Sanayici, kendisini topluma ve ülkesine adamış kişidir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün geldiği Tekirdağ’da, Çorlu’da da çeşitli programlara katıldı.

Çorlu 25.04.2013 19:24:00 0
Sanayici, kendisini topluma ve ülkesine adamış kişidir

 KURDELEYİ KILIÇDAROĞLU İLE BİRLİKTE KESTİ

Çorlu’da ilk olarak Belediye tarafından yaptırılan aşevinin açılışını gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada Belediye Başkanı Ünal Baysan, partililer ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Aşevi’nin açılış kurdelesini Kılıçdaroğlu ile birlikte kesmekten gurur duyduğunu belirtti ve CHP Liderine aşevi hakkında bilgiler verdi. Aşevi’nde hazırlanan yemekleri hijyen önlüğü giyerek inceleyen Kılıçdaroğlu, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak olan sefer taslarından birine yemek doldurdu.  Açılışa CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Erdoğan Toprak ve Umut Oran, Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ve Candan Yüceer, Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ile Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de katıldı.
 

ŞEHİR AVRUPA'YA VE İSTANBUL'A YAKIN

Aşevi açılışının ardından akşam da partisinin İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi tarafından Çorlu Silverside Otel'de organize edilen toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ ve ilçelerindeki sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Tekirdağ'da kara, deniz, demir ve hava yolları bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Şehrin Avrupa'ya ve İstanbul'a yakın, Anadolu'ya komşu olduğunu söyledi. Tekirdağ’ın, İstanbul'un yükünü alabilecek kapasitede olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Tekirdağ, İstanbul'un gölgesinde kalmamalıdır” dedi.  Tekirdağ'ın sanayi, sanat, kültür ve lojistik merkezi olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şehrin olağanüstü avantajlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.
 

DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN BİR İHTİMAL

En çok vergi veren iller sıralamasında Tekirdağ'ın 9'uncu sırada olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şehrin kamu payında ise52'nci sırada olduğunu, bu durumun haksızlığa neden olduğunu ifade etti. Tekirdağ’ın,  Avrupa ve Anadolu'nun en önemli lojistik merkezi olması halinde büyük avantajlar kazanacağına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bunun değerlendirilmesi gereken bir ihtimal olduğunu sözlerine ekledi.
 

BÜYÜME ORANI DÜŞTÜ

Gazetelerdeki Türkiye'nin büyüdüğüne dair haberlere dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK rakamlarına göre ülkenin 1946-2002 yılları arasında yüzde 5.2 oranında büyüdüğünü, 2003-2012 yılları arasında ise bu oranın yüzde 5.1'de kaldığını ifade etti. Türkiye’nin geçmiş yıllara göre daha küçük rakamlarda büyüdüğünü kaydeden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Darbelerin, savaşların yaşandığı yıllarda 5.2 oranında büyüyen ülke, son 10 yılda bu tarz bir olay yaşanmamasına rağmen daha az  bir oranda büyüdü” ifadelerini kullandı. Kullanılan enerji fiyatlarının yüksekliğin dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu durumun sanayiciler için bir engel olduğunu, teknolojiyi kullanan hiçbir Avrupa ülkesinin teknolojiyi Türkiye'ye vermediğini ifade etti. Rusya'dan teknolojisini aldığı cam sanayisinde dünya devi haline gelen Türkiye’de yüksek fiyatlı elektrik kullanıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, buna rağmen sanayicilerin büyümeye çalıştığını vurguladı.
 

İZLENEN EKONOMİ POLİTİKALARI SANAYİCİLER İÇİN BÜYÜK ENGEL

Devletin rakamlarına göre 1998'de milli gelir içerisindeki sanayi payının yüzde 32,6 olduğunu fakat 2010'da yüzde 23,3'e düştüğünü belirten Kılıçdaroğlu, “Son 10 yılda sanayi tabanı büyük ölçüde kaybedildi. Dünya sanayi üretim liginde 1990'da ilk 15 ülke içinde 13'üncü sırada, 2000'de 15. sıradaydık. 2010'da ise ilk 15'te bile yokuz. 1987'de dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk 20'de 14'üncü sıradayken, 2012'de 16. sıraya düşmüşüz. Cari dolar kurunu esas alırsak 18'inci sıradayız. İki ülke daha hamle yapıp bizi geçerse ilk 20'de olamayacağız. İzlenen ekonomi politikaları sanayicilerin önüne büyük engel koyuyor" dedi.
 

BUNCA PARA NEREYE HARCANIYOR?

Türkiye'de son 10 yılda 1.1 trilyon dolar vergi toplandığını, devletin 134 milyar dolar iç, 207 milyar dolar dış borç yaptığını, 38 milyar dolar da özelleştirme gerçekleştirdiğini, toplam rakamın yaklaşık 1 trilyon 700 milyar dolar tuttuğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ortalama yüzde 5 büyüyoruz ve işsizliğimiz yüzde 10'un altına düşmedi. Peki bunca para nereye harcanıyor? Az buz değil bu para. Bugüne kadar hesabını soran oldu mu? Bu paralar nerelere gidiyor diye bir bakan oldu mu? Sorun, hesap sormamaktan başlıyor” dedi.
 

BU DOLAR KURUYLA BU SANAYİ BÜYÜMEZ

Mevcut ekonomi politikasının, Kemal Derviş ve arkadaşlarının Türkiye'yi krizden çıkarmak için uyguladıkları politika olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu politikanın değişmesi gerektiğini öne sürdü. Yeni bir para politikasına ve yeni bir kur politikasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu dolar kuruyla bu sanayi büyümez. Kur dengeli olacak ama sanayicinin rekabet gücünü güçlendirecek. Avrupa'da da Amerika'da da Afrika'da da Ortadoğu'da da Uzakdoğu'da da bizim sanayicimiz rahatlıkla gidip malını satar. Satarsa zaten üretecek. Üretirse istihdam yaratacak, döviz gelecek. 21. yüzyılda sanayicinin özel tanımı var. Sanayici kendisine çalışmaz, onu aşmıştır. Sanayici, kendisini topluma ve ülkesine adamış kişidir. Sanayici ekonomi değil kamu görevlisidir” dedi.  Etkinliğe, CHP genel başkan yardımcıları Erdoğan Toprak, Faik Öztrak ve Umut Oran, Tekirdağ milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10