AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, kalabalık işadamı heyetiyle Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunurken, Schmid, bu temaslar kapsamında önceki gün İs

Çerkezköy 24.03.2013 16:50:00 0
AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var

 TİCARİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

Fuar gezisi öncesi Almanya Baden Württemberg Eyaleti temsilcileri ve Alman iş adamları ile Türkiye temsilcileri ve Türk işadamları düzenlenen toplantıda bir araya gelirken, toplantıda konuşan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, “Bu tür etkinliklerle Baden-Württemberg-Türk ticari ilişkilerini güçlendirmek istiyoruz” dedi. Güçlü ekonomik işbirliklerinin aynı zamanda iki ülke arasındaki siyasi irtibatları da güçlendireceğini belirten Ekonomi Bakanı Yardımcısı Schmid, “Baden Württemberg-Türk siyasi bağlarına katkısından dolayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin’e teşekkür ediyorum” dedi.  
 

UYGUN ORTAM HAZIRLAMAYA GAYRET EDİYORUZ

Baden Württemberg’de Alman ve Türk işadamları arasında eşit bir işbirliği sağlanmasına ilgi gösterdiklerini vurgulayan “Baden Württemberg, Almanya’nın sanayi açısından en gelişmiş eyaletidir. Eyaletimiz daima uluslar arası yönelimlerde bulundu. Çünkü bizim endüstrimizin başarısı gerçekleştirdiğimiz ihracata bağlıdır” diyerek bu nedenle bu gibi fuarlarda, dünya piyasasında rüştünü ispatlamış firmaları dünyaya tanıtmaya, ikili ilişkiler kurmaları için uygun ortam hazırlamaya gayret ettiklerini ifade etti. 
 

YOĞUN BİR İÇ TALEP VAR

Türkiye ekonomisinin hızla büyüyüp geliştiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim öngörümüz, Türk ekonomisinin çok daha güçleneceği yönündedir. Türk pazarında çok yoğun bir iç talep var. Türkiye’de Baden Württemberg gibi yeni ürünlere, yeni teknolojiye karşı büyük bir talep var. Teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor. Eyaletimiz yılda 133 patent tescili ile Almanya’da bu alanda zirvededir.” Baden Württemberg ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkilerin çok yoğun olduğunu söyleyen Nils Schmid, “Eyaletimizde 500 binden fazla Türk vatandaşımız ailesi ile birlikte huzur içinde yaşıyor. Bunlardan 18 bini işletme sahibi. 80 binden fazla Türk de bu işletmelerde istihdam edilmiş durumdadır” dedi.
 

AMACIMIZ İLİŞİKİLERİMİZİ DAHA DA KÖKLEŞTİRMEK

Ekonomi Bakanı Schmid, işadamlarından oluşan heyetle birlikte yalnızca İstanbul ve İzmir’de değil, Antalya ve Konya gibi şehirlerde de temaslarda bulunacaklarını belirterek amaçlarının Türkiye ile olan ilişkilerini daha da kökleştirmek olduğunu ifade etti. Baden Württemberg’de önümüzdeki süreçte bir ‘Marmara Haftası’ düzenlemek istediklerini ifade eden Schmid, “Bunun öncesinde İstanbul’da bir tanıtım toplantısı organize edeceğiz. Tecrübelerimizi Türk dostlarımızla paylaşacak ve onların tecrübelerinden de faydalanacağız” diyerek fuara katılan herkese teşekkür etti.   
 

EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin de, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ekonomik işbirliklerinin önemine vurgu yaptı. Çetin Türkiye’de yerli ya da yabancı yatırımcı diye bir ayrımın olmadığını belirterek “Güçlü mali yapısı sayesinde ülkemiz 2010–2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur” dedi.
 

DÜNYADAKİ EN RADİKAL TEŞVİK SİSTEMİ

Türkiye’deki teşvik sisteminin dünyadaki en radikal teşvik sistemi olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teşvik sistemimiz, yerli-yabancı girişimcilere büyük avantajlar sağlıyor” Ülke nüfusunun yarısından fazlasının 30 yaş altında olduğunu söyleyen Çetin, “Ülkemize yılda 30 milyondan fazla turist geliyor. Türkiye, konumu itibari ile dünyadaki en önemli pazarlardan biri haline geldi. Her geçen gün artan itibarımız, ülkemizi yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirdi.” dedi.
 

