“Kazanılmış hakkımızı kaybetmeyeceğiz”

DİSK’e üye işçiler, hükümetle sendika konfederasyonu başkanlarının, üçlü danışma kurulu toplantısında kıdem tazminatı konusunda oluşan görüş ayrılıkları protesto etmek için

Çerkezköy 12.11.2013 11:18:00 0
 “Kazanılmış hakkımızı kaybetmeyeceğiz”
PROTESTO ETTİLER
Hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’nin katıldığı toplantıda uzlaşma sağlanamaması, Çerkezköy’de tepkiye dönüştü. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Obavt,  Lastik İş Sendikası İstanbul Mali Şube Sekreteri Necmettin Bayram’ın katıldığı pretosto yürüyüşünde hükümet aleyhtarı sloganlar atıldı.
 
“HAKLARIN GASP EDİLMESİNİN ONAY MAKAMI OLMAYACAĞIZ”
Çerkezköy Polisevi önünden başlayarak,  Belediye Meydanında son bulan yürüyüş esnasında sendikacılar “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek, bu daha başlangıç mücadeleye devam, inadına sendika, inadına DİSK” şeklinde sloganlar attı. Belediye Meydanı önünde DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu tarafından basın açıklaması yapıldı. DİSK’in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgilerinin belli olduğunu, konfederasyonun bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa gitmeyi reddettiğini ifade ederek “Hükümet bugün patronların talepleri doğrultusunda işçi en önemli kazanımlarından birini, kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmek üzere bir hazırlık içersinde. Kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesinin onay makamı olmayacağız. Bütün işçilerin kıdem tazminatı alabilmesinin mümkün olduğunu ve bununla ilgili somut önerilerimizi kamuoyuyla da paylaştık” dedi.
 
“İŞÇİ SINIFINI BÖLMEYİ AMAÇLIYORLAR”
Disk’in Kıdem tazminatına dair kırmızıçizgileri olduğunu ve konfederasyonun bu kırmızıçizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa girmeyi reddettiğini kaydeden Çerkezoğlu, “Ancak hükümetten ve işverenlerden gelen dayatmalar, işçilerin kazanılmış tüm haklarını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde, patron işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacak, böylece işten çıkarma kolaylaşacaktır. Kıdem tazminatı işçinin ücretinin bir parçasıdır ve 13.maaşıdır. Kıdem tazminatına el koymak işçinin ücretine el koymaktır. Kıdem tazminatı her işçinin kazılmış hakkıdır. Hükümet ise taşeron işçiler ya da bundan sonra işe girecekler için fon sistemi getirmeyi önererek işçi sınıfını bölmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu. Çerkezoğlu, “AKP iktidarının emeğe karşı, iş güvencemize karşı çocuklarımıza karşı bu son saldırısının karşısında kimse durmasa da konfederasyonumuz için bu kavga onur kavgasıdır. Eylem planlarımız tamamlanmıştı. Bugün İstanbul ve Ankara’da başlattığımız bu mücadele süreci kasım ayında ülkenin dört bir yanına yaygınlaştırılacak” dedi.
 
“UYGULAMA HAK KAYBINA YOL AÇACAK”
Çerkezoğlu, uygulamanın hak kaybına yol açacağını ifade ederek “Kazanılmış hak denilen şeyi korumakla yetinmeyeceğiz, tüm sınıf kardeşlerimiz için hayata geçirmek adına kavga vereceğiz. Kazanılmış hak, geçmiş, bugün ve gelecek demektir. Kazanılmış hak denilen şeyin bizden önceki kuşakların bedel ödeyerek kazandığı, bizim de çocuklarımıza devretmekle sorumlu olduğumuz haklar olduğunu sermaye etmeyeceğiz. DİSK olarak itirazlarımızı ve tüm işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için yapılması gerekenleri açıkça ilan ettik. Bir kez daha altını çizerek öneriyoruz. İşçinin bir gün bile çalışması halinde kıdem tazminatına hak kazanmasının yolu açılmalı, hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırı kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatının ödenmesi devletin denetiminde ve yaptırımında olmalı, taşeron çalıştırma ve tüm güvencesiz çalıştırma biçimleri; sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Direneceğiz çünkü hükümetin amacı her işçinin tazminat alması değildir” dedi. Basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10