Ehliyetlere AB ayarı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde son günlerde görüşülen torba yasadaki bazı maddelerde yer alan hükümlere vatandaş tepki gösterdi.

Çerkezköy 15.07.2013 23:24:00 0
Ehliyetlere AB ayarı
 T.C. İBARESİ KALDIRILIYOR
Sürücü belgeleri Avrupa Birliği standartlarına getirilmeye çalışılırken tek bir ehliyet ile ömür boyu araç kullanımı da sona erecek. Sınav formatının dahi değiştirilmesi öngörülen düzenlemeyle beraber ehliyetler yeniden şekillendirilecek. Yeni sürücü belgelerinin ön yüzünde fotoğraf, isim-soy isim, doğum yeri, doğum tarihi ve geçerlilik süresi yer alırken, ehliyetin arka yüzünde verildiği yer ve makam, belge numarası, adres, imza ve sürücü belge sınıfı yer alacak. Sağ üst kısımda bulunan T.C. ibaresinin yerine TR kısaltması konulacak. 18 yaşında ehliyeti alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma devri tarihe karışacak.

2 YILLIK STAJ DÖNEMİ
Avrupa Birliği stratejisi 2010-2011 eylem planı ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk etapta ehliyetler AB standardına kavuşturulacak. Daha sonra ise kamu ulaştırma araçlarına hız sınırlayıcı teknik cihazlar takılacak. Sürücü belgeleri sadece 5 yıl geçerli olacak. Yeni kanunla birlikte sürücü belgelerini kullanabilmek için her 5 yılda bir ehliyet sınavına girilmesi zorunlu hale getiriliyor. İlk kez ehliyet alanlar için 2 yıllık bir staj dönemi öngörülüyor. Bu kişilere 2 yıl boyunca kullanmaları için 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. Bu süre zarfında 2 kez kırmızı ışık ihlali ve 2 kez hız limitini aşar ya da alkollü araç kullanırlarsa ehliyetleri tamamen iptal edilecek.

PEKİ VATANDAŞ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Erdal Karagöz (Şoför) : Bu uygulama hükümetin bir oyunudur. Hükümet kendine bir bütçe hazırlıyor. Elinde bütçe kalmadı memlekette sata sata yer de kalmadı. Bu yüzden ehliyetlere göz diktiler. Bunca verdiğimiz vergiler yetmiyormuş gibi şimdi de bunu başımıza çıkardılar. Yarın da başka bir şey çıkarırlar. Buradaki amaç T.C. ibaresini kaldırmaktır.
 
Harun Sanlı (Emekli) : Bunlardan haberim yoktu. Yalnızca yeni ehliyetler için ödenmesi öngörülen ücretin 105 TL’den 15 TL’ye düştüğünü biliyordum. Tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınacağından, sınavlardan haberim yoktu. Böyle bir şey varsa mecbur katılacağız. Fakat bu uygulama olumlu değildir. Bu resmen milletin cebine elini atmaktır. Amaç bütçeye kaynak sağlamaktır. Bu uygulama ayrıca akıllara ‘AK Parti seçimler için kaynak mı sağlıyor’ düşüncesini de getiriyor. Bunun başka bir izahı da yoktur zaten.
 
 
 
Emre Baydar (Direksiyon Eğitmeni) : Sistemi mantıklı buluyorum. Uygulamanın güncel sisteme göre çok daha verimli olacağı bir gerçektir. Kurallar çerçevesinde sürücü olma vasfını kaybetmiş sürücülerin trafikte potansiyel tehlike olması engellenecektir. Ehliyeti alıp da sürücü olmayanlar var. Bunların gerçek sürücülerden ayrıştırılması sağlanabilir. Bu ayrıştırmanın bedeli de makul tutulduğu takdirde gerçek sürücüler için devlet hastanelerinden alınacak tam teşekküllü raporlar için ödenen ücret ve ehliyet bedeli olan 15 TL, anlamsız bir harcama olmayacaktır. Hükümetin potansiyel açıklarını kapatması için halkı bazı ödemelerde zorunlu hale getirmesi klasikleşmiş bir mantık olmaya başladı. Daha önceden devlet kurumlarında T.C. ibaresinin kaldırılmasından önce toplumun bilgilendirilmesi gerekirdi. Ancak bu konuda bilgilendirme yapılmaması toplumda dışa vurmaya neden oldu. Şimdi de sürücü belgelerindeki T.C. ibaresi yerine TR ibaresi getiriliyor. Bu durum da emr-i vaki yani tepeden inme yapıldığı için halk haklı bir tepki vermiştir.
 
İhsan Kahraman (Esnaf) : Sürücülerin 5 yılda bir sağlık kurulundan alınacak rapora tabi tutulması uygun bir yaklaşımdır. Sonuçta araç kullanan için de bedel uygundur. Bu yasanın halka daha iyi bir hizmet sunabilmek adına çıkarılmış bir yasa olduğu kanaatindeyim. Her 5 yılda bir hem sürücü adaylarının hem de sürücülerin sağlık ve direksiyon eğitimi almalarında fayda görüyorum.
 
Sedat Çelik (Kuyumcu) : Yasa bu haliyle resmen halka zulümdür. Torba yasayla geçirilmek istenen ehliyet ile ilgili maddeyi kesinlikle tasvip etmiyorum. Böyle bir yasanın yanlış olacağını düşünüyorum. Bana göre çıkmaması gereken bir yasadır. Her 5 yılda bir ücret alınmasına ve sürücülerin yeniden sınava tabi tutulmasına karşıyım.

 
 
Haber / Türker ÖZKAN

0282 726 91 91
0282 747 65 10