Türkiye’de 2.5 milyon diyabet hastası var

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” sloganıyla halka anlatılmaya

Çerkezköy 13.11.2013 13:09:00 0
 Türkiye’de 2.5 milyon diyabet hastası var
DÜNYADA 150 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
Diyabetin bulaşıcı olmamasına rağmen Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon, Dünya’da ise 150 milyon insanın diyabet hastası olduğunu ifade eden yetkililer “Diyabet Avrupa’da körlük nedenleri arasında ilk sırayı alıyor. Koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 75’inin, bacak ampütasyonlarının yüzde 50’sinin ve böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığı. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekir. Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır” dedi. 
 
İLAÇ, BESLENME VE EGZERSİZ
Diyabetin tedavisinin; ilaç, tıbbı beslenme ve egzersizle sağlanabileceğini ifade eden yetkililer “Tip 1 diyabetin tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glikozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyümeyi ve gelişmeyi sağlamaktır. Tip 2 diyabetin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir” diye konuştu. Diyabette beslenme ile ilgili de konuşan yetkililer, “Diyet, diyabetin tedavisinin temelidir. Karbonhidratlar kan şekeri düzeylerini etkileyen temel besin öğesidir. Öğünlerden sonra, öğünlerde alınan karbonhidrat miktarına paralel olarak kan şekeri yükselmeye başlar. Protein ve yağların kan şekerinin yükselmesinde göz ardı edilecek kadar az payı vardır. Karbonhidratlar büyük oranda bitkisel kaynaklı besinlerden özellikle de tahıl gurubundan alınmaktadır. Karbonhidrat ihtiyacı mümkün oldukça glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükselten yiyeceklerden karşılanmalıdır” uyarısında bulundu. 
 
Haber / Reyhan YAVUZ 

0282 726 91 91
0282 747 65 10