“Üç Aylar muhasebe aylarıdır”

Ramazanı Şerifin yaklaşmakta olduğuna işaret eden üç aylar, 11 Mayıs Cumartesi günü başlıyor. Üç ayların başlamasıyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin

Çerkezköy 9.05.2013 20:40:00 0
“Üç Aylar muhasebe aylarıdır”

 Çerkezköy Haber - Ramazanın yaklaşmakta olduğuna işaret eden Üç Aylar 11 Mayıs Cumartesi günü başlıyor.

 

SIRADANLAŞMAKTAN KURTARIYOR

Cumartesi günü başlayacak olan Üç Aylar nedeni ile açıklama yapan Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, üç aylar ve kandillerin önemine işaret etti. Mahmut Emin açıklamalarında; insanların dünyevi işlere kendilerini çok fazla kaptırdığını, uhrevi görevlerinse ikinci plana itildiğini belirtti.  Mahmut Emin “Zamanın normal seyri sırasında rutin meşguliyetlerle devam eden hayat sıradanlaşıyor hatta sıkıcı olmaya başlıyor. Allah Teâlâ, hem manevi hayattan uzaklaşmamızı önlemek hem de sıradanlaşan zamana ve hayata manevi bir canlılık katmak için bazı ay, hafta ve günlere bir değer atfetmiştir” ifadelerine yer verdi.
 

BİZİ RAMAZANA KAVUŞTUR BUYURURDU

Allah Teâlâ’nın zaman içinde özel ve değerli anlar yaratmasının nedenlerine dikkat çeken Müftü Mahmut Emin “Bu değerli zamanları şöyle sıralayabiliriz: Bayram günleri ve geceleri, Cuma geceleri, üç aylar diye adlandırdığımız Recep, Şaban ve Ramazan ayları ve kandil geceleridir. Üç aylar aynı zamanda kandiller mevsimidir. Beş kandil gecesinin dördü üç aylar içerisinde yer almaktadır. Bunlar: Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesidir. Peygamber Efendimiz, üç aylara girdiklerinde,  ‘Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bizlere mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur’ buyururlardı.” şeklinde konuştu.
 

MUHASEBE YAPMAK ZORUNDAYIZ

Üç aylar ve kandillerin muhasebe ayı olduğunu belirten Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin “Kişi sürekli Allah ile aram nasıl, onun istediği gibi bir kul olabildim mi, kötü alışkanlıklarım var mı, her an gelmesi muhtemel ölüme karşı hazırlıklı mıyım, ahretimi kazanabilecek amellerim var mı?  gibi sorularla kendisini muhasebe etmek zorundadır.” değerlendirmesini yaptı.
 

HEDİYELEŞEBİLİRİZ

Üç ayların,  inanan insanların evinde farklılıklar oluşturması, ibadetlerin daha fazla ve daha çok şevkle yapılması gerektiğine dikkat çeken Müftü Mahmut Emin “Kandiller dolayısıyla tebrikleşmeler, hediyeleşmeler, evde manevi bir hava oluşturulması, çocuklara dini duyguların verilmesi sağlanmalıdır. O günler vesilesi ile dost, akraba ve arkadaşlarımıza ihtiyaçları olan şeyleri alarak hediye etmek yerinde bir davranış olur. Çocuk kendisine alınan hediyeye baktıkça kandilin önemini çok daha fazla önemseyecektir. Bunun yanında önemli gördüğümüz nişan, düğün, iş yeri açma ve ev alma gibi işlerimizi bu zamanlara denk getiremeye özen göstermeliyiz.” dedi. 
 

İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Üç ayların ibadet açısından değerlendirilmesine yönelik bilgiler de veren Mahmut Emin “Öncelikle, tövbe ve af dileği ile ‘Hesaba çekilmeden önce, kendinizi hesaba çekiniz’ hadisi şerifinin gereğini yapabiliriz. Kur’an-ı Kerimi meali ile birlikte okuma çalışması yapmalıyız.  Kur’an okumayı bilmeyenlerin de öğrenmek için çalışmalar yapması gerekmektedir. Başta ortada ve sonda olabileceği gibi gün aşırı ya da pazartesi ve perşembe günleri olmak üzere oruç tutulabilir. Kefaret borcu olanların kefaretlerini bu ayda tutmaları çok daha yerinde bir davranış olur. Nafile namazlar kılınıp, hayır ve hasenatlarımızı çoğaltabiliriz” ifadesini kullandı.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10