600 bin kişi, 6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Dünya Sigarasız Günü, Çerkezköyde’de değişik etkinliklerle kutlanıyor. Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ocay Palak, Dünya Sigarasız günü dolayısıyla yaptığı açıkl

Çerkezköy 30.05.2013 20:48:00 0
600 bin kişi, 6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

 Çerkezköy Haber – Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” dolayısıyla açıklama yaptı.

 

PASİF İÇİCİLER DAHA ÇOK ZARAR GÖRÜYOR

31 Mayıs Dünya Sigarasız günü bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişik etkinliklerle kutlanıyor. Önlenebilen ölüm nedenleri arasında en önemlisi olan tütünün, kullanıcıların yaklaşık yarısını öldürdüğünü ifade eden Olcay Palak, “Her yıl 600 bin sigara tiryakisi,  pasif içici konumunda olan   6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bu salgın eğer önlenmezse, 2030'a kadar yüzde 80'i düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Ülkemizde de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Eğer önlem alınamazsa 2030'a kadar bu sayının 240 bin kişi olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Eğer tütün kullanımı böyle devam ederse 2030 yılına kadar yılda 8 milyon’dan fazla kişinin ölümüne yol açacaktır” dedi. 
 
 

BİRÇOK HASTALIĞIN NEDENİ SİGARADIR

Sigara içen her iki kişiden birinin hayatını sigara nedeniyle kaybettiğini ifade eden Palak, “Akciğer kanserinin birinci nedeni sigaradır. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır. Akciğer kanserinin yanı sıra gırtlak, böbrek, mesane, mide, bağırsak, ağız boşluğu ve yemek borusu kanserleri, lösemi, kronik bronşit, kronik solunum yetmezliği, kroner kalp rahatsızlığı, felç, düşük ve prematüre doğum, kısırlık gibi rahatsızlıklara da yol açmaktadır” dedi. 
 
 

DENETİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Dünyada 1 milyar, Türkiye’de 21 milyon çocuğun pasif içici olduğunu ifade eden Palak, “Kapalı mekânda sigara içiminin yasaklanması gibi yasal önlemlerin de sigara kullanımını azalttığı görülmektedir.  4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve kontrolü hakkındaki kanunun ana amacı kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklâm, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapmaktır. Çerkezköy’de tüm kamu kuruluşlarında oluşturulan denetleme ekipleri haftada üç gün sigara denetimleri yapmaktadır” şeklinde konuştu. 
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10