Sığır aşılama çalışmaları başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında tüm yurtta uygulamaya koyduğu “Brusellanın Konjuktival aşı (göz damla aşısı) ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi” kapsamında

Tekirdağ 21.07.2013 17:43:00 0
Sığır aşılama çalışmaları başladı
 3 AYLIK YAŞTAN BÜYÜKLERE UYGULANABİLİR
Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerüÜlkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerin ekonomik kayıplarına neden olması yanında sürdürülebilir hayvancılığa olumsuz etkiler yapan Brusella’nın, hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu belirterek “2011 yılında Brusellanın yaygınlığı konusunda yapılan çalışmanın sonuçları Bakanlığımız uzmanları tarafından değerlendirilmiş, en iyi mücadele stratejisinin hayvanlara güvenilir olarak uygulanabilecek konjuktival aşı (göz damla aşısı)  ile olabileceğine karar verilmiştir. Yapılan araştırmalar, konjuktival aşıların yavru atma ve etrafa saçılım riskinin yok denecek kadar az olduğunu ve 3 aylık yaştan büyük tüm sığır, koyun ve keçilerde uygulanabileceğini göstermiştir” dedi.

HASTALIĞIN TAMAMEN YOK EDİLMESİ AMAÇLANIYOR
Yetkililer, bu kapsamda sığırlarda 10 yıl, koyun ve keçilerde 6 yıl boyunca sürdürülecek “Brusellanın Konjuktival aşı ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi”nin 01/01/2012 tarihinden itibaren ülkemizde uygulanmasına karar verildiğini anımsatarak “Sığırlarda 10., koyun-keçilerde 6.yıl sonunda yapılacak çalışmalarda elde edilecek sonuçlara göre projenin uygulama süresi uzatılabilecektir. Uygulanacak proje gereği ergin ve genç tüm dişi sığır, koyun ve keçiler ile damızlık olarak ayrılacak erkek koyun ve keçiler konjuktival aşı ile aşılanacaktır. Proje ile sığır, koyun ve keçiler sürülerinde Brusellanın görülme oranının öncelikle yüze 1’in altına çekilmesi, sonra test ve kesim metodu uygulanarak hastalığın tamamen yok edilmesi amaçlanmıştır. 2013 yılında Bakanlığımızca 100.000 baş sığır aşılama programına alınmış olup Pendik Veteriner Kontrol Enstitümüzce üretilen göz damla aşıları İl/İlçe Müdürlüklerimize teslim edilmiştir. Hayvan sağlığı alanında İl /İlçe Müdürlüklerinde görev yapan personelimizin özverili çalışmaları ve köylerde görev yapan TARGEL personelimiz ile yetiştiricilerimizin desteği ile bu çalışmamızın da diğer çalışmalarda olduğu gibi yüksek başarı oranı ile sonuçlandırılması hedeflenmektedir” açıklamasını yaptı.

Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10