Yerlikaya; “Üretim yapan mekanlar kutsal mekanlardır”

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Trakya Şubesi tarafından düzenlenen İnsan Yönetimi Kongresi’nin bu yıl 7’ncisini düzenlendi. Kongre dün saat 09.00’da Çorlu Silverside Otel’de gerçekleÅ

Çorlu 27.11.2013 20:04:00 0
 Yerlikaya; “Üretim yapan mekanlar kutsal mekanlardır”
BİR BÖLGENİN GÜNDEM TAKİPÇİSİ DEÐİLİZ
Peryön Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman da, derneklerinin insan ve insana dair gündemi yakından takip ettiğini ifade ederek “Kamu ve özel sektöre değer katıyoruz. İnsanların ortak paydadaki sıkıntılarının bir potaya koyarak Peryön çatısı altında çözümler üretilmesine katkı sağlıyor. Peryön, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da ülkesini çok ciddi bir şekilde temsil ediyor. Bir STK olarak yalnızca bir bölgenin gündem takipçisi değiliz. Ülkenin 6 noktasındaki şubeleri ile her yıl yaptığı kongrelerle Türkiye’nin tüm gündemini takipten öte gündem yaratıyor” dedi. Duman, 3 bine yakın üyesi ile ülkenin en büyük STK’larından biri olduklarını ifade ederek “Türkiye büyüyen bir ülke. Ülkenin yüzde 65’i çocuk ve yaşlı dediğimiz kesime bakmakla yükümlü. Dolayısıyla bir fırsat penceresinin içindeyiz. Fakat 25-30 yıl sonra bu fırsat penceresi yüzümüze kapanacak. Türkiye genç nüfusunu iyi şekilde eğitmeli. Eğittiği insanları iş hayatına kazandırmalı ki zorlu bir döneme hazır hale gelsin. 2016 Dünya Kongresi’ni Türkiye’ye kazandırdık. Türkiye İK konusunda dünyaya bilgi satan ülke haline geldi” diye konuştu.
 
HER ŞEY İNSANLA BAŞLAR
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da “Peryön’ün büyük emek ve gayretlerinden dolayı kendilerini kutluyorum” dedi. Vatan Şaşmaz ile yaşadığı anısını da paylaşan Yerlikaya “Tekirdağ 285 bin çalışana ev sahipliği yapıyor. Bin 400’ün üzerinde sanayi sektörü var. 130 bine yakın çalışan var. Bu rakamı 4 ile çarparsak 520 bin kişilik nüfus sanayi sektöründen ekmek yediği görülüyor. Dünya küçüldü. Artık milletler ailesinde bilinmeyen yok. Herşey insanla başlıyor. İnsanın şifresi de sevgidir” diye konuştu. Yerlikaya, Tekirdağ’da 49 bin dönümlük arazi içinde 1 serbest bölge 12 OSB olduğunu anımsatarak “ÇOSB bünyesinde kendi Endüstri Meslek Lisesi’ni kurdu. ÇOSB içinde dolaştığınızda firmaların kapılarında eleman ilanları görürsünüz” dedi ve OSB’ler içinde yapılacak Endüstri Meslek Liselerinde kalifiye eleman yetiştirilebileceğini kaydetti.
 
ÜRETİM YAPAN MEKANLAR KUTSAL MEKANLARDIR
Vali Yerlikaya, üretim yapan mekanların kutsal mekanlar olduğunu ifade ederek “Yoğun iş temposu, büyük pişmanlıklar yaşayacağımız hatalar yapmamıza neden oluyor. Çevremizi, çalışacağımız ortamı temiz tutmalıyız. Üretime ihtiyaç var fakat bunu yaparken çevre hukukuna uymak zorundayız. Ergene havzası üzerinde bulunan sanayilerin çevreye yaptıkları ortada. Hiçbir zaman birilerini suçlayan bir dil kullanmadım. Fakat bu sorunu el birliği ile çözmeliyiz. Bu çerçevede dağınık haldeki sanayi lokasyonlarını 8 OSB altında birleştirdik. 194 münferit arıtma yerine 5 büyük arıtma tesisi yapıyoruz. 82 kilometresi karada, 5 ilometresi denizde olmak üzere 87 kilometrelik hat ile arıtmadan geçen fabrika suları Marmara Denizi’ne derin deşarj edilecek. Biz bu yolda el ele verdik” dedi. Açılış konuşmaları sonrasında Beden Dili Uzmanı Tuğba Özdenal ‘Mikro Beden Dili ile Profesyonel Beden Dili’ konulu sunum yaptı.
 
