İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi 2012-2014 döneminde işverenden talep ettiği hakların verilmemesi nedeniyle binlerce kişinin katıldığı eylemde işverenlere seslendi.

Çerkezköy 4.04.2013 02:46:00 0
İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma

BELEDİYE MEYDANI’NDA SESLENDİLER

Dün Çerkezköy Belediye Meydanı’nda saat 16.30’da toplanan Türk Metal Sendikası’na bağlı işçiler ve sendika çalışanları yoğun yağmur altında, aldığı kararda geri adım atması için MESS’e seslerini duyurmaya çalıştılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaklaşık beş bin üyeye seslenen Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak “Bizler, metal işçileriyiz. Bizler, üretenleriz. Bizler, emeğiz, alın teriyiz. Bizler emek denen o yüce değerin temsilcileriyiz. Biz, bir hak mücadelesi veriyoruz. Bu mücadeleyi, emeğimiz için, ekmeğimiz için veriyoruz. Bugün burada, haklılığımızı her zaman yanımızda olan değerli basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşmak için toplandık” diye konuştu.

 

 

“HAKKIMIZI ALANA KADAR KONUŞACAĞIZ”

Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumunu değerlendirdiklerini ifade eden Koçak “Otomotivdeki, beyaz eşyada, elektronik ve demir çelikteki işyerlerinin mali tablolarını inceledik. Bunların yanına, metal işçilerinin gerçeklerini ve taleplerini de ekleyerek, bir teklif hazırladık. 9 Ocak’ta metal işkolunda çalışan 115 bin metal işçisi adına, patronların sendikası MESS ile masaya oturduk. 96 maddeden oluşan sözleşmemizi ve taleplerimizi MESS patronlarına sunduk. 9 Ocak tarihinden itibaren 6 oturum yaptık. Biz, birinci 6 ay için yüzde 18 istedik. Onlar yüzde 4,6 önerdiler. Biz, yakacak zammında, izin yardımında, bayram harçlığında yüzde 24 dedik. Onlar, yüzde 9 önerdiler. Biz, barış içinde bir çalışma ortamı dedik. Onlar, Esnek çalışma dediler. Biz de ‘ ‘hayır’ dedik ve uyuşmazlık zaptını tuttuk. Bundan sonra onların anlayacağı dilden konuşacağız. Hakkımızı alana kadar konuşacağız” dedi. 

 

 

“YÜZDE 4.6 VERİYORLAR”

İşverenlerin kendilerine zam olarak yüzde 4.6 önerdiklerini ve bu işverenlerin ise sırtlarını TÜİK’e dayadığını söyleyen Koçak “Sözleşmeleri, enflasyon otomatiğine bağlamaya alışmışlar. Diyorlar ki ‘TÜlK’in ilk 6 ay enflasyonu yüzde 1.14. Biz yüzde 4.6 veriyoruz. Daha ne istiyorsunuz’. Ama aynı TÜİK’in enflasyon bültenindeki diğer sayfalara bakmıyorlar. Çünkü işlerine gelmiyor. Yangından mal kaçırır gibi, bültenden enflasyon kaçırıyorlar. Ne yazıyor o diğer sayfalarda biliyor musunuz? Orta gelirlinin, işçilerin, memurların, emeklilerin zamlardan çektiği çileyi yazıyor. 1,14’ün yalan olduğunu yazıyor. MESS patronlarının görmek istemediği o sayfalarda; TÜİK doğalgazdaki, elektrik, odun kömürdeki yıllık artış yüzde 20’den fazla diyor. TÜİK, sudaki, LPG’deki, metrodaki zam yüzde 15’ten fazla diyor. TÜİK ekmek’te, ayçiçeği yağında, makarnada zam yüzde 10’dan fazla diyor. O bültende TÜİK bunları da söylüyor. Ama MESS patronları, bu satırları sevmiyor. Onlar, sadece 1.14’ü seviyor. Onun için TÜlK’in enflasyon raporuna şaşı bakıyorlar. Günün gerçeklerini görmüyorlar. Günü görmüyorlar. Ama biz, onların gözüne gözlüğü takacağız. Göstereceğiz onlara, günü de göstereceğiz. Günlerini de göstereceğiz” diye konuştu.

