“Doymak, sağlıklı beslenmek değildir”

Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Raif Dinçkök Ortaokulu öğrencilerine yönelik “Gıda sağlığı ve sağlıklı beslenme” konulu eğitim veril

Çerkezköy 1.11.2013 13:58:00 0
 “Doymak, sağlıklı beslenmek değildir”
Çerkezköy Haber – Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Raif Dinçkök Ortaokulu idaresi işbirliği ile düzenlenen eğitim kapsamında öğrencilere sağlıklı beslenme konusu anlatıldı.
 
SABAH KAHVALTISI ÇOK ÖNEMLİ
Dün saat 10.00’da beşinci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitimde konuşan Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Gün içerinde sağlıklı ve zinde kalabilmek için sabah kahvaltısının mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Demirbağ “Beslenme zannettiğimiz karnımızı doyurmanın, sağlık bakımından beklentileri karşılamadığını bilmemiz gerekir. Öğünlerde yemek yemek, sağlıklı beslenme anlamına gelmemektedir. Uzmanlar her insanın günlük alması gereken gıda miktarının değişik besin kaynaklarından alınmasını tavsiye etmektedir. Görevimiz, hayvan sağlığını temin edip, hayvansal gıdaların sağlık kuralları çerçevesinde sofranıza kadar ulaşmasını sağlamaktır” dedi. Demirbağ, kantin, büfe, lokanta gibi işletmeleri denetleyerek satışa sunulan gıdaların insan sağlığına zarar verip vermediğinin tespit edilmesinin de görevleri arasında olduğunu söyledi.
 
SİZLER DE BİRER DENETLEYİCİ OLABİLİRSİNİZ
Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ferya Arslan Çolak ve Veteriner Hekim Evrim Karaoğlu da hangi gıdaların ne sıklıkla tüketilmesi gerektiği, sağlıklı beslenmenin kuralları, tüketilen gıdalarda olması gereken özellikler konularında bilgiler verdi. Gıdaların insana ulaşıncaya kadar değişik denetimlerden geçtiğini ifade eden Ferya Arslan Çolak “Bilinçli tüketiciler olduğunuzda sizler birer denetleyici olabilirsiniz. Sağlıklı beslenme, yeterince ve dengeli bir şekilde her türlü besini tüketmektir. Bebekle sizin yaşlarınızda ki çocukların tükettiği gıda miktarı aynı olmadığı gibi yaşlı bir insanla genç bir kadının tükettiği miktarda aynı olmamalıdır. Masa başında oturan insan, spor yapan kişiye oranla beş kat daha fazla gıda tüketmek zorundadır” dedi. 
 
6 MİLYAR İNSANIN 800 MİLYONU AÇ
Çolak, dünyada yaşayan 6 milyar insanın 8 yüz milyonunun aç olduğunu ifade ederek “Bu kadar çok insanın açlık çektiği bir dünyada bizler her istediğimiz gıdaya ulaşabiliyoruz. Bizim bu kadar çok nimet içerisinde yapmamız gereken tek şey, her gıdayı tüketmeye çalışmaktır. Çok miktarda hamur işi tüketen kişiler, bu tüketim alışkanlığının yanlış olduğu bilincine vararak sebze ve meyve tüketimine de aynı oranda yönelmelidirler. Pazarlarda, marketlerde rafları dolduran gıda ürünlerini tüketmek zorundayız” diye konuştu. Sabah kahvaltısının önemine de dikkat çeken Çolak “Akşam biz istirahata çekilsek de vücudumuzda bulunan organlar belirli aralıklarla çalışmaktadırlar. Sabaha kadar çalışan organlarımız ancak yorgunluklarını kahvaltıda alacağımız gıdalarla giderebilirler. Kahvaltı gün içerisinde zinde ve sağlıklı kalabilmemizin şartıdır. Sizin derslerinizde başarılı olmanızın da bir şartı sabah kahvaltısıdır. Bu nedenle akşam erken yatıp, sabah erken kalkarak iştahımızın açılmasına imkân tanımalıyız” dedi.  
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10