Kentsel Dönüşüme 500 milyon lira harcandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm için şimdiye kadar özel hesapta 650 milyon lira toplandığını, 2B'den ise 100 milyon lira geldiğini ifade etti.

6.10.2013 20:10:00 0
Kentsel Dönüşüme 500 milyon lira harcandı
KARTOPU GİBİ BÜYÜYOR
Bayraktar “Vatandaşlara verilen kira yardımı, kredi desteği ve nakliyeyle birlikte paranın 500 milyon lirası harcandı” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Esenler'den uygulamasını başlattığı kentsel dönüşümün birinci yılını değerlendiren Bayraktar, ilk çıktığında kentsel dönüşüm yasasının çok fazla ilerleyebileceğinin düşünülmediğini ifade ederek “Ancak gelinen noktada insanların kentsel dönüşüme ilgisi kar topu gibi büyüyerek devam etti” dedi.
 
ANAHTAR TESLİMLERİ BAŞLAYACAK
Bakan Bayraktar, kanunun çıkmasından bu yana yaklaşık 1,5 yıl geçtiğini ancak yıkımların 5 Ekim'de başlatıldığını anımsatarak, bu sürede günde ortalama 200 daire sahibinin dönüşüm için başvurduğunu söyledi. Bunun, yasanın benimsendiğini ve kabul gördüğünü gösterdiğine işaret eden Bayraktar, kanun kapsamında yıkılan ilk evler için kasımdan itibaren anahtar teslimi yapılmaya başlanacağını belirtti.
 
RAKAMLARLA DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlamasından bugüne kadar yaklaşık 43 bin 171 binanın vatandaşların isteğiyle riskli ilan edildiğini ifade eden Bayraktar, bunların yıkımlarının devam ettiğini, yıl sonuna kadar birçoğunun yıkılacağını söyledi. Bakan Bayraktar, bu yıl kentsel dönüşüm kapsamında 200 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Şu anda 170 bin konut civarındayız. Yıl sonuna kadar bu rakamı yakalarız, hatta geçeriz" dedi.
 
50 MİLYONLUK KREDİYE ONAY VERİLDİ
Vatandaşların, sağladıkları kolaylıklar nedeniyle dönüşüme ilgisinin arttığını dile getiren Bayraktar, konutlarda yüzde 4, iş yerlerinde yüzde 3 kredi faiz desteği verdiklerini anımsattı. Bakan Bayraktar, dönüşüm kapsamındaki uygulamaları vergi ve harçlardan muaf tuttuklarını ifade ederek, yaklaşık 50 milyon liralık krediyi onayladıklarını bildirdi. Krediden hem ev sahibi hem de kiracının yararlanabildiğine işaret eden Bakan Bayraktar, kiracıları da dönüşümle ev sahibi yaptıklarına dikkati çekti.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 
 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10