Gaziler, Şehitlikleri ve Müzeleri Gezdi

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyeleri tarafından organize edilen gezi kapsamında yavru vatana gelen gaziler ve şehit aileleri, gezinin üçüncü gününde de şehitlikleri ziyaret etti.

Çerkezköy 9.10.2013 23:03:00 0
Gaziler, Şehitlikleri ve Müzeleri Gezdi
 İLK DURAK BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK MÜZESİ
Sabah saatlerinde ilk olarak çıkartmanın başladığı Yavuz Çıkartma Plajını gören grup, daha sonra Barış ve Özgürlük Müzesi’ni ziyaret etti. Yavuz Çıkarma Plajı’nda yer alan 11 parçadan oluşan büstün, 1963’ten 1974’e kadar geçen 11 acılı yılı temsil ettiği belirtildi. Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu ve Pilot İstihbarat Binbaşı’nın çıkarmanın başladığı 2o temmuz 1974’te şehit edildiği ve daha sonra müzeye çevrilen evi ziyaret eden Kapaklılı ve Çerkezköylü grup, o dönemde Rumlar tarafından kullanılan savaş malzemelerini de inceledi. Gazi ve şehit ailelerini bilgilendiren rehber Eray Dizman , Kıbrıs’ıı Yunanlılara vereceğine söz veren İngiltere’nin 1960’lı yıllara kadar Yunanlıları oyaladığını ifade ederek “1960’ta İngiltere adada 2 üst alarak 1960 hükümetini kurdu. 3 yıl süren hükümet döneminde, Türklerin azınlık hale gelmesi için İngiltere ve Rumlar ortak birçok çalışma yaptı. Türkler azınlığa düşünce 1963’te hükümeti düşürdüler” dedi.
 
KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİLER
Gaziler ve şehit aileleri daha sonra Karaoğlanoğlu Şehitliği’ni ziyaret etti. Bazı gaziler, savaşta şehit düşen arkadaşlarının mezarları başında duygulu anlar yaşadı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatında şehit d,üşen subay, astsubay, erbaş ve erlerin anısına inşa edilen Şehitlikte, 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er bulunuyor.
 
GÖZÜNÜZ ARKADA KALMASIN
Çerkezköy ve Kapaklı’dan gelen grubun bir sonraki durağı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Karargahı oldu. Gazi ve şehit ailelerini karşılayan Kolordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığında gazilerin çok önemli bir yerinin olduğunu ifade ederek “O dönem sizin yaptığınız kahramanlıkları yapacak, vatanı için canını, kanını verecek Mehmetçiklerimiz her zaman vardır. Gözünüz arkada kalmasın” dedi. 
 
DUYGULU ANLAR YAŞANDI
Karargah içinde yer alan Şeref Salonu ve Müzeyi de gezen grup, savaşta Türklere yapılan işkencelerin ve barış harekatının anlatıldığı videoyu izlerken de duygulu anlar yaşadı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan tarafından Kolordu Komutanı Savaş’a plaket ve Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım kitapçığı hediye edildi.
 
SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ
Grubun bir sonraki durağı 20 Temmuz – 16 Ağustos 1974 tarihleri arasında şehit düşen 26 mücahit ve 301 askerin mezarının bulunduğu Boğaz Şehitliği oldu. Grup, şehitliği gezerek şehitler için dua ederken, Kapaklı’da bir üst geçide de ismi verilen Şehit Er Vahit İnce’nin mezarı başında da hatıra fotoğrafı çektirdi. Yavru vatanı gezen grup, daha sonra Güvenlik Hizmetleri Komutanlığı’nı ziyaret etti. Konuklarını Beyaz Köşk’te ağırlayan Tümgeneral Baki Kavun, yaptığı konuşmada “Kıbrıs’ta bayrağımız özgürce dalgalanıyor. Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi.
 
DENKTAŞ’IN KABRİNİ ZİYARET ETTİ
Komutanlıkta Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Tümgeneral Baki Kavun’a plaket takdim ederken, komutanlık tarafından da grupta yer alan erkeklere bayrak, kadınlara da el işi hediye edildi. Beyaz Köşk’te deniz manzarası önünde hatıra fotoğrafı çektiren gaziler ve şehit aileleri daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret etti. Mezara çiçek bırakan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, “En büyük gazimiz olan Rauf Denktaş’ın mezarının biran evvel yapılmasını arzuluyoruz” dedi. Gaziler ve şehit aileleri, Denktaş’ın kabrinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
 
BİR SONRAKİ DURAK BARBARLIK MÜZESİ
Gaziler ve şehit ailelerinin bir sonraki durağı Barbarlık Müzesi oldu. 21 Aralık 1963’te Rumların Türklere karşı adanın her tarafında başlattıkları saldırılarda çok sayıda savunmasız insan, kadın ve çocuk vahşice katledilirken, katliamların en dehşet verici olanı 24 Aralık 1963 gecesi, daha sonra Barbarlık Müzesi’ne çevrilen evde yaşandı. Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet İlhan, çocukları Murat, Kutsi ve Hakan, ev sahibinin eşi Feride Hasan Gudum şehit edildi. Çocuklarıyla birlikte banyonun küvetine sığınan Mürüvvet İlhan, 3 çocuğu ile birlikte orada acımasızca katledilirken, tuvalet odasına sığınan Geride Gudum ise kapının makineli tüfekle taranması sonucu başından vurularak şehit edildi.
 
EŞYALAR VE FOTOĞRAFLAR SERGİLENİYOR
1 Ocak 1966’da Barbarlık Müzesi olarak ziyarete açılan evde şehit Mürüvvet İlhan ve çocuklarıma ait eşyalar, Türklere yapılan katliamları yansıtan fotoğraflar, 1963-1964 olaylarında tahrip edilen Türk evlerinin fotoğrafları da sergileniyor.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10