Trakya Kimsenin Çöplüğü Değil

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 2003 yılında Ergene’nin kirliliğinin tespit edildiğini, alınması gereken tedbirlerin belirlendiğini ancak iktidarın 10 yıl boyunca Ergene gerçeğini görmezd

Çerkezköy 8.10.2013 11:08:00 0
 Trakya Kimsenin Çöplüğü Değil
Çerkezköy Haber- CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Trakya’nın kanayan yarası Ergene Nehri’ndeki kirliliğe bir kez daha dikkat çekmek için TBMM’de Trakya Halk Komitesi ile birlikte basın açıklaması düzenledi.
 
DÜNYANIN EN BEREKETLİ TOPRAKLARI
CHP’li Yüceer, “Yüzde 82 gibi yüksek bir oranda birinci sınıf tarıma elverişli topraklarla Trakya, Türkiye’nin, hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahiptir.  Havzada buğday üretimini yüzde 12’si, ayçiçeği üretiminin yüzde 61’i pirinç üretiminin yüzde 54’ü yapılmaktadır. Havza; dev bir sanayi bölgesinin ev sahibi olarak çoğunluğu Tekirdağ ilinde olmak üzere yaklaşık 2757 adet sanayi kuruluşunu barındırmaktadır. Sanayi alanlarını Çorlu, Çerkezköy, Muratlı, Lüleburgaz arasında yoğunlaşmaktadır” dedi.
 
İKTİDAR ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR
Kontrolsüz açılan kuyularla yeraltı suyu seviyesinin 30 metrelerden bugün 100 metrelere düştüğünü, yer altı sularının telafisi mümkün olmayacak şekilde kirlendiğini belirten Yüceer,  2003 yılında Meclis Araştırması ile Ergene’nin kirliliğinin tespit edildiğini, alınması gereken tedbirlerin belirlendiğini ancak iktidarın 10 yıl boyunca Ergene gerçeğini görmezden geldiğini ve üç maymunu oynadığını söyledi.
 
ÇAMUR ATARAK OLMAZ
Bakanların Ergene ile ilgili ağzından çıkan tek cümlenin “Ergene’yi kirletenler CHP’li belediyelerdir” olduğunu kaydeden Yüceer,  “Her şey apaçık ortadayken, plansız, arıtmasız, çarpık, kontrolsüz kentleşme ve sanayileşme, ölçümler, tespitler ortadayken; bu kadar ucuz siyaset olur mu? Bu hayati sorun “Ergene’yi kirletenler CHP’li belediyelerdir”  cümlesiyle geçiştirilebilir mi? 10 yılın sonunda geçen sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaptı: Ergene Havzası’nda 2650 tesis denetlenmiş 2’si kapatılmış, 7 milyon TL para cezası kesilmiş. Bu kadar hayati bir konuya bakış; ne sadece ceza yazarak, ne de muhalefete çamur atarak olamaz, olmamalıdır da!” dedi.
 
BU PROJEDE ÇÖZÜM YOK
Ergene Nehri için birçok planın hazırlandığını ve  bu planların çözümden uzak olduğunu kaydeden Yüceer, “Ergene Havzası için Koruma Eylem Planı çerçevesinde, toplam 3.1 milyar TL’lik yatırım yapılacağı belirtiliyor. Yer altı sularına sayaç takılacak, su kullanımı ücretlendirilecek.  Fabrika atık suları arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne pompalayacak derin deşarj sistemi de hali hazırda bir proje. Bu projede çözüm yok Yeterince arıtmadan kapalı olan Marmara’yı da bu kirliliğe ortak etmek var!  Islah OSB’ler kuruldu. Çözümler bunlar mı? Amaç sadece ceza olmamalı; sanayicinin teşvik de edilerek, kirletilen suyun arıtılabilmesi sağlanmalı” diye konuştu.
 
ÜLKEMİZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR!
Trakya’da kimsenin üretime, sanayiye, bölgenin kalkınmasına karşı olmadığını kaydeden Yüceer, “Havamızın, suyumuzun, toprağımızın kirletilmesini istemiyoruz.  Doğanın, çevrenini canlıların katledilmesine karşıyız. Trakya kimsenin enerji çöplüğü değildir! İnsan yaşamı bu kadar ucuz değildir! Çevremiz, doğamız, ülkemiz sahipsiz değildir! Ergene Nehri’nin temizlenmesi insan ve çevre sağlığının yok edilmesine karşı verilecek en büyük mücadeledir. Ve bu mücadeleyi hemşerilerimiz, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, çevreye duyarlı örgütler ve bölgemizin medya temsilcileri, konuyu gündeme taşıyarak, gündemde tutarak verdiler, veriyorlar, hepsine bölgem ve hemşerilerim adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10