İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu anlatıldı

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya ABİGEM A.Ş. iş birliği ile önceki gün 6331 Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ 28.04.2013 11:23:00 0
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu anlatıldı

 TOPLANTI DÜZENLENDİ

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter İrfan Ekici ve çok sayıda Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi katıldı. Toplantıda konuşan Tekirdağ TSO Genel Sekreteri İrfan Ekici, yeni kanunla birlikte birçok yenilik ve değişikliğin ön plana çıktığını ifade etti. Üyelerin kanun kapsamında mağdur olmamaları için bu tür bilgilendirme toplantılarını düzenlemeye devam edeceklerini söyleyen Ekici “Bölge ekonomisine yön veren bir kurum olma misyonu ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası her zaman üyelerinin gelişimini ve rekabet gücünü arttırmayı hedeflemektedir. Görevimiz üyelerimize yeni kanunu anlatmak, çekincelerini dinlemek ve gerekli girişimleri TOBB ve Bakanlıklar nezdinde gerçekleştirmektir” diye konuştu.
 

HER YIL 100 BİN İŞ KAZASI MEYDANA GELİYOR

Uzman Selami Turhan da iş güvenliğinin 19. yüzyılda yasal düzenlemeler altına alındığı ülkemizde gerçekleşen kazalar hakkında istatistiksel bilgiler verdi. İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile gelen yenilikler ve yapılması gerekenleri anlatan Turhan, ülkemizde her yıl 100 bin iş kazası, 3 bin - 4 bin malul, bin 500 ölüm vakası yaşandığını belirterek “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ciddi önlemler alınmalı” dedi.
 

YÜKÜMLÜLÜKLERE UYULUP UYULMADIĞI DENETLENECEK

Toplantıda, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatılarak “Söz konusu Kanunun 6’ncı maddesine göre ve yürürlük maddesinde belirtilen süreler dikkate alınarak, kanun kapsamında yer alan işyerlerinin tamamında en az bir iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmeli. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri olarak adlandırılan bu üç iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyonelinin işyerlerinde görevlendirilmesi yükümlülüğünün işverenlerce yerine getirilip getirilmediği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın takibi ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına dayalı olarak çalışan elektronik bir sistem tarafından yerine getirilecek” denildi. 
 

BAKANLIĞA BİLDİRMELERİ GEREKİYOR

Bilgilendirme toplantısında ayrıca sürecin devamında, her bir işyerinin “işyeri yetkilisi” olarak SGK’ya bildirilen çalışanlarının e-devlet şifrelerini almaları ve bahse konu elektronik sisteme isimlerine tanımlı olan şifreleriyle erişim sağlayarak, yetkilisi oldukları işyerinde görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelini elektronik ortamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmeleri gerektiğine de dikkat çekildi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10