“Bu görüntü, çarpık ve bilinçsiz sanayileşmenin eseri”

6 Mayıs 2011 tarihinde başlatılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Tekirdağ uygulamaları hakkında bilgi almak ve çalışmaları yerinde görmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları il

Çerkezköy 15.04.2013 19:00:00 0
“Bu görüntü, çarpık ve bilinçsiz sanayileşmenin eseri”

 BELEDİYELERE YAZI GÖNDERDİK

Bakan Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Şu an görünen görüntünün çarpık ve bilinçsiz sanayileşmenin eseri olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ergene'nin başından sonuna büyük bir hat olduğunu ve bu hattın Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ayağının olduğunu ifade ederek biz, bölgede nüfusu 10 bini aşan belediyelere bu konuyla ilgili  yazılar yazdık, ilgili belediyelerin arıtmalarını tamamlamalarını talep ettik" dedi. Bakan Bayrak açıklamasının devamında, "Tekirdağ'da başta OSB'ler olmak üzere  arıtma faaliyetlerinin bir bölümünü eylem planı içerisindeki koordinatör bakanlıklardan olan Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza bağlı Devlet Su İşlerimiz yürütüyor, bir bölümünü de biz İlbank kanalı ile yapıyoruz. Buraya, bu çalışmalar için 283 milyon lira para ayırdık. Bunun 110 milyonu arıtma alanlarına gidecek. Organize sanayi bölgelerine de yüzde 100 arıtma için bir takvim doğrultusunda müddet verdik. Umut ediyorum, 2-2,5 sene içinde arıtmalar tamamlanacak ve burası, Ergenemiz pırıl pırıl akacak” diye konuştu.
 

GAZETECİLER İLE KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

Bakan Bayraktar pazar günü de Tekirdağ basını ile kahvaltıda bir araya geldi. Yerel ve ulusal medya temsilcileri ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Bakan Bayraktar, Tekirdağ ziyaret programını değerlendirerek, soruları cevaplandırdı. Saat 11.00’da Ramada Otel’de düzenlenen kahvaltıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Ergene Nehri'ndeki kirliliği yakından takip ettiklerini söyleyen Bakan Erdoğan Bayraktar, Ergene Havzası Eylem Planı sayesinde bölgedeki kirliliğin kontrol altına alındığını ifade etti. Bakan Bayraktar, 2012 yılında yapmış oldukları denetimlerde, 400 civarında firmaya toplamda 12 milyon TL ceza kesildiğini ifade etti.
 

ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK

Bakan Bayraktar, Ergene Bölgesi'nde oluşan kirliliğin Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ergene Havzası’nın atık sularının temizlenmesi ile çok yakından ilgileniyor. Burada Ergene Havzası ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Edirne ve Kırklareli'ndeki nüfusu 10 binin üzerinde olan yerleşimlerdeki ilçe ve belde belediyelere, arıtmalarını tamamlamaları için tek tek yazı gönderdik. Tekirdağ'daki arıtma çalışmasının bir kısmını Devlet Su İşleri yapıyor, bir kısmını da biz İller Bankası aracılığıyla gerçekleştiriyoruz” dedi.
 

ARITMA TESİSİLERİNE 110 MİLYON TL HARCANACAK

Ergene Nehri’nin temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 3.2 milyar TL kaynak ayrıldığını ifade eden Erdoğan Bayraktar, “İller Bankası'ndan Ergene ile ilgili çalışmalar için bugüne kadar buraya aktarılan para 263 milyon TL’dir. Bunun 110 milyon TL’si arıtma tesislerine harcanacak. OSB'lerin yüzde yüz arıtma yapacak şekilde tesislerini tamamlamalarını istiyoruz. Önümüzdeki 2-2,5 yıl içerisinde tamamının arıtması bitecek ve Ergene Nehri’ni, yani Trakya’yı pırıl pırıl hale getireceğiz" dedi.
 

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye genelinde başlatılan Kentsel Dönüşüm projesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekleyen Bakan Erdoğan Bayraktar, “Devletin tüm imkanlarını zorlayarak vatandaşlara en iyi şartlarda yeni evlerini vereceğiz. Bu işin içerisinde olan tüm sektörler, bu sürece sahip çıkmalıdır. İnsanlarımızın yaşam hakkını korumaya yönelik kentsel dönüşümü, tüm Türkiye'de dalga dalga geliştirme azmindeyiz" diye konuştu.
 

ENERJİYE 60 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Kentsel Dönüşüm projesi ile enerjiden de tasarruf edilebileceğine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye’de enerjiye 55-60 milyar dolar para harcanıyor. Bu enerjinin, yüzde 42'si binalarda kullanılıyor. Binalarımızı tasarruflu hale getirdiğimizde enerjide, çok net bir şekilde 8-10 milyar dolar tasarruf sağlamış olacağız” dedi. Ülkenin inşaat sektöründe dünyada çok iyi bir konumda olduğunun altını çizen Bayraktar, “Tecrübemizi uygulamaya yansıtabilirsek, döviz girdisini de arttırabiliriz. Bu işin en büyük sorumlusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dolayısıyla da benim" diye konuştu.
 

KONUTLAR YENİLENECEK

Kentsel Dönüşüm konusunda belediyelerin de sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Erdoğan Bayraktar, bu kapsamda belediyeler arasında ayrım gözetmeksizin bakanlık olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi. Tekirdağ'da kent merkezinde 50 bin civarında yapının, kentsel dönüşüm çerçevesinde elden geçirileceğini ifade eden Bayraktar, 2014 sonuna kadar 400 bin konutun yenilenmesine başlanılacağını söyledi. Karadeniz'den kum ve kömür çıkarılması konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan Bayraktar, “Bu konu kangren olmuş bir sorun haline dönüştü. Önlemler kapsamında, bu tür faaliyetlerin yüzde 80 civarında önüne geçtik. Sorunu 5-6 ayda çözmeyi amaçlıyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın basın mensupları ile birlikte bir araya geldiği kahvaltıya, Tekirdağ AK Parti milletvekilleri Özlem Yemişçi ve Ziyaeddin Akbulut, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tekirdağ Belediye Başkanı Op.Dr. Adem Dalgıç, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, kurum müdürleri ve AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10