İLGİLİ DE BİLGİ VERDİ

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre uygulanacak idari para cezaları ile ilgili de bilgi veren İş Güvenliği Uzmanı Bora Üreden “iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenliği tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmamanın cezası 2 bin 156 TL, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlememek, denetlememek ve uygunsuzlukları gidermemenin cezası 2 bin 156 TL, iş güvenliği uzmanı çalıştırmamanın cezası her ay için 5 bin 390 TL, iş yeri hekimi çalıştırmamanın cezası her ay için 5 bin 390 TL, iş sağlığı güvenliği hizmetleri için görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç-gereç-mekan sağlamamak, iş sağlığı güvenliği hizmetlerini yürütenler arasında koordinasyonu sağlamamanın cezası bin 617 TL” bilgisini verdi. Üreden, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerine ÇTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Gürsoy, Tahsin Kırmızıgül ve işyerleri temsilcileri katıldı.
 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10