Kaz Vakası Şehitleri dualarla anıldı

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç Belediye Gençlik Spor Kulübü Başkanı Ali Kılıç ile beraber Yukarı Kılıçlı köyünde, Tarih Bilincinde Buluşanlar

Tekirdağ 14.04.2013 15:06:00 0
Kaz Vakası Şehitleri dualarla anıldı

 BİRLİKTELİĞİNİ HER ZAMAN SÜRDÜRECEK

Programda konuşan Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç,  “Atatürk‘ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti sayesinde bu zulümlerden kurtulduk. Ancak önceki yaşananlardan ders çıkaracağız ve olanları unutmayacağız. Türk milleti bundan sonra da birlikteliğini her zaman sürdürecektir” dedi.
 

BEŞ MİLYON İNSANIMIZI KAYBETTİK

Dernek Başkanı Hüseyin Bayol da, “Beş asır adaletle idare ettiğimiz ve yaklaşık 130 km olan Rumeli topraklarını, iki milyonu Türk ve Müslüman olan beş milyon insanımızı kaybettik. Tek bir kurşun atmadan, savaşmadan, 158 günde Balkanlardan çekildik. Yetmiyormuş gibi 1. Dünya Savaşı mağlubiyeti ve bir daha geri gelmemek üzere elimizden çıkan İmparatorluk toprakları oldu. Ve sonunda Anadolu'ya razı olduk” diye konuştu.
 

DERS ÇIKARMALIYIZ

Tüm bu acıların ve kayıpların unutulmaması, tarihten ders çıkarılması gerektiğini belirten Bayol “100 yıl geçti. Artık hafızamızı berraklaştırmalıyız. Koca bir İmparatorluğu tarihe gömenlerden çok, sevinenler oldu. Geçmişimize ihanet edenler oldu. Bizler sevapların ve hataların sebep ve sonuçlarını iyi irdelemeliyiz ve bunlardan dersler çıkarmalıyız. Askerimiz başsız kalmıştı. Bulgar çeteleri Çatalca önlerine kadar geldiler. Binlerce insanımızı katlettiler. Bu "soykırım" vahşetini unutmayalım. 11 Kasım 1912 Tekirdağ'ın işgali ile çevresinde yapılan mezalimleri unutmayalım. Biraz sonra arkadaşlarımın anlatacakları "Kaz vakası" olarak bilinen, bu Yukarıkılıçlı köyünde işlenen 43 insanımızın nasıl ateşe verilerek yakıldıklarını unutmayalım. Bunun içinde, katliamın işlendiği bu yerde tarih boyunca şehitlerimizi bize hatırlatacak bir anıtın yapılması, atalarımıza karşı bir görev sayılmalıdır. Dileğimiz bu anıtın en kısa zamanda yapılması konusunda çalışmaların başlatılmasıdır” ifadesini kullandı.
 

MEVLİT OKUTULDU

Tarihçi yazar Mehmet Serez ile Malkara Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan’ın da  tarihi bilgiler sunduğu törene ayrıca Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan ile köy Muhtarı Ahmet Midil ve köylüler katıldı.  Köyde ayrıca şehitler anısına Müftü Mahmut Gürlen tarafından mevlit okundu.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10