İlk ziyaret Cengiz Topel Müzesi’ne

Çerkezköy Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi tarafından yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gönderilen gaziler ve şehit aileleri dün Kıbrıs’ta dolu dolu bir gün yaşadı.

Çerkezköy 8.10.2013 20:42:00 0
İlk ziyaret Cengiz Topel Müzesi’ne
 SEYİR ALANI’NDA MANZARA KEYFİ
İlk günü istirahat ederek geçiren grup, dün sabah saat 09.00’da 2 otobüsle otelden ayrıldı. İlk olarak seyir alanında yavru vatan Kıbrıs’ın manzarasını izledi. Manzara önünde bol bol fotoğraf çektirerek anı ölümsüzleştiren gaziler ve şehit aileleri daha sonra 1959 yılında İtalyan asıllı bir Rum olan Paulo Pavlidis tarafından yaptırılan Mavi Köşk’ü ziyaret etti. 50’li yılların sonunda yapılmasına rağmen günümüz teknolojisinin kullanıldığı Klima başta olmak üzere günümüz teknolojisinin bulundu Mavi Köşk Müzesi’ni gezen heyet, müzede yer alan Yankılıtaş, Dilek Havuzu, Müzik Odası, Bekleme Odası, Çalışma Odası ve diğer bölümlerini inceledi. Grup rehberlerinden Eray Dizman, askeri alan içinde yer alan Mavi Köşk’ün dışarıdan gözükmediği, Paulo Pavlidis’in yatak odasından yaptırdığı tünelden kaçtıktan sonra tüneli patlattığı ve tünelin sonunu nereye çıktığının halen bilinmediği belirtildi.
 
DUYGULU ANLAR YAŞADILAR
Otobüsle Bostancı Sınır Kapısı önünden de geçen Çerkezköy ve Kapaklılı heyet daha sonra Kıbrıs’ta şehit edilen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel’in kendi adını taşıyan kışlada yer alan müzesini gezdi. Çerkezköy’de de bir caddeye ismi verilen Yüzbaşı Cengiz Topel’in nasıl şehit edildiğini anlatan Binbaşı Cumhur Keyik, müzede sergilenen savaş malzemeleri ile ilgili de bilgi verdi. Cengiz Topel’in kullandığı uçağın bir parçasının da sergilendiği müzeyi inceleyen gaziler ve şehit aileleri duygulu anlar yaşadı. Cengiz Topel’in işkence edilerek öldürüldüğü ve daha sonra müzeye dönüştürülen odayı ziyaret eden grup, anı defterine de duygulularını yazdı. Cengiz Topel Müzesi’nin ziyaretinin ardından grup, Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Anıtı’nı da ziyaret etti.
 
YEŞİLLER ARASINDA ŞEHİR TURU
Grup, Osmanlı Devleti döneminde dikilen hurma ağaçları başta olmak üzere portakala ağaçları ve yeşilliklerin arasında otobüsle şehir turu da yaptı. Deniz kenarında yer alan anıtın önünde bol bol fotoğraf çektiren grup, deniz kenarında yenilen öğle yemeğinin ardından Lefke Bakır Meydanı’nda manzaranın keyfini çıkardı. Lefke’de bir çay bahçesinden çay içen Çerkezköylü ve Kapaklılı gaziler ve şehit aileleri şehir turunun ardından geziyi tamamladı
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10