“Diyabetle yaşamı öğrenmek, sağlıklı yaşamak demektir”

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile konferans düzenlendi.

Çerkezköy 14.11.2013 15:42:00 0
 “Diyabetle yaşamı öğrenmek, sağlıklı yaşamak demektir”
OBEZİTE ARTTIKÇA DİYABET DE ARTAR
Dün saat 14.00’da Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Kız Teknik ve Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Belediye Başkan Aday adayı Ensar Sivri, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay palak, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Ahmet Türker, Özel Optimed Hastanesi Genel Koordinatörü Op.Dr.Ayhan Arslan, diyabet hastaları, öğrenciler ve veliler katıldı. Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, seminerde yaptığı konuşmada diyabetinin önemine değinerek “Obezite arttıkça, diyabet de artacaktır. O yüzden hareketli bir yaşam ve beslenmeye dikkat edersek daha iyi oluruz” dedi.
 
“HESAPLAYARAK AYARLAYABİLİR”
Çorlu Toplum Sağlığı diyetisyen hekimlerinden Begümhan Ömeroğlu da “Diyabette diyet ve beslenme” konusunda seminer verdi. Karbonhidrat sayımını, ‘ana ve ara öğünlerde tüketilen karbonhidrat miktarının hesaplanması’ olarak tanımlayan Ömeroğlu “Karbonhidrat sayımı yapılırken, bireyin tükettiği besinlerdeki karbonhidrat miktarının kan şekerini nasıl etkileyeceğini tahmin edebilir. Öğün öncesi alacağı insülin dozunu öğünde tüketeceği besinlerin içeriğini hesaplayarak ayarlayabilir” dedi. Kan şekerini etkileyen faktörler hakkında da bilgiler veren Ömeroğlu “Bunları tüketilen karbonhidrat miktarı, protein ve yağ içeriği, posa içeriği ve glisemiks indeks olarak sıralayabiliriz. Karbonhidratlar tüketildikten 5-15 dakika sonra kan şekerini yükseltmeye başlarlar ve yaklaşık iki saat içinde tüketilen tüm karbonhidratlar şekere dönüşür. Besin öğeleri arasında kan şeker düzeyini ve insülin gereksinimini belirleyen asıl öğe karbonhidrattır. Tam tahıl taneleri, un ve undan yapılan besinler, ekmek, makarna, yufka, bazlama, erişte, pirinç, kuru baklagiller, meyveler, sebzeler, nişastalı sebzeler, süt ve süt ürünleri, tatlı, kola, sade gazoz, meyve suyu, şeker alkolleri ise karbonhidrat içeriyor” diye konuştu.
 
“30 GRAMI AŞMAMALIDIR”
Süt değişimlerinde besinlerin bir porsiyonunun on gram karbonhidrat içerdiğini ifade eden Ömeroğlu “Ekmek değişimlerinde ise 15 gram karbonhidrat içerir. Meyve değişimlerinde ise her bir porsiyon 15 gram karbonhidrat içerir. Her ana ve ara öğünde tüketilen karbonhidrat miktarı uyumlu olmalı ve bir istikrar olmalıdır. Ara öğünlerdeki karbonhidrat miktarı yaklaşık 15 gram olmalı, gece ara öğünü ise 30 gramı aşmamalıdır. Toplam karbonhidrat bilmektense öğünlerdeki karbonhidrat miktarını bilmek daha iyidir” şeklinde konuştu.
 
 
 
“KAN ŞEKERİNDE YÜKSELMEYE SEBEP OLUYOR”
Kan şekerine etki eden diğer öğeleri de sıralayan Ömeroğlu “Yüksek yağ alımı emilimi yavaşlattığı için tokluk kan şekerinin yükselmesine sebep olacaktır. Vücutta her besin öğesi sonunda glikoza dönüştüğü için fazla alınan protein de tokluk kan şekerinde yükselmeye sebep oluyor. Karbonhidrat içermeyen et grubu ve yağ grubu tek seferde 100 gramdan fazla tüketilirse 15 gram olarak hesaplanmalı” diye konuştu.
 
 “BÖBREKLER SUSUZ KALINCA ÖLÜR”
Ömeroğlu “Şeker hastalarında, tansiyon, kal damar, böbrek hastalarının kontrol altına alınması için tuz tüketimi azaltılmalıdır. Hazır gıdalarla beslediğimiz için ihtiyacımız olan tuz tüketiminden fazla tuz tüketiyoruz. Bunun için yemeklerimizde tuzu azaltabildiğimiz kadar azaltmalıyız. İnsanın günde en az 2 litre suya ihtiyaç vardır. Nasıl ki elimiz kirlendiğinde çay, kola ve diğer sıvılarla yıkayamıyorsak,  susadığımız zaman da suyun dışında susuzluğumuzu hiç bir şeyle gideremeyiz. Şeker hastalığında böbrek hastalıklarının gelişmememesi için diyabette oluşan sıvı kaybına dikkat edilmelidir. Böbrekler balık gibidir, susuz kalınca ölürler. Kısaca diyabetle yaşamı öğrenmek, sağlıklı yaşamak demektir” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10