Gecekondular meclis gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy’de dere kenarında derme çatma gecekondularda ölümle burun buruna yaşayan yurttaşların durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Çerkezköy 21.03.2013 20:44:00 0
Gecekondular meclis gündeminde

 Çerkezköy Haber - CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Bağlık ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde gecekondularda yaşayan yurttaşların durumunu gündeme taşıdı. TBMM Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Çerkezköy’de geçen yıl meydana gelen sel felaketinin ardından derelerin ıslahı ile birlikte dere kenarındaki ev ve barakaların yıkılmasının gündeme geldiğini anımsattı.

 

20’DEN FAZŞA YAPI YIKILDI

Bağlık Mahallesi’nden geçen ve Huzur Sokak’tan başlayıp Atatürk Viyadüğü’ne kadar olan Pınarça Deresi temizleme çalışmaları kapsamında dere çevresinde mesken,  hayvan barınağı olarak kullanılan 20’nin üzerindeki yapının yıkıldığını ifade eden Yüceer, kalanlar için de halen kamulaştırma işlemi beklendiğini kaydetti.
 

“TOKİ KEYFE KEDER”

Yıkım için, 2011 yılında dere kenarında ve çevresinde Bağlık Mahallesi’nde 240 hane, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde ise 72 evin tespit edildiğini ifade eden Yüceer,  Bağlık Mahallesi karşısında vatandaşlara TOKİ ile işbirliği kapsamında ev yapmak için 14 bin metrekare arsa bulunduğunu belirterek “Tekirdağ Valiliği, TOKİ ile temasa geçerek bu alana konut yapılmasını talep etti. TOKİ ise “50 bin metrekareden az alana kentsel dönüşüm yapılamayacağı” gerekçesiyle bu talebi kabul etmedi. TOKİ ayrıca kentsel dönüşüm yapılması için sözü edilen alanda konut olmaması gerektiğini de savundu” dedi.

MAĞDURİYET BİR AN ÖNCE GİDERİLSİN
Barınma hakkının anayasal bir hak olduğunu söyleyen Yüceer, geçtiğimiz yıl Pınarça ve Çorlu derelerinin taşması sonucu birçok ev ve işyerinin sular altında kaldığını, selden en çok dere kenarında bulunan evlerin etkilendiğini, şans eseri can kaybının olmadığını belirterek “Vatandaşların oradan taşınması için can kaybı mı yaşanması gerekiyor. Çerkezköy’de vatandaşları kaderleriyle baş başa bıraktılar. Dere kenarından ölümle burun buruna yaşayan yurttaşların mağduriyeti bir an önce giderilmeli” dedi.
 

BAKAN BAYRAKTAR’A SORDU

Yüceer, Bakan Bayraktar’a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti: “Sözü edilen bölgede “kentsel dönüşüm” ne zaman başlayacaktır? Bu bölgede yaşayan kaç vatandaş mağdur olmuştur? Mağdur edilen vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılacaktır? Bakanlığınızın Tekirdağ’da yürüttüğü kaç “kentsel dönüşüm” uygulaması bulunmaktadır? Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere hangi proje hangi aşamaya gelmiştir? Geçtiğimiz yıl Pınarça ve Çorlu derelerinin taşması sonucu birçok ev ve işyeri sular altında kalmıştır. Selden en çok dere kenarında bulunan evler etkilenmiş, şans eseri can kaybı olmamıştır. Yeni bir sel felaketinde olası can kaybının sorumlusu kim olacaktır? Vatandaşların dere kenarındaki evlerden taşınması için belediye ile herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10