“Kadınlar, şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor”

CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Yönetimi, yaptıkları basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddeti kınadı.

Çerkezköy 25.11.2013 15:39:00 0
 “Kadınlar, şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor”
DAHA FAZLA ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR
25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yapan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan “Kadınlar her geçen gün daha fazla şiddete maruz kalıyor. 25 Kasım 1960, Dominik Cumhuriyeti’nde katledilen ve Dünya’da kelebekler adıyla efsaneleşen Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım; ‘Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’  olarak anılmaktadır. Dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anıyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa karşı; kadın dayanışmasını örgütlüyor, seslerini yükseltiyorlar” dedi.
 
10 AYDA 168 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Çalışkan, ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük bir artış olduğunu ifade ederek “Ülkemizde öldürülen kadın sayısı 2012 yılında 165 iken 2013’ün ilk on ayında bu sayı 168’e çıktı. Türkiye’de evli kadın nüfusunun yüzde 39’u fiziksel şiddete, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 44’ü duygusal istismara maruz kalıyor. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikâyetçi dahi olmuyor. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürüldü. Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü, sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitti. Kadına karşı şiddet; sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik ve cinsel olarak da sürüyor. Bu rakamlar, seçim dönemlerinde sık sık tekrarlanan kadına yönelik şiddete "sıfır tolerans" gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yetiyor. Kadınlar kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar” dedi.
 
KADINLAR YÜZDE 50’Sİ MOBBİNG MAÐDURU
Çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda, şiddetin ilk hedefinin de doğal olarak kadınlar olduğunu söyleyen Çalışkan “Ülkemizde okuma yazma bilmeyenlerin yüzde seksen üçünü kadınlar oluştururken, kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeler birbiri ardına devreye sokulmaktadır. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29 iken ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127. sıradadır. Kadınlar kayıt dışı olarak istihdam edilmek istenmekte ve sigortasız, güvencesiz işlerde çalıştırılmaktadır. Türkiye’de kadınlar ortalama olarak erkeklerden yüzde 20 oranında az ücret almaktadır ve çalışan kadınların yaklaşık yüzde ellisi mobbing mağdurudur” diye konuştu.
 
YAŞANANLAR 11 YILLIK OTORİTENİN SONUCU
İlçe Kadın Kolları Başkanı Çalışkan “Ülkemizde yaşananlar muhafazakârlaşmanın ve feodal yapının yanı sıra 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucu. Günümüzde ileri sürülen “Kutsal Aile tarzı”  her gün beş kadının eşi, sevgilisi veya herhangi bir yakını tarafından öldürüldüğü ülkemizde tamamen çöktü. Bireyi, bedeninden kişiliğine kadar denetim altına alma ve terbiye etme arzusuyla kadınlarımız, özde yasakçı, sözde uzun vadeli nüfus politikası hedeflerine kurban edilmek istenmektedir. Doğurganlık üzerine kurulan baskılar kız ve erkeklerin aynı evlerde yaşadıklarında denetim altına alınmak istenmeleri, çocuk gelinlerin gittikçe artan sayısı, baskıcı iktidarın ve ideolojilerin ortak yanıdır” dedi. Çalışkan “Ülkemizde yüzde 97’si şiddet gören biz kadınlar, toplumsal cinayetin erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı, namus gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimsiyor ve sosyal politikalarımızı bu doğrultuda ele alıyoruz. “Böyle gelmiş böyle gider” diyenlere karşı yeter artık diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz. Verdiğimiz mücadelede sevgiyi örgütlemek amacıyla “kelebekler özgürdür” diyoruz” şeklinde konuştu.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10