Çanakkale Müzesi’ne gecikmeli açılış

Kapaklı Belediyesi'nin kültürel etkinlikler kapsamında Kapaklı'ya getirdiği Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin açılışı önceki gün yapıldı. 27 Mayıs’ta ziyarete açılan ve Belediye Başkanı

Kapaklı 30.05.2013 20:37:00 0
Çanakkale Müzesi’ne gecikmeli açılış

 Beyaz Saray Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin açılış kurdelesi Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Serat, Aziz Özkan, Serpil Sevgi ve Adem Sekmen tarafından kesildi.

 

ÇANAKKALE RUHU DAHA İYİ ANLAŞILABİLECEK

Kapaklı Belediyesi tarafından kültürel etkinlikler kapsamında organize edilen Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin, destansı Çanakkale zaferini anlattığını söyleyen Başkan İrfan Mandalı, “Yapılan organizasyon sayesinde Çanakkale ruhunu, oraya gidemeyen vatandaşlarımızca daha iyi anlaşılabilecek” dedi. Çanakkale Savaş Malzemesi ve görsellerin ziyaret edilmesinin asıl amacının, günümüzde yıpranan ve gücünü yitiren tarih şuuruna sahip çıkmak olduğunu belirten Mandalı, 1915'te çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde vatan savunması için kenetlenişinin, günümüzde yaşanan yapay ayrışmaların anlamsızlığını ortaya koyacağının altını çizdi.
 

MÜZEDE 253 BİN VATAN EVLADININ ANILARI YER ALIYOR

Vatan savunması için 1915'te omuz omuza savaşan, bugün Çanakkale'de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratılmak istenen kaos ortamının, 'Çanakkale ruhunun' anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacağını ifade eden Başkan Mandalı, “Çanakkale Savaşı, tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin tek yumruk oluşu ve istilacılara gereken karşılığı verdiği, dimdik ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırdığı destansı mücadeledir. Anadolu'nun bağrından kopan 253 bin vatan evladının anılarını, malzeme ve görsellerini bu müze aracılığı ile torunlarına getiriyoruz. Bu hizmeti vatandaşımızın ayağına getirmemize yardımcı olan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi müdürümüze çok teşekkür ederim” dedi.
 

ZAMANDA YOLCULUK EDERCESİNE

Çanakkale'yi Kapaklı’ya taşıyan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nin, tüm öğrenciler ve vatandaşlar tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini belirten Başkan İrfan Mandalı, “Halkımızın müzede, zamanda bir yolculuk edermiş gibi dolaşmalarını istiyorum" dedi. Müzenin ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini belirten Başkan İrfan Mandalı, tüm Kapaklı halkını müzeye davet etti. Açılış sonrası müze müdürü Cengiz Yürükaslan Belediye Başkanı İrfan Mandalı, başkan yardımcıları ve açılışa katılan öğrenci ve öğretmenlere müzeyi gezdirerek sunumlarda bulundu.
 

BUGÜN KAPAKLI’DAN AYRILACAK

Çanakkale Savaşı esnasında Türk askeri üzerine atılan misket bombaları hakkında bilgi veren Cengiz Yürükaslan, “Dört sivri ucu olan zehirli yıldız fırlatıldıktan sonra bir ucu havada kalarak yürüyen askerin ayağına batıyor. Çıkarılması bir hayli zor olan yıldızın, zehirli olması nedeniyle bacak kesilerek zehirin vücuda yayılması engelleniyordu. Bu şekilde 10 bin Türk Askerinin bacağı kesilmiştir” dedi. Müzede içlerinde çarpışan mermilerin de bulunduğu 6 bin merminin yanı sıra, o dönemde kullanılan pek çok malzemenin yer aldığını söyleyen Mandalı, “Müzede askerlerin giydikleri elbiseler ve çarıklar, silahlar ve malzemeler var. Ayrıca müzede Çanakkale Savaşı'nın daha iyi anlaşılabilmesi adına çeşitli maketlerle de yer alıyor. Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, bugün 12.00'ye kadar ziyarete açık kalacak.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10