“Kaza geliyorum der”

Kapaklı Belediyesi’nin temizlik işlerini yürüten Ertay Temizlik Firması tarafından temizlik çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği konulu eğitim verildi. Belediye Meclis Toplantı Salon

Kapaklı 1.11.2013 10:40:00 0
 “Kaza geliyorum der”
Çerkezköy Haber - Kapaklı Belediyesi’nin temizlik işlerini yürüten Ertay Temizlik Firması tarafından temizlik çalışanlarına yönelik düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği konulu eğitim seminerine konuşmacı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayşegül Yiğit katıldı.
 
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINI ANLATTI
Kapaklı Belediyesi Meclis Salonu’nda saat 15.30’da başlayan eğitimde konuşan Ayşegül Yiğit, iş sağlığı ve güvenliği, iş kazası, meslek hastalığı, işyerlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar, tehlike kaynakları ve zararları, iş kazası istatistikleri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Yiğit, iş sırasında bazı tehlikeli hareketlerin çalışanı zor durumda bıraktığını, bu gibi hareketlerin bazen de insanların sakat kalmasına neden olduğunu ifade ederek “Bu hareketleri; tecrübesiz çalışmak, başkasının işine karışmak, çalışma hızının uygun olmaması, emniyet ekipmanını kullanmamak, kaba şaka yapmak şeklinde değerlendirebiliriz.  Bu esaslara uymadığımızda, sığındığımız çok enteresan bahaneler vardır. Mesele bunlardan birkaçı şunlardır: ‘Dikkatim dağıldı, bana bir şey olmaz, şimdiye kadar hep böyle yaptık, böyle olacağı aklıma gelmedi, bilmiyordum,  güvenli görünüyordu ve acelem vardı. Yani kuralına uygun çalışmamamız, ortaya çıkan olumsuzluklar karşısında bizi bahaneler üretmeye sevk ediyor” dedi.
 
HER KAZA, GELECEÐİNİ HABER VERİR
Yiğit, her ciddi kazanın altında büyük tedbirsizliklerin olduğuna dikkat çekerek “Halkımız arasında yaygın olan bir söz vardır, ‘Kaza geliyorum demez.’ Bu çok yanlış bir tabirdir. Aslında her kaza geleceğini haber vermektedir. Çünkü her kazanın altında büyük tedbirsizlikler yatmaktadır. Yaşanan kazaları minimize etmek amacıyla sizlere bu eğitimi verilmektedir. Bu eğitimde ki amacımız, işletme güvenliğini sağlamak, üretim güvenliğini sağlamak ve çalışanları korumaktır” dedi. İşçinin alınan önlemlere uymakla yükümlü olduğunu, işvereninse organizasyon, idari görevler, önlem alma, eğitim verme,  bilgilendirme,  denetim görevi ile yükümlü olduğunu söyleyen Yiğit, “4857 sayılı iş ve işçi kanunu, işvereni her türlü önlemi almakla,  işçileri de bu önlemlere uymakla yükümlü tutuyor. Bir işyerinde, şayet iş güvenliği önlemleri alınmışsa, çevreye zarar vermeden çalışmalar sürdürülmelidir. Özellikle sizin çalıştığınız iş alanında, yani çöp toplama sırasında, araç arkasında tespit edilmiş olan temel hatalar ‘Koruyucu donanımların eksik kullanılması, eldivensiz olarak araç arkasında durmak, çöp konteyneri çekmek, evsel katı atıklara eldivensiz dokunmak, kirlenmiş eldiven kullanmak, size verilen kişisel koruyucu donanımların doğru muhafaza edilmemesi, iş bitiminden sonra kullanılan malzemeye gerekli özenin gösterilmemesi’dir” dedi. Çöp toplama işlemi sırasındaki temel hatalarla ilgili de konuşan Yiğit, “Araç arkasındaki personelin, verilen iş kıyafetlerini kullanmaması iş kuralı ile bağdaşmıyor. Bu konuda birçok etken daha var” dedi.
 
ARAÇ DURMADAN İŞÇİLER İNMEMELİ
Yiğit, kişisel önlemler alınmasına rağmen iş esnasında ekip ruhuyla hareket edilmediği takdirde yine birilerinin zarar görmesinin söz konusu olacağını vurgulayarak “Siz bütün önlemleri almış olsanız da ekip arkadaşlarınızın kurallara uyması yine de kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle şoförlerin de uymakla yükümlü oldukları kurallar vardır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz. Bütün çalışanlar araca binmeden hareket edilmemelidir. Tam olarak durmadan işçilerin inmesine müsaade edilmemelidir. Aracın temizlik ve bakımından sorumlu olandan başkasının müdahalesine izin verilmemelidir” dedi. Eğitimin sonunda 80 katılımcıya sertifikaları verildi.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10