 

 

“BİZİ UCUZ SENDİKALARLA KARŞILAŞTIRMAYIN”

“Biz, üretelim, kazanalım dedikçe, onlar, ezelim, sömürelim diyorlar” ifadesini kullanan Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, barış içinde bir çalışma ortamı dedikçe, onlar barışa tuzak kuruyorlar. Biz, alın terinin karşılığını istedikçe, onlar daha fazla kar diyorlar. Biz hak dedikçe, onlar yok diyorlar. Biz, vicdan dedikçe, onlar cüzdan diyorlar. MESS patronları, ucuzluğa alışmış. Bize esnek çalışmayı dayatıyorlar. Sözleşmeye koyalım diyorlar. Unutmasınlar ki biz Türk Metal’iz. Türk Metal’i ucuz sendikalarla karıştırmayın. Bu isteği kabul eden, sendika değildir, sendikacı değildir. Bunu kabul eden namerttir. Bugün Türkiye’nin her yerinde metal işçileri, MESS patronlarının sağduyudan uzak, kadir kıymet bilmez bu yaklaşımlarını protesto etmektedir.” 

 

 

“BUGÜNE KADAR HAK İÇİN YAŞADIK”

MESS’in duyarsız kalmaya devam ettiği vakit olacaklardan kendilerinin sorumlu olmayacağını ifade eden Koçak “Bugüne kadar, gazetelerin ekonomi sayfalarında çalıştığımız fabrikaların karları gündemi belirledi. Ama artık, otomotivde, demir çelikte, beyaz eşyada gündemi biz belirleyeceğiz. Biz, Çorlu’dan yola çıktık. Mücadele bayrağımız, şimdi tüm bölgelerde, tüm işyerlerinde dalgalanıyor. Bu bayrak, MESS patronları bize olan borcunu ödeyene kadar gönderde kalmaya devam edecektir. Genel Başkanımızın dediği gibi, bundan sonra gündemi biz belirleyeceğiz. İnsanca yaşama hakkımızı kimsenin ayaklar altına almasına izin vermeyeceğiz. Biz bugüne kadar, bu hak için yaşadık. Bundan sonra da bunun için yaşayacağız” dedi.

 

“MÜCADELEMİZ BARIŞ İÇİNDİR”

 Üreten insana sevgi ve emeğe saygı istediklerini belirten Koçak “İnsana sevgi, emeğe saygı olmadıkça, huzur da yok. Huzur olmadıkça, barış da yok. Barış olmadıkça, asla ve asla üretmek de yok. Mücadelemiz emek, ekmek, barış, demokrasi, insanca yaşamak içindir. Bu mücadeleyi büyük patronlara karşı veriyoruz. Bu mücadeleyi tek başına Türk Metal olarak biz veriyoruz. Diğerleri, entrika peşindedir. Ellerinde çamur, dillerinde iftira ile metal işçilerine saldıracaklar. Bu kişiler, bazen sendikacı maskesi ile çıkacaklar karşınıza. Bazen ideolojik bir yayın organı olarak, bazen de bir internet sitesi olarak saldıracaklar. Biz, patronlarla mücadele ederken, onlar patronlara çalışacaklar. Bunlar, sıfırcılardır. Bunlar, bugüne kadar sözleşmelerinde sıfırın üstünde bir rakama gücü yetmeyenlerdir. Biz yolumuza devam edeceğiz ve bunlara izin ile prim vermeyeceğiz. Eğer, bu mücadeleden zaferle çıkmak istiyorsak; bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

 

ÜYELER İLE BİR ARAYA GELDİ

Konuşmasının ardından sendika üyeleri ile kucaklaşan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak birlik ve beraberlik mesajı verdi. Öte yandan üyeler “Feda Biz, Kar Siz Oldunuz”, “Hey MESS Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Hema Emekçileri Sizinle Gurur Duyuyor”, “Türk Metal Nerede Biz Orada”, “İki Testi Çarpışırsa Biri Kırılır Biri Çatlar”, “Sadaka Değil Emeğimizin Hakkını İstiyoruz” pankartları taşıdılar. Grup sloganların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10