“En önemli sağlık sorunudur”

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, “Obeziteden korunmak, obezite tedavisinden çok daha etkin ve kolay bir yoldur ve korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocukluk ve ergenlik dönemind

Çerkezköy 27.05.2013 21:04:00 0
“En önemli sağlık sorunudur”

 “YÜZDE 71,9’U HAREKETSİZ YAŞIYOR”

Günümüzde dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde obizite prevalansının artmakta olduğunu ifade eden Palak “Bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Türkiye’de ise Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık araştırması 2010 sonuçlarına göre obebizte sıklığı; 19 yaş ve üzerinde genel toplamda yüzde 30,3, erkeklerde yüzde 20,5 ve kadınlarda yüzde 41 olarak bulunmuştur. Aynı araştırma sonuçlarına göre ülkemizde 12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığı tespit edilmiştir. Türkiye okul çağı çocuklarında büyümenin izlenmesi projesi araştırması sonuçlarına göre bu yaş grubunda obezite yüzde 6,5 fazla kilolu olma oranı yüzde 14 bulunmuştur” ifadelerini kullandı. Obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını vurgulayan Palak “Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bilindiği üzere beslenme, anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir” dedi.
 

“ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SINIRLAMIŞTIR”

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanın enerjinin dengede tutulması gerektiğine değinen Palak “Yetişkin erkeklerde vücut yağının yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Anlaşılacağı üzere obezite, besinlerde alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır” bilgisini verdi.
 

OBEZİTENİN NEDENLERİ

Obezitenin nedenlerinden de bahseden Palak “Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir” dedi.
 

RİSK FAKTÖRLERİNİ SIRALADI

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörlerini sıralayan Palak “ Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, soyso-külterel etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara, alkol kullanma durum, kullanılan bazı ilaçlar olarak sıralanabilir. Obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda, obeziteye görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir” diye konuştu. Palak, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin, herkesin hayat biçimi olması gerektiğini vurguladı.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10