“Peygamberimizi anlamak salonlarla sınırlı kalmamalı”

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Çerkezköy Belediyesi ve İlçe Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenlediği programda Mustafa Akgül tarafından konferans verildi.

Çerkezköy 15.04.2013 19:00:00 0
“Peygamberimizi anlamak salonlarla sınırlı kalmamalı”

 Çerkezköy Haber - Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Müftülüğü tarafından ortaklaşa bir program gerçekleştirildi.

 

YOĞUN KATILIM

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi gösteri salonunda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Programa Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Gökhan İnce, Habip Bilgin, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Çiçek, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 

KURAN TİLAVET EDİLDİ

Tepe Emlak Konutları Cami İmam Hatibi Mustafa Osmanoğlu’nun okumuş olduğu Kuranı Kerimden sonra konuşan İlçe Müftüsü Mahmut Emin, Allah’ın insanı onurlu kılmak adına farklı bir şekilde yarattığına dikkat çekti. Mahmut Emin “Allah Teâlâ bir ayeti kerimede ‘Muhakkak ki biz Âdemoğlunu şerefli yarattık’ buyurmaktadır. Onur bize Allah’ın lütfettiği bir nimettir. Dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin insanlara güzel söz söylemektir onur. Ayrımcılık, şiddet, işkence, savaş, gelir adaletsizliği, emeğe saygısızlık, gibi onur kırıcı unsurlarla insanoğlu bir imtihandan geçmektedir. Önemli olan bu imtihanı layıkıyla kazanabilmektir” dedi.
 

ÜSTÜNLÜK TAKVA İLEDİR

Üstünlüğün sadece takva ile olabileceğine işaret eden Mahmut Emin “Peygamberimiz, küçükleri sevin emriyle çocukları onurlandırırken, büyüklerinize saygılı olun hitabıyla da yaşlıları onurlandırmaktadır. Arşın gölgesinde gölgeleneceklerden bahsederken de gençleri onurlandırmaktadır. Kadınlarınız sizin en hayırlılarınızdır demekle de kadınları onurlandırmaktadır. Kısacası Peygamber Efendimiz her insanın onurlu olduğuna dikkat çekmektedir” dedi.
 

PEYGAMBERİ İYİ ANLAMALIYIZ

Program, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in konuşmalarıyla devam etti.  Peygamber Efendimizi anmanın sadece salonlarla sınırlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Ertem “Peygamber Efendimizi anlamak öyle salonlarda anlatılanlarla sınırlı kalmamalıdır. Evimizde, sokağımızda ve iş yerimizde onu anlamak açısından hayatımızın her aşamasında yer olmalıdır.  O mümtaz şahsiyet ancak o zaman layıkıyla anlaşılmış olur. İnsan onuru için birkaç kuşak öncesi izzeti nefis tabirini kullanırlardı.  Canın korunması, mülkün korunması neyse onurun korunması da o derecede önemlidir” dedi.
 

NURU İLE NURLANARAK ONURLANMALIYIZ

Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nun hınca hınç dolu olduğu ‘Peygamber ve İnsan Onuru’ konulu konferans Mustafa Akgül tarafından sunuldu. İnsanın, önce Peygamberin nuruyla nurlanması gerektiğini ifade eden Akgül “Önce onun nuru ile nurlanıp sonra da onun nuruyla onurlanmalıyız. O nurla evlatlar anne ve babalarına öf dememeyi, iş sahibi işçisine alın terinin karşılığını vermeyi, işçi işine ihanet etmemeyi öğrenir. Kısacası muhtarından cumhurbaşkanına kadar herkes onun nuruyla nurlanmakla onurlu olmayı sağlamış olur” dedi.
 

KENDİNİ BİLEN ALLAH’I BİLİR

İslami yaşantı ve insanlara bakış şeklinin kişi tarafından tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Akgül “Birçoğumuz dört büyük kitap olduğunu biliriz. Bana sorarsanız üç kitap vardır. Bunlar Kuran, Kâinat ve insandır. Günümüz insanını tecdit etmek için üç kitabın birlikte mütalaası yapılmalıdır. Kuran Allah’ın kitabı olduğu gibi kâinat ve insan da Allah’ın kitaplarıdır. Kendini bilen Allah’ı bilir. Bu bir hadisi şeriftir. Üç kitabı bilenin imandan dönmesi söz konusu değildir. Bu nedenle Müslüman’ın anlamak alanında işi kolayken, kâfirin işi oldukça zordur.  Kâinatta kavrayamayacağı bir konuyla karşılaşınca Müslüman, Allah doğrusunu bilir diyerek işine bakar. Ama kâfir kendi vücudunun yapısı karşısında apışır kalır. Hikmetin kendinde olduğunu, kalbinde ya da beyninde olduğu safsatasıyla uğraşıp durur” ifadesini kullandı.
 

AKIL ALMAZ BİR NİZAM

Kâinata dair örneklerle Allah’ın kudret ve azametinin tasavvur dahi edilemeyeceğini ifade eden Akgül “Dünyamız saatte 1666 bin kilometre hızla kendi etrafında dönerken, güneş etrafında da 108 bin kilometre hızla dönmektedir. Bittiğini zannetmeyin.  Aynı anda üçüncü dönüşünü Mega Yıldızına doğru yaparken 720 bin kilo metre hızla yol almaktadır. Atmosferde yüzde 79 oranında azot, yüzde 21 oranında da oksijen bulunmaktadır. Adem’den beri bu oranlar bu şekilde sabitlenmiştir. Şayet oksijen miktarı yüzde 25 olsaydı düşen yıldırımlar hayatın yok olmasına neden olurdu. Ya oksijen miktarında azalma olsaydı ne olurdu dersiniz? İşte o zaman da canlılar oksijensizlikten ölürlerdi. Kâinat öylesine mükemmel yaratılmış ki hiçbir canlı zarar görmemekte ve incinmemektedir” dedi.
 

HER ŞEY İNSANLIĞIN SAADETİ İÇİN

Her insanın, diğer insanların hak ve hukukuna riayet etmesi gerektiğine dikkat çeken Akgül “Yaratılıştaki gaye insanların birbirlerini sevip saymalarıdır. Harama el uzatmayıp, kimsenin kalbini kırmadan yaşamalıyız. Kâinatı insanlığın emrine amade kılan alemlerin yaratıcısı, biz insanlardan çok küçük şeyler istemektedir. Rabbimizin istedikleri yine insanlığın saadeti içindir” dedi.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10