TRAKYA’DA SANAYİCİ OLMAK
 ‘Trakya’da sanayici olmak’ konulu oturumda ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Teverpan MDF A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeki Tever ve Akerler Tekstil Fabrikası Genel Müdürü Şakir Sönmez, Türkiye’de sanayici olmanın avantaj ve dezavantajlarını konuştu. Ömer Sarıoğlu, “Genç bir Cumhuriyetiz. Yeni yeni sanayileşen bir ülkeyiz. Biz 1970’li yıllarda bu işe başlarken önümüzde örnekler yoktu. Bize hesap soran da yoktu. Ne çevre, ne iş güvenliği problemimiz vardı. İstediğimiz gibi top çeviriyorduk. Sonra işler değişti” dedi.  Ahmet Zeki Tever ise Trakya’da sanayici olmakla Türkiye’de sanayici olmak arasında bir fark olmadığını ifade ederek “Sanayici olmak fedakarlık ister. Telefonunuz 24 saat açık olacak. Bavulunuz her an hazır olacak” dedi. Trakya’da sanayici olmanın avantajlarından bahseden Tever, “Trakya coğrafi konum olarak çok önemli bir noktada bulunuyor. Limanları, yolları, İstanbul’a yakınlığı Trakya’daki sanayi kuruluşları için önemli birer avantajdır. Trakya’da olmak çok güzel” diye konuştu.
 
SANAYİ VE TİCARET ODALARI BİRBİRİNDEN AYRILMALI
Şakir Sönmez ise 40 yıllık geçmişi olan Trakya sanayisinin yanlış planlamalar sonucu tarım ile iç içe kaldığını ifade ederek “ÇOSB’yi bu söylemden ayrı tutmak gerekir. Trakya’daki en büyük sorunumuz çevre problemi, yer altı sularının kullanımı ve sanayi kültürünün işgücü tarafından kabullenilmemiş olmasıdır. Fakat OSB’lerle bu dezavantajların hepsinin ortadan kalkacağına inanıyorum” dedi. Ahmet Zeki Tever de Ticaret ve Sanayi odalarının birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyerek “Sanayi Odası, özellikle Tekirdağ’da olmazsa olmaz bir kuruluştur. Avrupa konjektörünün içine girmek istiyorsak gerçek manada Sanayi Odası kurulmalıdır. Biz Sanayi Odası kurmak istiyoruz” dedi. Tekirdağ’daki OSB’lerin dolulukoranının yüzde 40 olduğunu belirten Şakir Söylemez, “Burada sanayicinin kendi kendini yönetmesi eksikliği var. Bunu bariz bir şekilde yaşıyoruz. Temsil oranımız iyi değil. 45 kişilik Ticaret ve Sanayi Odası Meclisinde 6 sanayici var. Bu nedenle sesimizi yeterince duyuramıyoruz” dedi. İstanbul’da artık sanayi adına bir çivi dahi çakmanın imkansız olduğuna dikkat çeken Ömer Sarıoğlu, “Bu yatırımcılar Tekirdağ’a gelecek. Doluluk oranının birkaç yıl işçinde yüzde 80’leri bulması bekleniyor. Bizim Ticaret ve sanayi oadalrından hiçbir şikayetimiz yok fakat bu odaların gelirlerinin yüzde 90’ı sanayicilerden sağlanıyor. Temsile gelince 18 bin ticaret ve sanayi odası üyesinden yalnızca bin 400’ü sanayici. Yüzde 10 bile değil. Üreten ile satan aynı çatı altında olmamalı. Davul bizim sırtımızda fakat tokmak başkasının elinde. Biz Sanayi Odası kurmak istiyoruz. Başbakanımız 7 Aralık’ta Tekirdağ’a gelecek. Kendisine derdimizi bizzat anlatacağız” dedi.
 
BUGÜN DE DEVAM EDECEK
Program, uzman kişilerin İnsan Kaynakları konusundaki sunumları ile devam etti. Katılımcılar kongrenin sonunda Gazeteci Yazar Sunay Akın’ın özel gösterisi ile unutulmaz anlar geçirdi. Kongre bugün de 10.00-22.00 saatleri arasında Silverside Otel’de devam edecek.   Kongrede ünlü tiyatrocu Ali Poyrazoğlu özel bir gösteri sunacak. Kongre sonunda Canan Şimşek sahne alacak.
 
 
 
 
 
 
 
Haber / Gülveren VATANSEVER    

0282 726 91 91
0282 747 65 10