Et ve et ürünü işletmecilerine eğitim

Muratlı’da önceki gün et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren işyeri temsilcilerine bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlendi.

Muratlı 23.04.2013 02:21:00 0
Et ve et ürünü işletmecilerine eğitim

 31 ARALIK’A KADAR TAMAMLANMALI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak 05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05.03.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği anımsatılarak, aynı eğitimlerin üretici, kesimci, işleyici, satıcı ve tüketici basamaklarında da devam edeceği belirtildi. Et ve et ürünleri üreten işyerlerinin onay, perakende olarak et ve et ürünleri satan ve toplu tüketime sunan işyerlerinin ise kayıt işlemlerinin 31 Aralık tarihine kadar tamamlanması gerektiği ifade edildi.
 

MEKANİK AYRILMIŞ ETLER KULLANILAMAYACAK

Veteriner Hekim Bilal Emül Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ni anlatarak, teknik ve hijyen konularında bilgilendirme yaptı. Bu konuda, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin birbirleriyle karıştırılabileceğini, kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etlerin birbirleriyle karıştırılabileceğini, bunların dışındaki farklı hayvan türlerine ait etlerin birbirleriyle karıştırılamayacağını, ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabileceğini ifade eden Emül, bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanılamayacağını söyledi.
 

AYRI OLARAK SATIŞA SUNULACAK

Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacağını ifade eden Emül bu tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten ve/veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etlerin birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretileceği ve ayrı olarak satışa sunulacağını söyledi.
 

EN FAZLA 24 SAAT

Kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş kanatlı eti dönerinin raf ömrünün en fazla 6 ay olduğu olduğunu ifade eden Emül, hindi kıyma üretiminde diğer kanatlı hayvanlara ait etlerin kullanılamayacağını, hindi kıymanın sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edileceğini, kanatlı kıymanın sadece kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi etinden üretileceğini ve diğer kanatlı etlerinin katılamayacağını söyledi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10