Çanakkale, Cumhuriyetin önsözüdür

Eğitim Bir Sen Çerkezköy Temsilciliği Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Son Kale Aile” konulu bir konferans düzenledi.

Çerkezköy 27.03.2013 18:48:00 0
Çanakkale, Cumhuriyetin önsözüdür

 PROGRAM SAAT 19.30’DA BAŞLADI

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde önceki akşam saat 19.30’da gerçekleştirilen programa Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, AK Parti Kapaklı ve Karaağaç Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Çerkezköy ve Kapaklı İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitim Bir Sen Çerkezköy Temsilcisi Ahmet Üzgün, öğretmenler ile vatandaşlar katıldı.
 

“230 BİN ÜYESİ BULUNUYOR”

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Eğitim Bir Sen Çerkezköy Temsilcisi Ahmet Üzgün bir konuşma gerçekleştirdi. Eğitim Bir Sen’in, Türkiye’nin genel yetkili sendikası olmak üzere, 230 bin üyesi ile en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Üzgün “Eğitim Bir Sen Türkiye genelinde eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda faaliyet göstermektedir. Öncelikli hedefimiz, mevcut eğitim ve öğretim faaliyetlerini daha verimli ve uygulanabilir hale getirmeye katkı sağlamak; bu faaliyetlerin lokomotifi hükmünde olan öğretmenlerimizin özlük haklarını iyileştirme çalışmaları yapmaktır. Sendikamız, eğitim sisteminin ve müfredatının ders kitapları ile tüm eğitim faaliyetlerinin içeriğinin, medeniyetimizi oluşturan kültürel zenginliklerin tamamını kapsayacak biçimde düzenlenmesinin ahlaki, vicdani ve insan hakları açısından bir gereklilik olduğunu savunur” dedi.
 

“TOPLUMUN NERELERE DÜŞTÜĞÜ MALUMDUR”

Toplumun kötü alışkanlıklarla iç içe kaldığını ifade eden Üzgün “ Şuan karanlık bir tablo sergilemek istemiyorum fakat ortada bir hakikat var. Uyuşturucu alkol ve sigara yaşının nerelere kadar düştüğü malumdur. Evlatlarımız sanal alemde bir tuşla nerelere ulaşabiliyor; çoğu zaman kontrol edemiyoruz. Televizyonlarda izlediklerimiz kanal mı, kanalizasyon mu belli değil. Gençlerimizi çok kısa bir süre içinde, nasıl şöhret ve şehvet düşkünü bir nesil haline getirdik. Bu da sırrı ayrıca çözülmesi gereken mühim bir muammadır” dedi.
 

BU KADAR KOLAY MI?

Ahmet Üüzgün’ün konuşmasının ardından 75.Yıl İlkokulu 2.sınıf öğrencilerinden Müberra Çetin İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını da ezbere okurken, salonda bulunanlardan büyük alkış aldı. Programın finalinde ise sahneye Eğitimci Yazar Vehbi Vakkasoğlu çıktı. Konferansına, “Nedir Bu Çanakkale” sözleri ile başlayan Vakkasoğlu, “Çanakkale Savaşı diye bir şey yok, 14 ay 14 gün süren Çanakkale Savaşları vardır. Bu destan Çanakkale Savaşı değil, Çanakkale Savaşlarıdır. Şimdi gençler, Çanakkale Savaşı’nda dedelerimiz zafer kazanmış diyorlar. Bu kadar kolay mı? Çanakkale Savaşlarından söz etmemiz lazım. 1915’de o düşmana karşı Çanakkale’yi geçilmez kılamasaydık, bu millet esareti tatmış olacaktı” dedi.
 

“GÖSTERE GÖSTERE LİMANA ÇEKTİLER”

Çanakkale Savaşı’nı anlatan Vakkasoğlu “Çanakkale üzerine dört kitap yazdım. Çanakkale gibi bir hadise için ne kadar kitap yazılırsa yazılsın, ne kadar faaliyet yapılırsa yapılsın elbette ki az gelir. Çanakkale, Cumhuriyetimizin ön sözüdür. Çanakkale Savaşları kazanılmasaydı bugün cumhuriyet olmayacaktı. Batılı devletler Çanakkale cephesini açarken İstanbul’u hedef almıştır. Onlarda en modern silahlar ve gemiler varken, Osmanlı'da bu güçler yoktu. Osmanlı'ya 'hasta adam' diyorlardı. Büyük gemileri göstere göstere limana çektiler ve iki hafta hazırlık yaptılar. Osmanlı İmparatorluğu'nu yok etmek ve toprakları paylaşmak istiyorlardı. Çok rahat bir şekilde Çanakkale’yi geçeceklerini düşünüyorlardı. Ancak bu millet canını feda ederek Çanakkale’nin geçilmesine izin vermedi. Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında boğaza döşenen mayınlar çok önemli bir yere sahip oldu. Çanakkale ruhu ölmesin, bitmesin. İki yüz elli bini aşkın şehidin kanıyla sulanan vatan toprağı, Cenab-ı Hakkın inayetiyle, Hz. Peygamberin ruhaniyetiyle hazır bulunan, Allah ve Peygamber aşkıyla gözünü kırpmadan, korkusuzca düşmana karşı koyan Mehmetçiğin tarih yazdığı altın sayfadır” dedi.
 

“ÇANAKKALE’YE BORÇLUDUR”

Tarihe adını altın harflerle yazdıran kişileri anlatan Vakkasoğlu “Niğdeli Ali Dede’yi, 215 okkalık top mermisini sırtlayan Koca Seyit’i, Cevat Paşa’yı, Karadenizli Fadime Ana’yı, sıra dağlar gibi dimdik duran birçok askerimizi ve fedakâr kadınlarımızı size ifade etmek istiyorum. O dönemlerde gerçekten kilogram yoktu okka vardı. 215 okka da 275 kilograma denk geliyordu. Çanakkale, kardeşlik ruhuydu. Ben yoktu, ‘biz’ vardı. Bu ruh, bizim dönemin insanına referans olmalıdır. Yüreğimizdeki Çanakkale ruhunu yeniden dirilterek kardeşlik duygularımızı, bir ve beraber olma heyecanını yaşatmalıyız. Çerkezköylülerin bu ruhu yaşatacak kadınlara, erkeklere ve gençlere sahip olduğuna eminim” diye konuştu. 
 

 “80 OKUL VE 50 HASTANE YAPILIR”

Kurtuluş savaşını kazandıran bugünün şehitlerine ve gazilerinin önemine vurgu yapan Vakkasoğlu “Başkumandanından son kumandanına, erine, neferine, topçu zabitine kadar hepsi de Çanakkale zaferinin kahramanlarıdır. Bu şehitlerimizi ve gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Bu Çanakkale ruhunu iyi inceleyin, irdeleyin, araştırın. Ecdadımız bu savaş esnasında ekmek bulamıyordu. Şimdi biz millet olarak ne kadar ekmek israf ediyoruz. Bu israf edilen ekmekle yılda 80 okul, 50 hastane yapılır” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10