Çiftçinin umudu ayçiçeğinde

Çerkezköy, Kapaklı, beldeler ve köylerde buğday hasadı önceki gün başladı.

Çerkezköy 28.06.2013 19:05:00 0
Çiftçinin umudu ayçiçeğinde

 DÜŞÜŞ YAŞANDI

Hasat çalışmaları ile ilgili bilgi veren Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yaz boyunca yağmur yağmaması nedeniyle buğday hasadında geçen yıla oranla düşüş yaşandığını ifade etti. Buğday hasadında, çiftçinin beklediği miktara ulaşılamadığını ifade etti. Bölgeden bölgeye değişen hasat miktarının, dekar başına 150 ile 400 Kg arasında gerçekleştiğini,  bunun da çiftçinin beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Toprak “Yaz boyunca yağmurun yağmamasının böyle bir sonucu doğuracağı endişelerini taşıyorduk. Ümidimiz, ayçiçeği hasadının istenilen seviyelerde gerçekleşmesidir. Umuyorum ki çiftçilerimiz buğday açığını ayçiçeği hasadıyla kapatırlar” diye konuştu.
 

HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL

Saray Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiden buğday alımlarına başladığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Piyasada buğday alım fiyatlarının 0,65 kuruş civarında olduğunu öğrendik. Çiftçimiz elindeki ürününü değerlendirmekte acele etmesin” dedi. Saray Toprak Mahsulleri Ofisi’nde buğdayın Kg fiyatının 0,75 kuruş olduğunu söyleyen Toprak, maliyet hesaplandığında bu fiyatın hiç de iç açıcı olmadığını belirtti.
 

AFETLERE KARŞI DUYARSIZ KALMAMALIYIZ

On gün önce yağan yağmurun Karaağaç ve Veliköy’e dolu şeklinde düştüğünü ifade eden Hasan Toprak, “Veliköy ve Karaağaçlı çiftçilerimiz, dolu nedeniyle zarar yaşadılar. Karaağaç’ta ürün sigortası yaptırmış olan çiftçilerimize,  beyan ettikleri ziyan tazmin edilmiştir.  Veliköy’de ise dolu nedeniyle oluşan ziyan tespitleri henüz devam etmektedir. Tarlada ki ürünün sigorta maliyeti dekar başına 6 TL olup bu miktarın yarısını devlet karşılamaktadır. Biz, olmaz diyerek muhtemel afetlere karşı duyarsız kalmamalıyız” diyerek, çiftçilerin mutlaka ürün sigortası yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10