HEDEF 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Hüseyin Rahmi Çetin, 2023 yılında yıllık ihracatın 500 milyar dolar seviyelerine gelmesinin hedeflendiğini ifade ederek “2023’te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermeye başladık. Fatih Projesi kapsamında öğrencilerimize dağıtılması planlanan 11 milyon tablet bilgisayarın da ülkemizde üretilmesini istiyoruz” diye konuştu. 
 

EŞSİZ FIRSATLAR SUNUYOR

Türkiye’nin bölgedeki lider rolünün Avrupa Birliği’ne eşsiz fırsatlar sunduğunu dile getiren Müsteşar Yardımcısı Çetin, şöyle konuştu: “Ülkemiz bir G-20 ülkesi olarak Almanya olan ilişkilerimize büyük önem vermektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 34,5 milyar dolardır. 5 bin Alman firması ülkemizde faaliyet göstermektedir.” 
 

YAVAŞ YAVAŞ TÜRKİYE’YE DÖNÜYORLAR

Türk ekonomisinin yüzde 9 büyüdüğünü ve borçlanmasının da örnek alınabilecek ölçüde düşük olduğunu ifade eden Baden Württemberg Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Dr. Peter Kulitz de eyaletlerindeki birçok vatandaşın yavaş yavaş Türkiye’ye döndüğünü belirterek “Çünkü Baden Württemberg’de bulunan tüm imkânlar artık Türkiye’de de var” dedi. Türkiye’nin en ideal özelliğinin genç nüfus olduğunu kaydeden Kulitz, “Eminin bizler Türk gençlerine büyük bir potansiyel sunabiliriz” dedi.
 

TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRME SÜRECİ ÇOK UZADI

Dr. Peter Kulitz, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda yaşadığı sorunları ve ülkenin kızgınlığını anlayabildiğini belirterek, “Ben de çok kızgınım. Çünkü Türkiye’nin AB’ye girme süreci çok uzatıldı. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Artık daha fazla uzatmadan Türkiye’nin AB’ye dahil edilmesi gerekiyor. Bu hem AB hem de Türkiye için çok iyi olacaktır” dedi. Hükümetlerin ve siyasetin insanlar için olduğunu vurgulayan Dr. Peter Kulitz “Etkinliğin güzel ilişkiler kurulmasına öncülük etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
 

ÜLKENİZİN DİNAMİZMİNDEN PAY KAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Toplantıda konuşan Baden Württemberg Ticaret Meclisi Başkanı Joachim Möhrle de yaklaşık 730 bin çalışanı olan bir topluluk olduklarını ifade ederek “55 bin genç, atölyelerimizde çalışıyor. Bunların yarısı Türk’tür. Bu kişiler, ileri seviyede eğitim görmektedir. Dolayısıyla Türkiye bizi dinamik olarak etkileyen bir ülkedir. Biz, ülkenizin dinamizminden pay kapmaya çalışıyoruz” diyerek Alman işadamlarının Türkiye’ye yalnız tatil için değil, bir şeyler öğrenmek için gelmesi gerektiğini vurguladı. 
 

İKİLİ GÖRÜŞMELER DE BULUNULDU

Konuşmaların ardından verilen arada katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Fuarı gezen Alman heyeti, daha sonra özel olarak ayrılan toplantı odasında Alman İşadamları ile birebir görüşme fırsatı buldu. Etkinliğe Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin, Baden Württemberg Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Dr. Peter Kulitz ve Baden Württemberg Ticaret Meclisi Başkanı Joachim Möhrle’nin yanı sıra Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolos Daimi Vekili Dr. Philipp Deichmann, aslen Saraylı olan Trakyalı işadamı Kerim Tanır, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Hattat Holding temsilcisi Tolga Tonguç, ÇTSO Başkan Yardımcıları İsmet Bilecen ve Ertan Selvili, ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Asbaş, ÇTSO Genel Sekreter Vekili Neslihan Koşcan, Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, ÇTSO KOSGEB temsilcisi Cansu Boz, çok sayıda Alman ve Türk işletmesi temsilcisi katıldı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10