İş kanununun KOBİ’lere getirdiği yükümlülükler anlatıldı

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu ve Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile düzenlenen programda 6331 sayılı iş kanununun, KOBİ’lere getirdiği yükümlülükler

Çerkezköy 17.05.2013 01:26:00 0
İş kanununun KOBİ’lere getirdiği yükümlülükler anlatıldı

 Çerkezköy Haber – Çerkezköy’de 6331 sayılı iş Kanunu’nun getirdikleri konulu seminer düzenlendi.

 

DÖRT SAAT SÜRDÜ

Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu ve Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından organize edilen program,  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Önceki gün saat 14.00’da başlayan program saat 18.00’a kadar devam etti. Programa konuşmacı olarak İSGÜM İstanbul Bölge Laboratuarı Müdürü Abdullah Ülgen, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Erdal Himmetoğlu, C sınıfı iş Güvenliği Uzmanı Şafak Utaş ve A sınıfı İş güvenliği uzmanı Selami Turan katıldı.
 

İŞ GÜVENLİĞİ HER ALANDA GEREKLİ

Programın açılış konuşmasını yapan NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Hikmet Ziya Özek iş güvenliğinin hayat boyu, her an gerekli olan bilgileri içerdiğine vurgu yaparak “Hayatımızın her alanında uymamız gereken kuralları, bilimsel şekilde Çerkezköy gündemine taşıyan değerli arkadaşlarıma teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
 

ÇERNOBİL İLE BAŞLADI

Uluslar arası güvenlik kültürünün, literatürümüze Çernobil faciası sonrasında yerleştiğini ifade eden Abdullah İlgen, “Dünyanın birçok ülkesinin etkilendiği Çernobil faciası, ulusların olası felaketler öncesinde, insan güvenliğinin nasıl korunabileceği üzerinde çalışmaların başlatılmasına vesile oldu. Daha sonra yapılan çalışmalarla, iş güvenliği ve sağlığı bireye kadar indirgenerek kazasız, sağlıklı çalışmaların yapılabilmesi amaçlandı. Bu gün burada, iş sağlığı ve güvenliğinin ailede, işletmede, endüstride ve ulusal düzeyde sağlanması, sağlanmadığı durumlarda yaşanmakta  olan yaralanma,  sakatlanma ve hiç istemediğimiz ölümleri anlatmaya çalışacağız” diye konuştu.
 

ÖNCE GÜVENLİK SONRA İŞ

Ailede güvenlik kültürünün oluşmaması sonucunda kullanılan her hangi bir aracın dahi insana zararlar verebileceğini, bunların kullanılan aracın niteliklerine göre insanların ölümüne de neden olabileceğini ifade eden Abdullah İlgen “Mutfak araçlarından bıçağın uygun şekilde kullanılmaması, mutfak gazıyla yanmalar ve daha birçok yaralanma hatta ölümler evlerde gerçekleşebiliyor. Dışarıya çıktığımızda birçok etken, bir anda hayatımızı değiştirebilir. Bu bir araçla olabileceği gibi, kaldırımda yürürken binalardan atılan ya da düşürülen cisimlerle de olabiliyor” dedi.  
 

KOBİ’LERE YÜKÜMLÜLÜK GETİRİYOR

Türkiye’de her gün 4 kişinin iş kazaları nedeni ile hayatını kaybettiğini belirten Abdullah İlgen, “Ülkemizle diğer ülkeler mukayese edildiğinde, yüzde yüz artan bir sonuçla karşılaşıyoruz. 2008 yılında Davutpaşa’da meydana gelen patlamayı hatırlamaya çalışın. O patlama, bir maytap fabrikasında meydana gelmişti ve aralarında işçi, işveren ve sokaktan geçmekte olan 17 kişi ölmüştü. Aynı yerde 200 kişinin de yaralandığını söylememiz gerekir. Patlama olan fabrikanın maytap ürettiğini hiç kimse bilmiyordu. İşte 6331 sayılı iş kanunu, insanımızın iş güvenliğini sağlamak amacıyla KOBİ’lere çeşitli yükümlülükler getirmiştir.” şeklinde konuştu.
 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ MECBURİ

Konferansta konuşan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Selami Turan ise, 6331 sayılı iş kanununun KOBİ’lere getirdiği yükümlülükleri anlattı.  İşverenlerin, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmak zorunda olduğunu belirten Selami Turan, “Eğitimler işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliklerinde, iş ekipmanları değiştiğinde yâda yeni bir teknoloji uygulandığında verilir. Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenler çalıştırılmayacak” değerlendirmesini yaptı.
 

KATILIM YOĞUN OLDU

Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından verilen seminere, NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Hikmet Ziya Özek, öğretim görevlileri, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce,  CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ve Çerkezköy Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı. 
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10