Enerjiyi kontrol edenler, dünyada söz sahibi olur

Tekirdağ’da 'Temiz Enerji İçin Ortak Yatırım Toplantısı' düzenlendi.

Tekirdağ 18.03.2013 20:38:00 0
Enerjiyi kontrol edenler, dünyada söz sahibi olur

 TEKİRDAĞ’DA DÜZENLENDİ

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekili Özlem Yemişçi, TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, İTÜ’den öğretim üyeleri, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, STK Temsilcileri, madenciler ve sanayiciler katıldı.
 

ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ

Maden mühendisi Kenan Alp ile, madenci - işadamı Cüneyt Pullukçu’nun sektörün güncel durumuna ilişkin bilgilendirmesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal bir konuşma yaptı. Zengin kömür yataklarına sahip Trakya’da, özellikle de Tekirdağ’daki kömür işletmecilerinin, bir araya gelerek buhara dayalı enerji üretmelerini sağlamak için, ellerinden geleni yapmaları gerektiğini ifade eden Önal “Bu hedeflediğimiz projenin, başarıya ulaşması en büyük dileğimizdir” dedi.
 

ELMAS BİR KÜPE HALİNE GELDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasancan Okutan da, Temiz Kömür Teknolojilerinde Ülkemiz İçin Çözüm (Ulusal Enerji) konulu bir sunum yaparak, ülkemizdeki ve Trakya’daki kömür rezervlerinin genç döneme ait, kalite kömürler olduğunu belirtti. TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş ise “Geçmiş dönemlerde, kötü reklamlarla, kömür madeninin kötü anılan bir maden şeklinde kamuoyuna lanse edildiğini, bu durumun deyim yerindeyse kömürü, ‘Yetim kızın kulağında, elmas bir küpe’ haline getirdi” dedi. Şimdi bu durumun değiştiğini söyleyen Aktaş günümüzde herkesin kömüre yöneldiğini ve kömür kullandığını belirtti. Aktaş, “Biz ülkemiz kömür rezervlerinin, yataklarının yönetiminin başında kişiler olarak, artık bu konulara daha profesyonel bakıyor, planlamalar yapıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
 

GEÇMİŞTEN KALAN KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR VAR

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da, “Jeopolitik konum olarak, dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olan ülkemizin, güneyinde kuzeyinde, doğusunda batısında ve ülkemizin Avrupa’ya açılan batı yakası Tekirdağ’ımızda, zengin kömür yatakları mevcut. Dünya geneline baktığımızda da, enerjiye sahip olanların, enerjiyi kontrol altında tutan ülkelerin, dünyanın da sahibi, yöneticileri olduğunu görmekteyiz” dedi. Toplumun enerji kullanımı konusunda geçmişten kalan kötü alışkanlıklarının olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Geçmişin acı tecrübeleri yüzünden halkımız, özellikle de, Tekirdağlı hemşehrilerimiz bu konuda tedirgin, biz bu alışkanlıklara son vermek, hem de nitelikli enerji üretmek için, bundan sonra bilimsel yöntemler ışığında çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
 

BARİZ GÖSTERGESİ ERGENE HAVZASI

Vali Yerlikaya, geçmişte çarpık sanayileşme yüzünden Tekirdağ’da bir takım olumsuzluklar olduğunu belirterek bunun bariz göstergesinin de, Ergene Havzası'nda olduğuna vurgu yaptı. Vali Yerlikaya, son dönemde yapılan etkin çalışmalar ile bu çarpıklığın komplikasyonlarının giderilmeye çalışıldığını ifade etti.
Trakyalı ve Tekirdağlı maden işletmecilerine de seslenen Vali Ali Yerlikaya, “Gelin, işletme lisansları elinizdeyken, bu yeraltındaki cevherlerimizi değerlendirelim, değerlendirirken de çevreyi koruyup, yavrularımıza güzel, yaşanabilir bir çevre, şehir bırakalım” ifadesini kullandı. Toplantının 2.oturumunda TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, “Trakya Havzasında bulunan Linyit Rezervlerinin Buhar Üretim Tesislerinde Değerlendirilmesi” konusu ile ilgili bir sunum yaptıktan sonra, konunun uzmanlarından müfettiş, Halil Kazaz'ın “Temiz Teknoloji ile Baca Gazı Arıtımı ve Gübre Eldesi Projesi” ile ilgili bir sunumu ile toplantı sona erdi. Toplantının sonunda, katılımcılara günün anısına plaket de verildi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10