İki sendika bir fabrikayı bölüşemedi

Çerkezköy’de bir fabrikada basın açıklaması yapmak isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri ile fabrikada 230 üyesi bulanan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi üyeleri arasında tartıÅ

Çerkezköy 19.09.2013 22:30:00 0
İki sendika bir fabrikayı bölüşemedi
 Çerkezköy Haber - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan yetki belgesi alan ve Dinex Egzoz fabrikasında yetkili sendika olan Disk’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile fabrikada 230 üyesi bulanan Türk Metal Sendikası üyeleri arasında çıkan kavgada taşlar ve yumruklar havada uçuştu.

KAVGA ETTİLER
Dün saat 12.00’da Kızılpınar’da bulunan Dinex fabrikasında işten çıkartılanlar için basın açıklaması yapmak isteyen Disk’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, fabrika önünde Türk Metal Sendikası üyeleri ile karşı karşıya geldi. İki grup arasında yaşanan kavga ve tartışmayı Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri araya girerek yatıştırdı.

“KİMSE PROVAKATÖRLÜK YAPMASIN”
Birleşik İş Metal Sendikası’nın fabrika önünde basın açıklaması yapmasına engel olan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ve üyeler arasında küfür ve hakarete varan sözler sarf edildi. Tartışmanın alevlenmesi üzerine araya giren Çerkezköy İlçe Emniyet Müdür Vekili Adem Tuncel “Herkes özgür bir şekilde basın açıklaması yapabilir. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın basın açıklaması yapması için yasal hakkı vardır. İçinizde taşkınlık yapan arkadaşları görüyorum. Bu hareketler kimseye yakışmıyor. Bazı arkadaşlar lütfen provakatörlük yapmasın” dedi.

BİRBİRLERİNE TAŞ ATTILAR
Emniyet Müdür Vekili Adem Tuncel’in konuşması esnasında iki grup arasında tekrar bir gerginlik yaşandı. Sözlü tartışma büyüyünce gruplar birbirlerine taş atmaya başladı. Yapılan taşkınlıklara tepki gösteren Tuncel “Herkes haddini bilsin. Kamera kayıtları ile taş atanları tespit edeceğiz” dedi. Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ı da uyaran Tuncel “Benim kafama taş gelseydi bunun hesabını verebilecek miydiniz. Grubunu geri çekin. Basın açıklamasını yapsınlar. Ben ve arkadaşlarım buradayız. Siz arada olmayınız. Birbirinize taş atmayınız” dedi.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR”
Ortamın sakinleşmesinin ardından Birleşik İş Metal Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar “Dinex fabrikasından atılan kardeşlerimiz ile birlikte işlerine dönünceye kadar mücadele devam edecektir” dedi. Sendikal örgütlenme içersinde oldukları için yedi işçinin fabrikadan atıldığını ileri süren Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu her türlü saldırıya ve tehdide karşı mücadelelerinin arkasında olacaklarını belirterek “İşçinin aldığı hakkı ve sendika ile vereceği hakkı önlemek için baskı çeşitleri uyguladılar. Kendilerine dayanak olan yapıları bizim önümüze koydular. Biz bunlara alışkınız. Biz bunlarla baş edebiliriz Bunu onurlu bir şekilde Çerkezköy’de de sürdüreceğiz. İşveren ev ev dolaşarak bizim üyelerimizi istifaya zorlamıştır. Bugün bize Çalışma Bakanlığından toplu iş sözleşme yetkisi gelmiştir. İşyerinde temsilci atamalarını da gerçekleştireceğiz. Daha sonraki süreçte taslak doğrultusunda toplu sözleşmeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“FABRİKAYA SANDIK KOYALIM”
En iyi sözleşmeyi yapacakları için sarı sendikanın korku içersine girdiğini ifade eden Serdaroğlu “Çerkezköy’de yıllardır işçilerin alın terini sömüren insanlar burada iyi sözleşme yapılırsa işçiler bizden gider korkusu taşıyorlar. O yüzden bizleri engelliyorlar. Biz burada iyi bir sözleşme yapacağız. Kimse buna engel olamayacak” dedi. Basın açıklamasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri polis tarafından otobüslere ve araçlara bindirilerek olaysız bir şekilde fabrika önünden uzaklaştırıldı. Yüz kişilik grup ile fabrika önüne yürüyen Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da Dinex Egzoz fabrikasında çalışan 220 üyenin sendikalarına katıldığını belirterek “Önümüzdeki günlerde inşallah toplu iş masasına oturacağız. İçerde çalışan arkadaşlarımız rahat olsun.  Bu sendikanın Çerkezköy’de bir tane fabrikada üyeliği yoktur. Türkiye genelinde baraj altında kalan sendikadır. İşçilerin haklarını savunmadığı için sarı sendikadır. Türk Metal Sendikası inşallah Allahın izni ile önümüzdeki günlerde bütün sosyal haklarınızı alıp yoluna devam edecek” dedi.

Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10