Ergene’yi hep birlikte kurtaracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün sabah saatlerinde bir dizi incelemelerde bulunmak ve Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Binası’nın açılışını yapmak üzere T

Çerkezköy 14.04.2013 15:08:00 0
Ergene’yi hep birlikte kurtaracağız

 Çerkezköy Haber - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, dün Marmara Ereğlisi’nde yapılan AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldıktan sonraki durağı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi oldu.

 

PROTOKOL ÜYELERİ VE PARTİLİLER TARAFINDAN KARŞILANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi ve T. Ziyaeddin Akbulut, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel ve Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü yeni Hizmet Binası önünde Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Gürdal Adal, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ve partililer tarafından karşılandı.
 

20 DAKİKALIK SUNUM YAPILDI

Programındaki aksamalardan dolayı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki programa iki saat gecikmeli katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ÇOSB Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen 20 dakikalık sunumda, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu’ndan yapılan faaliyetler hakkında bilgi aldı. Bakan Bayraktar ve beraberindekiler, daha sonra Turkuaz Restaurant’a geçerek yemek yedi.    
 

BAŞBAKAN GEREKLİ TALİMATLARI VERDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, yemeğin ardından bir basın açıklaması yaparak Ergene ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Ergene Havzası’nın temizlenmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Bildiğim kadarıyla Ergene Nehri’ne debisinin 5 katı kadar kirli su bırakılıyordu. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bunun üzerine Ergene Havzası’nın en kısa sürede temizlenmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Tekirdağ Valiliği adına Ali Yerlikaya’ya gerekli talimatları verdi” dedi.
 

ERGENE İÇİN CİDDİ BİR KAYNAK SAĞLANACAK

Organize Sanayi Bölgelerinde Arıtma Tesisleri adına herhangi bir eksikliğin bulunmadığını fakat evsel atık ve bölgedeki fabrikaların arıtmaları konusunda sıkıntılar olduğunu dile getiren Bakan Erdoğan Bayraktar, “Bu tür sıkıntıların giderilmesi konusunu yatırım programımıza aldık. Çalışmalar tamamlandıktan sonra atık suların yüzde 80’i tam anlamıyla arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne deşarj edilecek. Tüm bunların gerçekleşmesi için Bakanlığımız tarafından ciddi oranda bir kaynak sağlanacak. İnşallah Ergene Havzası’nda yaşayan halkın da memnun kalacağı güzel bir çalışma gerçekleştirecek ve Ergene’yi hep birlikte kurtaracağız” ifadelerini kullandı.      
 

HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENİ KALİTESİZ KÖMÜR KULLANIMIDIR

Bölgedeki hava kirliliği konusuna da dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Başta Edirne olmak üzere bölgedeki hava kirliliğinin temel nedeni kullanılan doğalgaz kullanımının yaygınlaşmamış olması ve kullanılan kömür kalitesinin düşük olmasıdır. Bölgedeki hava kirliliğinin giderilmesi için de ciddi adımlar atıyoruz. Bununla ilgili günlük ölçümler yapıyoruz. Doğalgaz kullanımı yaygınlaşsa da yaygınlaşmasa da atacağımız adımlar ve yapacağımız çalışmalarla hava kirliliğini en düşük seviyelere çekeceğiz” diye konuştu. 
 

KANAL İSTANBUL'UN YERİ BELLİ DEĞİL

İstanbul Boğazı'na alternatif olacak Kanal İstanbul projesi hakkında da bilgilendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını çıkartma sebebi bu işin ödeneğinin bir an evvel ayrılması içindir. Yani burada önemli olan ödeneği ayıralım, programa koyalım. Sonra ödenek konusunda sıkıntı çekmeyelim. Kanal İstanbul'un yeri şu an tam olarak belli değil. Çalışmaları yapıyoruz. En kısa yol, en uygun yer neresidir onu araştırıyoruz. İstanbul Boğazı'na alternatif olacak güzergahı belirleme gayretindeyiz. Şu an 3 alternatif bölge için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 1-15, ay içinde güzergahı netleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
 

BEN DE BİLMİYORUM

Toplantıda basın mensuplarının Küçükçekmece, Kınalı ve Selimpaşa'nın Kanal İstanbul Projesi kapsamında 3 alternatif bölge olduğu şeklinde iddialar olduğunu dile getirmesi üzerine Bakan Erdoğan Bayraktar, "Siz öyle diyorsunuz, ben alternatif güzergâhları bilmiyorum. Yani şu an 3 alternatif yer var ama net belli değil. Ben de bilmiyorum, bildiğimde sizlerle paylaşacağım" diye konuştu. 
 

TEKİRDAĞ MALESEF 1. SIRADA

Tekirdağ’da arıtma tesisleri konusunda 2012 yılı içinde haberli-habersiz yapılan denetlemelerde yaklaşık 400 işletmeye toplam 12 milyon TL civarında ceza kesildiğini belirten Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise, “Maalesef üzülerek belirtiyorum ki, 81 ilimiz içinde Tekirdağ’ımız atıklarla ilgili kesilen cezalar sıralamasında 1. sırada yer alıyor” dedi.
 

TASARLANAN YATIRIM BEDELİ 3,2 MİLYAR TL

Hükümetin Eylem Planı çerçevesinde Tekirdağ’da 7 Islah OSB kurulduğunu söyleyen Yerlikaya, “2 ay içinde OSB konusundaki eksikliklerimizle ilgili 23 kalemde taahhütnamede bulunduk. Eğer bu taahhütlerimizi yerine getirirsek, 7 IOSB’miz 7 OSB olacak. Bu çerçevede bütün hali hazır planlamalarımız yaptık. Firmalarımız da ruhsatlarla ilgili problemlerini hızlı bir şekilde gideriyorlar. 194 münferit arıtmadan kurtulup, 5 büyük Arıtma Tesisi kuruyoruz” dedi. Hükümetin Ergene’nin temizlenmesi kapsamında yapılacak tüm yatırımların maliyetinin yaklaşık 3.2 milyar TL olduğunu kaydeden Vali Yerlikaya, “Kesin bir rakam yok. Bu tasarlanan yatırım bedelidir” diye konuştu.      
 

EMRE TEKSTİL’İ GEZDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, basın toplantısının ardından beraberindeki heyet ile birlikte ÇOSB içinde faaliyet gösteren Emre Tekstil Fabrikası’nı ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Bakan Bayraktar, programındaki aksamalardan dolayı, planlanan ÇOSB Arıtma Tesisi gezisini iptal ederek saat 17.00 sıralarında ilçeden ayrıldı.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10