Satıcılara et ürünleri tebliği anlatıldı

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, perakende et ürünleri satışı yapan işletmecileri bilgilendirdi. İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman,programda işleyici

Çerkezköy 5.04.2013 20:36:00 0
Satıcılara et ürünleri tebliği anlatıldı

 Çerkezköy Haber – Çerkezköy’deki ve et ürünü satıcılarına, et ve et ürünlerinin imal edilmesi ve son tüketiciye ulaştırılmasında uyulması gereken kuralları içeren tebliğ anlatıldı. 


BİR MİLYAR İNSAN AÇ
Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısına Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Veteriner Hekim Bilal Emül, kırmızı ve beyaz et satışı yapan işletme sahipleri katıldı. Dün saat 15.00’da başlayan toplantıda et mamullerinin halka arz edilişinde uyulması gereken kuralları içeren tebliğ anlatıldı. Toplantıda konuşan İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman 7 milyar olan dünya nüfusunun bir milyarının aç olduğunu ifade ederek “Dünyada bir milyar insanın aç yaşadığı bir zamanda ülkemizde ki ekmek israfı oldukça fazla miktarlardadır. Ekmek israfının minimize edilmesi konusunda çalışmalar başlatılmış durumdadır. Ayrıca buğdayın ayrıştırılmadan ekmek edilmesi de Bakanlığımızın çalışmaları arasındadır” dedi.

KIYMA VE KÖFTE GÜNLÜK HAZIRLANMALI
Toplantıda daha sonra konuşan Veteriner Hekim Bilal Emül de, et ve et ürünleri ile ilgili bilgiler verdi. Kırmızı etlerin birbiri ile karıştırılabileceğini ancak beyaz et grubunda sadece tavuk ve hindi etlerinin karıştırılabileceğini belirten Emül “Sakatatlar sadece sakatat olarak satılabilir. Sakatatın kırmızı ete karıştırılmaması gerekiyor. Ürünün üzerine mutlaka hayvanın adı yazılmalı. İşletmeler satabilecekleri miktarda kıyma ya da köfte hazırlamalı. Hazırlanan ürünler hazırlandığı gün satılmalı. Hazırlanmış kıyma ya da köftenin üzerinde işletmenin etiketi bulunmak zorunda. Müşteri kıyma aldığında etiket istiyorsa aynı şekilde satışı yapılmış olan ürüne etiket vurulmalıdır” dedi.

TAVUK KIYMASI YASAK
Gıda sicili ve üretim izni almış olan perakende işletmecilerin kendi adına sucuk üretebileceğini ifade eden Emül “Tebliğ üzerinde ticari unvanın olması kaydıyla sucuk üretimine imkân tanıyor. Hijyen konusuna azami derecede dikkat edilerek üretim yapılabilir. Köfte yapımında da koruyucu kullanımına müsaade edilmiyor. Hangi ürün satışa sunuluyorsa üzerinde içeriğini belirten etiket mutlaka bulunmalı. Tavuk kıyması yapımı yasak. Ancak müşterinin tamamını alacağını söylemesi durumunda kendisine istediği parçayı kıyma edip verebilirsiniz. Bu vitrininizde tavuk kıyması bulunmayacağı manasına geliyor. Hindi kıyması ve köftesi yapma imkânınız bulunmuyor. Bu da ancak -18 derecede dondurulmuş bir ürün olarak vitrininizde olabilir” dedi.

Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10